ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΝΟΜΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ για τη συμφωνία του Brexit

Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:

theresa-may-brexit.jpg (Parliamentary Recording Unit via AP) 04.12.2018, 20:49 | Ετικέτες:  Βρετανία, Brexit, Τερέζα Μέι Συντάκτης:  efsyn.gr

Το πλήρες κείμενο της νομικής συμβουλής που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα για το περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει στη δημοσιότητα και στη διάθεση του κοινοβουλίου η βρετανική κυβέρνηση, έπειτα από μια ψηφοφορία καταφρόνησης.

Η κυβέρνηση γνωστοποίησε μόνο μία περίληψη της νομικής συμβουλής και υποστήριξε ότι κάτι περισσότερο δεν θα ανταποκρινόταν στα εθνικά συμφέροντα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών, που την κατηγόρησαν για υποκρισία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν, εξάλλου, ότι θα πρέπει να έχουν γνώση του πλήρους περιεχομένου της νομικής συμβουλής πριν αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν ή όχι την συμφωνία αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα.

Στην ψηφοφορία, την οποία ζήτησαν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτώντας το πλήρες κείμενο, ψήφισαν υπέρ 311 βουλευτές και κατά 293.

Το κόμμα των Εργατικών απαίτησε να δημοσιευτεί η νομική συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης Τρίτης για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit.

Απαντώντας, μετά την αρνητική για την κυβέρνηση ψηφοφορία, η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, Άντρεα Λίντσομ, είπε ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα την Τετάρτη.

Η σημερινή ψηφοφορία που δεν θεωρείτο αναμενόμενη κατά το BBC σημειώθηκε στην αρχή της πενθήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τη συμφωνία του Brexit.

Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κιρ Στάμερ, δήλωσε ότι η ψηφοφορία της Τρίτης είχε «τεράστια συνταγματική και πολιτική σημασία» και ότι ήταν «αναπάντεχη» για τους υπουργούς.

Οι βουλευτές ζήτησαν να μάθουν την εκτίμηση του επικεφαλής νομικού συμβούλου της κυβέρνησης Γενικού Εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ σχετικά με το backstop στα ιρλανδικά σύνορα. Ο κ.Κοξ μίλησε χθες για περισσότερο από δύο ώρες στο κοινοβούλιο και παραδέχθηκε ότι το backstop θα μπορούσε να κρατήσει την Βρετανία «επ’ αόριστον δεσμευμένη» στους τελωνειακούς κανόνες της ΕΕ, σε περίπτωση που οι εμπορικές συνομιλίες για το Brexit καταρρεύσουν στο μέλλον, αν και εκτίμησε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι μετά την πρόταση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα δεν αποτελούν την τελική απόφαση.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η κόντρα του Brexit στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Κρίσιμη συνεδρίαση στη βρετανική Βουλή υπό την απειλή μομφής  (Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.