Στο https://www.newsit.gr διαβάσαμε:
Τα “κίτρινα γιλέκα” όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν από την υποχώρηση της κυβέρνησης Μακρόν αλλά ζητούν «αναδιανομή του πλούτου» στη Γαλλία. Η αναστολή της αύξησης του φόρου στα καύσιμα από την 1η Ιανουαρίου δεν είναι αρκετή, με τους εκπροσώπους του κινήματος να ζητούν επανασχεδιασμό της φορολογίας και αυξήσεις στους μισθούς.
«Το μορατόριουμ δεν είναι αρκετό» δήλωσε ο Μπενζαμίν Κοσί, ηγετική φιγούρα των «κίτρινων γιλέκων» στην Haute-Garonne. Τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, «είναι απόδειξη πως όταν υπάρχει πολιτική θέληση, ο λαός μπορεί να ακουστεί. Τώρα, οι Γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα. Θέλουμε όλη τη μπαγκέτα».
Ο Κοσί διεμήνυσε στην κυβέρνηση Μακρόν πως τα «κίτρινα γιλέκα» δεν θέλουν πάγωμα στο φόρο. Θέλουν κατάργηση του φόρου στα καύσιμα, θέλουν αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων αναπηρίας. «Περιμένουμε μια ανακατανομή του πλούτου στη Γαλλία», είπε ο Κοσί, σημειώνοντας πως το κίνημα ζητά επίσης «αναλογικό σύστημα και καθιέρωση δημοψηφισμάτων για μεγάλα κοινωνικά θέματα». Φωτογραφία Reuters Τι ανακοίνωσε ο Φιλίπ
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Μακρόν «αναστέλλει για έξι μήνες την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα» και πως οι τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού «δεν θα αυξηθούν στη διάρκεια του χειμώνα».
«Το να ορίζει κάποιος την πορεία και να τη διατηρεί είναι μια αναγκαιότητα για να κυβερνήσει τη Γαλλία, αλλά κανένας φόρος δεν αξίζει να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του Έθνους», υπογράμμισε ο Φιλίπ, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να ήμασταν κουφοί» για να «μην ακούσουμε την οργή των Γάλλων».
Με «έγνοια τον κατευνασμό», η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισαν ως εκ τούτου να αναστείλουν για έξι μήνες τα τρία δημοσιονομικά μέτρα που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019: την αύξηση του φόρου άνθρακα επί της τιμής της βενζίνης, του μαζούτ και του ντίζελ, τη σύγκλιση της φορολόγησης του ντίζελ με εκείνην της βενζίνης και την εξίσωση της φορολογίας του ντίζελ για τους επιχειρηματίες που δεν είναι οδηγοί φορτηγών.
«Θέλουμε σε αυτό το χρονικό διάστημα να προσδιορίσουμε και να εφαρμόσουμε δίκαια και αποτελεσματικά συνοδευτικά μέτρα. Αν δεν τα βρούμε, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας», προσέθεσε ο Φιλίπ.
Η κυβέρνηση επίσης, προσέθεσε, «άκουσε την ανησυχία για τις προβλέψεις του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων που τον περιπλέκουν και τον καθιστούν πιο ακριβό». Και σε αυτό το σημείο επίσης, το μέτρο ανεστάλη για περίοδο έξι μηνών, προκειμένου να «βρεθούν οι ορθές προσαρμογές».
Τέλος, ούτε οι τιμές του ηλεκτρικού, ούτε εκείνες του αερίου θα αυξηθούν, όπως προβλεπόταν, «στη διάρκεια της διαβούλευσης και άρα στη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.
«Οι αποφάσεις αυτές, που θα είναι άμεσες, πρέπει να επαναφέρουν την ηρεμία και τη γαλήνη στη χώρα» και να «επιτρέψουν να ξεκινήσει ένας αληθινός διάλογος για το σύνολο των ανησυχιών οι οποίες εκφράστηκαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες», προσέθεσε ο Εντουάρ Φιλίπ. Η ενημέρωση των βουλευτών
Νωρίς το πρωί της Τρίτης (04.12.2018) το Γαλλικό Πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό του, Εντουάρ Φιλίπ να ανακοινώσει αναστολή του μέτρου της αύξησης φόρου στα καύσιμα από την 1η Ιανουαρίου. Όπως κι έγινε.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των βουλευτών των κομμάτων LREM (σ.σ. το κόμμα του Μακρόν) και MoDem, ανακοίνωσε την επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει μορατόριουμ στην αύξηση των τιμών των καυσίμων.
«Πρέπει να κατευνάσουμε την κατάσταση για να αποφύγουμε την επιδείνωσή της», εξήγησε ο Φιλίπ, ανέφεραν στο Γαλλικό πρακτορείο πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση. «Το μορατόριουμ δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη φιλοδοξία της οικολογικής μετάβασης. Ένας φόρος δεν είναι μια μεταρρύθμιση, αλλά ένα μέσο για τη μεταρρύθμιση», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Φωτογραφία Reuters
Η υποχώρηση της κυβέρνησης Μακρόν ήρθε μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων, που ξεκίνησαν στις 17 Νοεμβρίου και κορυφώθηκαν το περασμένο Σάββατο με τις βίαιες συγκεντρώσεις στο Παρίσι, που μετεξελίχθηκαν σε μάχες ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.
«Πρέπει να δώσουμε στους Γάλλους έναν λόγο για να επανέλθουν στη λογική», δήλωσε ο Φιλίπ. «Τι διαπιστώνουμε εδώ και τρεις εβδομάδες;», ρώτησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, σύμφωνα με συμμετέχοντες(Πηγή)