Στο http://www.kathimerini.gr διαβάσαμε:
Στις 24 Νοεμβρίου 2017 ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Oxford Street του Λονδίνου. Περαστικοί και καταναλωτές άρχισαν να τρέχουν προσπαθώντας να απομακρυνθούν. Μέσα από το Twitter και το Facebook μεταδόθηκε η είδηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη τρομοκρατική επίθεση στον ομώνυμο σταθμό του μετρό και στο πολυκατάστημα Selfridge’s. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εμφανίστηκαν στην περιοχή μέσα σε έξι λεπτά, αλλά διαπιστώθηκε ότι δεν είχε συμβεί τίποτα. Το Λονδίνο δεν δεχόταν τρομοκρατική επίθεση και δεν ακούστηκαν ποτέ πυροβολισμοί. Ομως ο πανικός είχε εξαπλωθεί παντού. Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Χρειάστηκε πάνω από μισή ώρα για να αποκατασταθεί η ηρεμία. Τι ήταν αυτό που προκάλεσε τόση αναστάτωση;
Πρόκειται για το φαινόμενο που ο Γουίλιαμ Ντέιβις αποκάλεσε «Nervous Statesis» στο ομώνυμο βιβλίο του που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο (εκδ. Jonathan Cape). Ολα ξεκίνησαν από έναν καβγά μεταξύ δύο μεθυσμένων σε μια ασφυκτικά γεμάτη πλατφόρμα τρένων στον σταθμό του μετρό της Oxford Street. Ανθρωποι που βρίσκονταν κοντά στο συμβάν οπισθοχώρησαν απότομα χτυπώντας άλλους, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ένα φαινόμενο ντόμινο βεβιασμένων κινήσεων, που «ανέβηκε» στις σκάλες και εξαπλώθηκε μέχρι τα πεζοδρόμια στην επιφάνεια του δρόμου. Ελάχιστοι ήταν οι αυτόπτες μάρτυρες της βίαιης φιλονικίας. Οσοι βρίσκονταν λίγα μέτρα πιο πέρα ερμήνευσαν τις κινήσεις όσων ήθελαν να απομακρυνθούν από την εστία της σύγκρουσης ως σημάδι ότι και οι ίδιοι έπρεπε να τρέξουν για να σωθούν. Προεξόφλησαν ότι αυτή η αναστάτωση δεν μπορούσε παρά να οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση και με τα smartphones που κρατούσαν στα χέρια τους έσπευσαν να «ανεβάσουν» στα social media ότι «άκουσαν πυροβολισμούς».
Οι αιτίες
Το συμβάν δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό της συναισθηματικής φόρτισης που επικρατεί στο Λονδίνο, όπου οι πολίτες βρίσκονται σε μόνιμη επαγρύπνηση που αρχίζει να θυμίζει τη ζωή σε εμπόλεμη ζώνη λόγω της μνήμης τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν. Οφείλεται ταυτόχρονα στο φαινόμενο της καταγραφής, της μετάδοσης και του σχολιασμού των γεγονότων σε πραγματικό χρόνο που εξασφαλίζουν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). Η μετάδοση των γεγονότων σε πραγματικό χρόνο αναγκάζει τους πολίτες να αντιδράσουν «συναισθηματικά» και υπό συνθήκες πανικού μπορεί να παρασυρθούν σε μια αυθόρμητη παραγωγή ψευδών γεγονότων («πυροβολισμοί») και στη διάδοση ψευδών ειδήσεων («τρομοκρατική επίθεση»). Η επιτάχυνση της ροής πληροφοριών υπογραμμίζεται από τον καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Αλεβιζόπουλο. «Το άτομο ως μονάδα σε μια κοινωνία που φαίνεται απειλητική, κυρίως λόγω της απροβλεπτότητάς της, αντιδρά με συναισθηματικό τρόπο βασισμένο σε ένα ασαφές ένστικτο. Η ταχύτητα παροχής και εναλλαγής των ερεθισμάτων-πληροφοριών κάνει τα νεότερα δεδομένα που προστίθενται ξένα και δυνάμει απειλητικά για το άτομο. Η ταχύτητα (εισροής νέων δεδομένων) αποτελεί αντιξοότητα ως προς την ορθολογική επεξεργασία τους».
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, η διευθύνουσα σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Newtons Laboratory Κατερίνα Σάββα και ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Αλεβιζόπουλος υπογραμμίζουν την αναβάθμιση των συναισθημάτων στη λήψη αποφάσεων, καθώς η λογική ανάλυση οπισθοχωρεί μπροστά στον καταιγισμό πληροφοριών.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Newtons Laboratory Κατερίνα Σάββα επισημαίνει πως ανεξάρτητα από την επιτάχυνση της ροής νέων πληροφοριών, «σε κάθε διαδικασία επιλογής που συμμετέχουμε υπάρχει πάντα ένα συναισθηματικό υπόβαθρο που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο. Οι νέες έρευνες στις νευροεπιστήμες έδειξαν ότι τραυματισμοί στο κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα οδηγούν σε καθολική αδυναμία λήψης αποφάσεων. Αυτή η συνειδητοποίηση επηρέασε τον τρόπο οργάνωσης όλων των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματευτές που εξακολουθούν να οδηγούν μια διαπραγμάτευση σε μια αντιπαραβολή λογικών επιλογών θεωρούνται αδύναμοι και ξεπερασμένοι». Σε αυτή την παρατήρηση συμφωνεί ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης. «Αλίμονο στον πολιτικό που πιστεύει ότι κέρδισε τη μάχη επειδή παρουσίασε έναν “τετράγωνο” συλλογισμό. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που δεν έχουν μόνο μυαλό, αλλά και καρδιά.
Επομένως δίπλα στη λογική χρειάζεται η ευαισθησία. Αυτό ισχύει περισσότερο σε μεσογειακούς λαούς, όπως ο δικός μας».
Πώς έπεσε η Μέρκελ
Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι όλοι οι λαοί γίνονται σήμερα όλο και περισσότερο «μεσογειακοί». Η Δύση βιώνει την αποδυνάμωση της διάκρισης ανάμεσα στον πόλεμο και στην ειρήνη λόγω των διαρκών εκστρατειών (Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία κ.α.) που προκαλούν μεταναστευτικά κύματα, αλλά και των τρομοκρατικών γεγονότων και των κάθε λογής επιθέσεων μίσους. Η κατάσταση αυτή συνδυάζεται με τη νέα τεχνολογία πρόσληψης της πραγματικότητας σε πραγματικό χρόνο (real time) με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ιστορία ένας απλός καβγάς να μεγιστοποιηθεί σε μαζική αναστάτωση σε(Πηγή)