Εξισώνουν τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ, στρώνοντας με ροδοπέταλα τον δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Απελευθερώνουν τους μισθούς των καθηγητών στα μεταπτυχιακά προγράμματα, φέρνοντας από το παράθυρο αυξήσεις στα δίδακτρα. Διαιωνίζουν το πρόβλημα των σχολικών κενών, προσλαμβάνοντας κι άλλους αναπληρωτές ενώ έχουν ακυρώσει 10.500 μόνιμους διορισμούς. Καταργούν τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης πριν καν αυτά ανοίξουν τις πόρτες τους. Δίνουν την πολύπαθη γαλανόλευκη σημαία με γαλάζια κλήρωση στον πιο «τυχερό» άριστο. Αφήνουν εκτός σχολείου τα προσφυγόπουλα. Δείχνουν το αυταρχικό τους πρόσωπο στα παιδιά, βάζοντάς τα σε κλούβες.

Κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αφορούν ολόκληρο το φάσμα της εκπαίδευσης περνούν «νύχτα» σε άσχετα νομοσχέδια, χωρίς καν να έχουν συζητηθεί. Φαίνεται πως ο οδοστρωτήρας της ΝΔ έχει πάρει μπρος και έχει ήδη ξεκινήσει να γκρεμίζει το οικοδόμημα της δημόσιας Παιδείας.

Οι έμποροι ιδιωτικής εκπαίδευσης και οι πελάτες

Το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι σαφές. «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους. H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται». Η ΝΔ όμως προσπαθεί να καταλύσει από την πίσω πόρτα το Σύνταγμα, αναγνωρίζοντας την επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων και μάλιστα με τροπολογία σε ένα άσχετο με την Παιδεία νομοσχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό καταργεί μάλιστα το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και εκχωρεί τις αρμοδιότητες της επαγγελματικής ισοδυναμίας στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ).

«Βρισκόμαστε μπροστά στην προσπάθεια ακύρωσης του άρθρου 16, που θα δώσει τη δυνατότητα της fast track αναγνώρισης των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων, με σκοπό την εξίσωσή τους με τα πτυχία των ΑΕΙ. Αυτό γίνεται ενώ η ΝΔ έχει ήδη αναστείλει – έχει ακυρώσει δηλαδή – τα διετή προγράμματα σπουδών για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που τους έδιναν προσβασιμότητα, ελεύθερη από δίδακτρα, σε πανεπιστημιακά προγράμματα», σχολιάζει η πρώην υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, στο tvxs.gr. Όπως εξηγεί αυτές οι κινήσεις δημιουργούν αυτομάτως μια «πελατεία» για τα ιδιωτικά κολέγια, και μάλιστα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εγγραφές τους. Όπως σημειώνει επίσης η βουλευτής και αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για την πρώτη φορά που μια κυβέρνηση παίρνει από τα χέρια της Πολιτείας τη γνωμοδότηση για το ζήτημα της επαγγελματικής ισοδυναμίας και το εναποθέτει σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και παρά το αίτημα για διάλογο από την πλευρά της αντιπολίτευσης που δεν εισακούστηκε ποτέ.

Έρχονται αυξήσεις στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών

Μια δεύτερη τροπολογία που εμπεριέχεται και αυτή στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο αφορά στην πλήρη απελευθέρωση της αμοιβής των διδασκόντων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, που αναμένεται να φέρει δίδακτρα σε όσα προγράμματα προσφέρονται δωρεάν και αυξήσεις σε όσα είναι ήδη επί πληρωμή.

«Να θυμίσω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει έναν εξορθολογισμό ως προς τα μεταπτυχιακά, θέτοντας ένα ανώτατο όριο δαπανών εκεί όπου υπάρχουν δίδακτρα, όριο στην αμοιβή που έπαιρναν τα μέλη ΔΕΠ μέχρι το 30% του μισθού τους ενώ είχε θεσπιστεί και η υποχρέωση για να μπορεί ένα μέλος ΔΕΠ για να συμμετέχει σε ένα μεταπτυχιακό με δίδακτρα να διδάσκει και σε ένα δωρεάν μεταπτυχιακό», υπενθυμίζει η κ. Τζούφη. «Αυτά τώρα καταργούνται και αυτό σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα εκτόξευση των διδάκτρων», λέει κι εκτιμά πως η απελευθέρωση των μισθών των ακαδημαϊκών που διδάσκουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα θα αποτελέσει ένα αντικίνητρο για την ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς όπως έχει διαμηνύσει η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει τα πάνω – κάτω στην τριτοβάθμια εκπαίδευση… κι όχι μόνο. Η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως έχει αναφερθεί επανειλημμένως στα γαλάζια σχέδια για την Παιδεία, τα οποία περιλαμβάνουν επαναφορά της ελάχιστης βάσης του 10 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια που θα καθορίζεται από τα ίδια τα ιδρύματα, δραματική μείωση των του αριθμού των εισακτέων και την ολοκλήρωση των σπουδών σε ν+2 χρόνια, μέτρα που σύμφωνα με την εκπαιδευτική κοινότητα θα οδηγήσουν σε μαθητική διαρροή που θα εκτραπεί προς την ιδιωτική Παιδεία.

«Το σύνολο του εκπαιδευτικού αφηγήματος της ΝΔ λέει ότι δημιουργούμε φραγμούς σε κάθε τι που είναι δημόσιο», εκτιμά η Μερόπη Τζούφη. «Υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να μπουν οι δυνάμεις της αγοράς στον χώρο της δημόσιας Παιδείας όλων των βαθμίδων», λέει. Και προειδοποιεί: «Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Χιλή. Αυτή η ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική άποψη για τις δυνάμεις της αγοράς υλοποιήθηκε στη χώρα της λατινικής Αμερικής, όπου ιδιωτικοποιήθηκε τόσο η Παιδεία και η Υγεία, όσο και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Τώρα μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε το ξεσήκωμα όλων αυτών των ανθρώπων που έχουν χάσει τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ταξική και κοινωνική τους θέση».

Κι όλα αυτά ενώ στον νέο προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση των δαπανών για την Παιδεία.

Κλείνουν τις πόρτες των «πράσινων» τμημάτων πριν καν τις ανοίξουν

Μία ακόμα απόφαση που συμπεριλαμβάνεται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο είναι αυτή της κατάργησης των τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης. Όπως εξηγεί η πρώην υφυπουργός Παιδεία, πρόκειται για εκείνες τις σχολές για τις οποίες δεν εκδηλώνεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στις οποίες οι απόφοιτοι των λυκείων θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση χωρίς να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Έτσι, μια ευκαιρία ζωής την οποία πολλοί μαθητές επιθυμούσαν να έχουν, μπαίνει στο «χρονοντούλαπο» της πολιτικής ιστορίας του τόπου, χωρίς καν να προλάβει να δοκιμαστεί στην πράξη.