Ο ΖΑΕΦ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ πονοκέφαλο στον ΣΥΡΙΖΑ -Αναταράξεις στο δρόμο της συμφωνίας των Πρεσπών

Μπορεί να θεωρείται βέβαιη η έγκριση από την Σκοπιανή βουλή των προς αναθεώρηση άρθρων του συντάγματος, όπως προβλέπεται στην συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ο δρόμος προς τα εκεί είναι όλο… λακκούβες και επικίνδυνες στροφές.

Και το «ατύχημα», παρά τις επεμβάσεις του ευρωατλαντικού παράγοντα και τις ανοχές της ελληνικής πλευράς, δεν μπορεί να αποκλεισθεί, όπως κατέδειξε και το τελευταίο «επεισόδιο» με τις δηλώσεις Ζάεφ για την μακεδονική γλώσσα που… θα διδάσκεται και στην Ελλάδα!

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, κατάφερε αρχικά να εξουδετερώσει (με αμφίβολης δημοκρατικής νομιμότητας τρόπους και εκβιασμούς…) τις αντιρρήσεις 10 βουλευτών του εθνικιστικού αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, και να εξασφαλίσει στα τέλη Οκτωβρίου την απαραίτητη πλειοψηφία για την επί της αρχής έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης. Αλλά απομένουν ακόμη οι κατ’ άρθρον ψηφοφορίες (αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο) που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία. Και προσπαθεί με κάθε μέσο να την εξασφαλίσει.

Στην προσπάθειά του αυτή, πολύ συχνά προβαίνει σε εξαγγελίες και δεσμεύσεις, έναντι των μελών της βουλής, οι οποίες όχι μόνο υπερβαίνουν τα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στην ουσία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν.

Το τελευταίο κρούσμα Ζάεφ

Τελευταίο κρούσμα, η δήλωση του κ. Ζάεφ σ ’απάντηση ενστάσεων της αντιπολίτευσης ότι «με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους «Μακεδόνες» στις γειτονικές χώρες».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την βουλή ότι «η χώρα παραμένει η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών», αλλά πρόσθεσε ακόμη ότι «δημιουργούνται προϋποθέσεις ακόμη και για πιθανή διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στη βόρεια Ελλάδα». Και δεν σταμάτησε καν σ’ αυτό.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει επιπροσθέτως πως «ειδικά για τους «Μακεδόνες» του Αιγαίου, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια -από την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας»- και  με τη συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η “μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στην βόρεια Ελλάδα, στους Μακεδόνες…».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για τους Σκοπιανούς «Μακεδονία του Αιγαίου» αποκαλείται η ελληνική Μακεδονία, η οποία τους ανήκε και το 1913 «κατακτήθηκε», κατ’ αυτούς από την Ελλάδα, που στη συνέχεια εφάρμοσε πολιτικές «εθνοκάθαρσης» κατά των «Μακεδόνων» που είτε «εκδιώχθηκαν» στα Σκόπια, είτε αφομοιώθηκαν στη συνέχεια.

Άλλη μια τέτοια «λαθροχειρία» είχε επιχειρήσει ο κ. Ζάεφ και κατά την συζήτηση για της επί της αρχής υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης, όταν σε άρθρο που προβλέπεται από τη συμφωνία να αλλάξει, ως «αλυτρωτικό», παρέμεινε η συνταγματική δέσμευση εκπροσώπησης αλλά και προστασίας σε «Μακεδόνες, που ζουν σε γειτονικές χώρες». Και μετά τις εντονότατες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις τοποθετήσεις αυτές του Σκοπιανού πρωθυπουργού, υπήρξε παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, και ο κ., Ζάεφ υποχρεώθηκε να αλλάξει την διατύπωση…

Η έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το ελληνικό υπουργείο των εξωτερικών, του οποίου επικεφαλής είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αρχικά δεν προέβη σε καμιά απολύτως αντίδραση, ούτε φυσικά σε επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία για το ατόπημα Ζάεφ. Ενώ άμεση και σκληρή ήταν η αντίδραση της ΝΔ (με ανακοίνωση της Πειραιώς, αλλά και δηλώσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη) καθώς επίσης και του ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και της ίδιας της κ. Γεννηματά. Και… ακολούθως ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας τους διπλωματικούς συντάκτες είπε ότι… «δεν έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης Ζάεφ, όταν θα την έχουμε και αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολίας ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά…».

Ο Κ. Μητσοτάκης

Μιλώντας σε δημόσια συζήτηση στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε, με αφορμή τις δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ  ότι ίσως δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδας», και αναρωτήθηκε: «Έτσι λύνουμε τις διαφορές μας;»

«Θέλαμε συμφωνία αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία», συμπλήρωσε εξηγώντας πως είναι άκρως προβληματικές οι πτυχές της συγκεκριμένης συμφωνίας για τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ούτε τώρα, ούτε μετά από εκλογές.

«Έχουμε εξηγήσει και στους Αμερικάνους φίλους μας ποια είναι η θέση μας και η άποψή μας είναι σεβαστή», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, το γραφείο Τύπου της ΝΔ, είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση: «Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει…

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.