Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:
anemogennitries-pylones.jpg 30.11.2018, 06:00 | Ετικέτες: Ελλάδα, οικονομία, ενέργεια, αιολική ενέργεια, Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα
Επενδύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που βρίσκεται σε διαβούλευση. Το στοιχείο ανέδειξε ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας χθες στην ημερίδα για την καινοτομία στην ενέργεια που συνδιοργάνωσαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Παιδείας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στον βασικό στόχο του σχεδίου για αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος, με περιορισμό της συμμετοχής του λιγνίτη στο 17% και αξιοποίηση του φυσικού αερίου κατά τη μεταβατική περίοδο. «Χρειαζόμαστε ένα “εξοικονομώ” τον χρόνο» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον εθνικό στόχο για ενεργειακά «έξυπνα» σπίτια, που προϋποθέτει αναβάθμιση 50.000 κατοικιών κάθε χρόνο.
Εδωσε όμως έμφαση και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που αποτελεί βασικό άξονα της κυβέρνησης με την αναμόρφωση του κοινωνικού τιμολογίου και το ταμείο επανασύνδεσης.
«Το 2017 οι δαπάνες για την έρευνα ξεπέρασαν τα δύο δισ. ευρώ φτάνοντας το 1,14% του ΑΕΠ» ανέφερε ο Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος σε θέματα καινοτομίας και έρευνας. Στηρίζονται ήδη ερευνητικά προγράμματα σε θέματα ενέργειας με 5 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διατεθεί άλλα 41,5 εκατ. ευρώ σε οχτώ υποδομές στον συγκεκριμένο τομέα.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόκειται να λειτουργήσει στα Χανιά Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Ερευνας που θα ειδικευτεί στην ανίχνευση των επιπτώσεων από την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογοναθράκων.
Στην ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επικεντρώθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, ενώ ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Μιχ. Βεροιόπουλος αναφέρθηκε στην υιοθέτηση του νέου παραγωγικού μοντέλου που θα στηρίζεται στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια.
Έντυπη έκδοση ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μύθοι και αλήθειες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «Αιχμάλωτοι» του λιγνίτη και του πετρελαίου(Πηγή)