ΟΜΗΡΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΤ οι κάτοικοι της Λευκίμμης

Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:

19-skoupidia_kerkyra2.jpg Από τις 26 Ιουνίου έχουν κάνει απόβαση στην περιοχή Λευκίμμης αστη νότια Κέρκυρα δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι κάτοικοι θεωρούν προκλητική την παρουσία τους Από τις 26 Ιουνίου έχουν κάνει απόβαση στην περιοχή δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι κάτοικοι θεωρούν προκλητική την παρουσία τους | EUROKINISSI/ CORFUPRESS.GR 16.07.2018, 13:41 | Ετικέτες:  Κέρκυρα, απορρίμματα, ΧΥΤΑ, αστυνομία, επεισόδια Συντάκτης:  Γεωργία Σάκκουλα

Θεατές ξανά στο ίδιο έργο είναι οι κάτοικοι της Λευκίμμης στη νότια Κέρκυρα τον τελευταίο μήνα, με τις μνήμες ακόμα νωπές από τα τραγικά γεγονότα του 2008 όταν μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, καθώς τα ΜΑΤ επιχείρησαν να καταστείλουν μια απ’ τις πολλές διαμαρτυρίες της εποχής κατά του ΧΥΤΑ.

Χθες μετά τις 9 το βράδυ σημειώθηκαν και πάλι επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ, που προχώρησαν στη χρήση χημικών, στην περιοχή του ΧΥΤΑ. Απ’ τα επεισόδια κάποιοι πολίτες κατέληξαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ προκλήθηκε πυρκαγιά σε παρακείμενο ελαιώνα, η οποία σβήστηκε με την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Φωτογραφία απ’ τη χθεσινή διαμαρτυρία |

Φέτος, αφού τόνοι σκουπιδιών κατέκλυσαν τους δρόμους του νησιού, με τις εικόνες εν μέσω τουριστικής περιόδου να απασχολούν και τον ξένο Τύπο, από τις 26 Ιουνίου έχουν κάνει απόβαση στο νησί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να συνοδεύουν τη μεταφορά των σκουπιδιών απ’ τον υπερκορεσμένο –κατά γενική ομολογία- ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στη Λευκίμμη.

Εκεί όμως τα πράγματα βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Κινήματα κατοίκων καταγγέλλουν κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση για βίαιη λύση προκειμένου να λειτουργήσει ο «παράνομος» γι’ αυτούς ΧΥΤΑ, αλλά και τα ΜΑΤ για την «προκλητική παρουσία» τους.

Δήμος και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απ’ την πλευρά τους μιλούν για μια αδιέξοδη κατάσταση, για «αδιάλλακτη στάση» και «απροθυμία διαλόγου», επιμένοντας πως πρόκειται για μια προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης στο νησί.

Για τραγική κατάσταση και ένα έργο χωρίς «κοινωνική συναίνεση» μιλάει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Πανδής, γραμματέας του Συλλόγου «Αλεύχιμον», που ασχολείται χρόνια με το θέμα.

«Ο κόσμος αντιδρά για τη λάθος χωροθέτηση, γιατί δεν πληροί καμιά απ’ τις προϋποθέσεις, ούτε της ευρωπαϊκής αλλά ούτε της ελληνικής νομοθεσίας», λέει και εξηγεί ότι μεταξύ άλλων «δεν τηρούνται οι αποστάσεις από τις κατοικημένες περιοχές» αλλά και απ’ την τουριστική ζώνη.

«Στα 350 μέτρα βρίσκεται η πρώτη κατοικία και περίπου στα 400 μέτρα η τουριστική ζώνη του Αγίου Πέτρου», αναφέρει.

Μια άλλη προϋπόθεση που, όπως σημειώνει, δεν τηρείται είναι οι άλλες χρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή, αναφερόμενος στον βιολογικό καθαρισμό και το λιμάνι.

Επιπλέον, τονίζει πως σύμφωνα με μελέτη που είχαν αναθέσει ως σύλλογος το 2008 στο ΙΓΜΕ και σε άλλους δύο υδρογεωλόγους, στην περιοχή υπάρχει νερό που δεν είναι βρόχινο αλλά υδροφόρος ορίζοντας, με κίνδυνο να μολυνθεί τώρα ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας της Νότιας Κέρκυρας.

Τα δύο ποτάμια

Λίμνη δημιουργούν τα υπόγεια νερά στον χώρο του ΧΥΤΥ με άμεσο κίνδυνο να μολυνθεί για πάντα ο πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας Παλαιότερη εικόνα απ’ το 2008, όταν τα νερά που βρέθηκαν στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται ο ΧΥΤΥ σχημάτιζαν λίμνη |

Οπως λέει ο κ. Πανδής, τότε ο εργολάβος είχε βρει πάρα πολύ νερό και άρχισε να το μπαζώνει, αλλά αυτό έβγαινε συνεχώς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί λίμνη.

«Είχαμε φέρει βάρκα και μέσα εκεί σε αυτό το κύτταρο μαζεύουν τα σκουπίδια τώρα», υπογραμμίζει προσθέτοντας πως στην περιοχή υπάρχουν δύο ποτάμια, το κεντρικό της Λευκίμμης και του Σωτήρα.

Αυτά, συμπληρώνει, «κρύφτηκαν πλήρως» απ’ τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό του τότε Συνδέσμου Καθαριότητας.

Το θέμα έφτασε μέχρι την Επιτροπή Περιβάλλοντος και την Επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε. «Οταν είχαν έρθει οι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Χουντής μαζί με την υπόλοιπη αντιπροσωπεία, και το είχαν δει είχαν φρίξει» σχολιάζει ο κ.Πανδής.

Ο ίδιος σημειώνει πως «το 2011 είχε επισκεφθεί τον χώρο ο Αλέξης Τσίπρας και τότε είχε συναντηθεί με μένα, που ήμουν πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του κινήματος Λευκίμμης, και είπε ότι σε καμιά περίπτωση αυτό το έργο δεν πρέπει να λειτουργήσει, είναι παράνομο».

Την ίδια ώρα κάτοικοι(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.