Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:
12-kasogi.jpg AP Photo/J. Scott Applewhite 23.11.2018, 06:00 | Ετικέτες: Ντόναλντ Τραμπ, Τζαμάλ Κασόγκι, Σαουδική Αραβία, δολοφονίες Συντάκτης: Μαργαρίτα Βεργολιά
Διαρροές, διαψεύσεις και κόντρα διαρροές. Το κυνικό γεωπολιτικό παζάρι μεταξύ Ουάσινγκτον, Αγκυρας και Ριάντ καλά κρατεί γύρω από τη σκοτεινή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, με τη Σαουδική Αραβία να διαμηνύει μάλιστα χθες -διά του ΥΠΕΞ της- πως θεωρεί «κόκκινη γραμμή (…) οποιαδήποτε είδους δυσφήμηση του μονάρχη μας ή του πρίγκιπα-διαδόχου» και de facto ηγέτη του ουαχαμπιτικού βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS).
«Οχι, όχι, [η CIA] δεν έχει καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα (…) και δεν ξέρω εάν οποιοσδήποτε θα μπορέσει να συμπεράνει εάν το έκανε ο πρίγκιπας-διάδοχος», επανέλαβε χθες από το θέρετρό του στη Φλόριντα ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, διαψεύδοντας διαρροές στον Τύπο ότι, στο απόρρητο πόρισμά τους, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του «δείχνουν» ως εντολέα της άγριας δολοφονίας τον MBS.
Το λέει κι ο πατέρας του!
«Ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά. Ο πατέρας του, ο βασιλιάς, το αρνείται κατηγορηματικά. Η CIA δεν λέει ότι το έκαναν, υπογραμμίζει ορισμένα πράγματα και με αυτό μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι ίσως το έκανε ή ίσως δεν το έκανε», προσέθεσε, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά των οργισμένων -διακομματικών πλέον- αντιδράσεων στο Κογκρέσο.
Απτόητος, πάντως, επανέλαβε πόσο «ισχυρή σύμμαχος» είναι η Σαουδική Αραβία για τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην ανάσχεση του Ιράν και στη συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου. Και το… τερμάτισε, καταλήγοντας ότι για την υπόθεση Κασόγκι «ίσως θα έπρεπε να λογοδοτήσει ο κόσμος, γιατί είναι ένα πάρα πολύ μοχθηρό μέρος»!
Την ίδια ώρα πάντως ο (ακραιφνώς ερντογανικός) αρθρογράφος της Hürriyet Αμπντουλκαντίρ Σελβί έκανε λόγο για ηχητικά ντοκουμέντα της CIA που «καίνε» τον MBS. Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί -αναφέρει- η ίδια η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζίνα Χάσπελ, κατά την τελευταία επίσκεψή της στην Αγκυρα.
Δημοσιεύματα
«Ο πρίγκιπας-διάδοχος έδωσε οδηγίες να σιωπήσει το συντομότερο δυνατό ο Τζαμάλ Κασόγκι κι αυτές καταγράφηκαν σε τηλεφωνικές υποκλοπές της CIA», γράφει ο Σελβί. Το τηλεφώνημα, υποστηρίζει, ήταν μεταξύ του MBS και του αδελφού του, πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον, Χαλίντ μπιν Σαλμάν (ο οποίος επέστρεψε, μετά τη δολοφονία Κασόγκι, στο Ριάντ).
Προ ημερών, σημειωτέον, η Washington Post -στην οποία αρθρογραφούσε ο Κασόγκι τον τελευταίο χρόνο- είχε αναφερθεί σε άλλο ένα τηλεφώνημα του Χαλίντ μπιν Σαλμάν με τον ίδιο τον Κασόγκι, τον οποίο διαβεβαίωνε ότι θα ήταν ασφαλές να μεταβεί στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, όπου τελικά δολοφονήθηκε άγρια, στις 2 Οκτωβρίου.
Μέσω twitter, ο Χαλίντ μπιν Σαλμάν διέψευσε την ύπαρξη αυτού του τηλεφωνήματος. Σύμφωνα με την WP, ωστόσο, ήταν ένα από τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε το πόρισμα της CIA, το περιεχόμενο του οποίου ο Τραμπ πασχίζει τώρα να… γειώσει.
Ολοένα και περισσότερα μέλη του Κογκρέσου ωστόσο -Δημοκρατικοί, αλλά και Ρεπουμπλικανοί- ζητούν τώρα τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της CIA, όσο και όλων των ενημερώσεων του Αμερικανού προέδρου από τις υπηρεσίες πληροφοριών για την υπόθεση Κασόγκι.
Γερουσία, Βουλή
Στο μεσοδιάστημα, με διακομματικές πρωτοβουλίες, στη μεν Γερουσία έχει αρχίσει έρευνα για τον ρόλο του MBS στη δολοφονία Κασόγκι, στη δε Βουλή των Αντιπροσώπων κατατέθηκε -έστω και όψιμα- νομοσχέδιο για αναστολή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία και την επιβολή κυρώσεων κατά όσων ευθύνονται για τη δολοφονία Κασόγκι, αλλά και για την παρεμπόδιση της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολύπαθη Υεμένη.
Μετά το Βερολίνο, εν τω μεταξύ, η Δανία και η Φινλανδία έβαλαν χθες «πάγο» στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στο Ριάντ, ενώ η Γαλλία επέβαλε κυρώσεις κατά 18 Σαουδαράβων.
Φαινομενικά απερίσπαστος, παρ’ όλα αυτά, ο MBS αναχώρησε χθες για το -πρώτο μετά τη δολοφονία Κασόγκι- ταξίδι του στο εξωτερικό, με σταθμούς αραβικές χώρες.
Στα τέλη του μήνα, δε, αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των G20, στο Μπουένος Αϊρες, όπου ο Τραμπ έχει δηλώσει πρόθυμος να τον συναντήσει, ενώ ανοιχτό άφησε χθες το ίδιο ενδεχόμενο και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος εδώ και ενάμιση μήνα χρησιμοποιεί την υπόθεση Κασόγκι ως μοχλό πίεσης προς την Ουάσινγκτον και το Ριάντ, αλλά ουδέποτε έχει κατηγορήσει ονομαστικά ως υπεύθυνο τον «σκοτεινό» πρίγκιπα.
Έντυπη έκδοση ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ηχητικό της CIA με την εντολή του πρίγκιπα για το φόνο Κασόγκι» Πιέσεις στον Τραμπ για «φως» στην υπόθεση Κασόγκι(Πηγή)