Στο http://www.iefimerida.gr διαβάσαμε:
Στη μεγαλύτερη δοκιμασία από τον Μάιο του 2017 που βρίσκεται στην εξουσία έχουν εξελιχθεί για τον Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνηση του οι διαδηλώσεις του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».
Την ώρα που τα ποσοστά δημοτικότητάς του Γάλλου προέδρου κατρακυλούν η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα τείνει να εξελιχθεί σε μείζονα κυβερνητική κρίση.
Και τέλος στο αδιέξοδο δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή. Εκπρόσωποι του κινήματος διαμαρτυρίας των «Κίτρινων Γιλέκων» ακύρωσαν μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ επικαλούμενοι «λόγους ασφαλείας». Όπως είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, είχαν δεχθεί απειλές θανάτου από σκληρυπυρηνικούς διαδηλωτές, που τους προειδοποίησαν να μην ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Η αντιπροσωπεία αυτή των ακτιβιστών, που ήθελε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό δεν αναγνωρίζεται από όλα τα μέλη του κινήματος.
Ο Φιλίπ ήθελε να μιλήσει με τους ακτιβιστές που κατεβαίνουν εδώ και περίπου δυόμιση εβδομάδες στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις υψηλές τιμές των καυσίμων, τους φόρους και το κόστος διαβίωσης. Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους των συνδικάτων της αστυνομίας για να συζητήσουν μια στρατηγική αντιμετώπισης της βίας των διαδηλωτών, που προκάλεσαν ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το Σάββατο, μεταξύ άλλων και στην Αψίδα του Θριάμβου.
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν ενημέρωσε τον Σέρβο ομόλογό του ότι θα αναβάλει «για μερικές εβδομάδες» την προγραμματισμένη για την Τετάρτη και την Πέμπτη επίσκεψη στο Βελιγράδι, ενώ ο Φιλίπ είχε ή ματαιώσει δική του επίσκεψη στην Πολωνία. Ο πρωθυπουργός είχε χθες έκτακτη υπουργική σύσκεψη παρουσία του Μακρόν στο Ελιζέ, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι Σοσιαλιστές και άλλες αριστερές ομάδες απαίτησαν να μπει στον πάγο ο οικολογικός φόρος στο diesel, που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από πρώτης του νέου έτους, ενώ ζήτησαν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Από την πλευρά της η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν όπως και το Αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» ζήτησαν να διαλυθεί η Βουλή και να στηθούν πρόωρα οι κάλπες. Η Λεπέν κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Μακρόν ότι είναι υπεύθυνη για την λαϊκή οργή. «Και δυστυχώς η βία είναι συχνά συνέπεια της οργής», πρόσθεσε.
Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές
Τα «κίτρινα γιλέκα» συνέχισαν χθες τις διαδηλώσεις, που ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές. Ακτιβιστές απέκλεισαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα δρόμους και δεξαμενές καυσίμων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κομφούζιο στα σύνορα με την Ισπανία και ουρές χιλιομέτρων καθώς έχουν μπλοκαριστεί χιλιάδες φορτηγά. Οι Γάλλοι μεταφορείς υπολογίζουν γύρω στα 400 εκ. ευρώ τις ζημιές που έχουν υποστεί από τις διαδηλώσεις από τις 17 Νοεμβρίου.
Για πρώτη φορά μετείχαν στις διαδηλώσεις και μαθητές, που διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση του απολυτηρίου λυκείου, φωνάζοντας «Μακρόν παραιτήσου». Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας δεν λειτούργησαν περίπου εκατό γυμνάσια σ’ ολόκληρη τη χώρα.
Νέες διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες και το Σάββατο στο Παρίσι, ενώ το συνδικάτο CGT προκήρυξε «μεγάλη ημέρα δράσης» κατά της μείωσης της αγοραστικής δύναμης για τις 14 Δεκεμβρίου. 260 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις ταραχές του Σαββατοκύριακου σ’ ολόκληρη τη χώρα, ενώ στη Μασαλία υπέκυψε μια 80χρονη που τραυματίστηκε στις διαδηλώσεις. Χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Παρίσι με την αστυνομία να συλλαμβάνει 380 άτομα και τη δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό, να υπολογίζει ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν «μεταξύ 3 και 4 εκατομμυρίων ευρώ» μονάχα για τις καταστροφές στους υπαίθριους αστικούς χώρους και όχι στα καταστήματα ή την Αψίδα του Θριάμβου, που στοχοθετήθηκαν από τους διαδηλωτές το Σάββατο. Από το Σάββατο το βράδυ, δημοτικοί υπάλληλοι καθάρισαν «900 κυβικά μέτρα μπάζων» και απομάκρυναν «περισσότερα από 200 απομεινάρια» καμένων αυτοκινήτων, διευκρίνισε η Ινταλγκό.