ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΦΕΡΟΜΕΝΗ δήλωση Ζάεφ για τη γλώσσα

zaef.jpg Ζόραν Ζάεφ EPA/HAYOUNG JEON 03.12.2018, 17:59 | Ετικέτες:  Ζόραν Ζάεφ, Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Κατρούγκαλος Συντάκτης:  efsyn.gr

ΕΝΤΟΝΗ ΗΤΑΝ η αντίδραση από κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή μία δήλωση που φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με τη δυνατότητα διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας σε ελληνικά σχολεία. 

Ο Ζάεφ, μιλώντας από το κοινοβούλιο της χώρας του και απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του VMRO, φέρεται να πρότεινε σε Ελλάδα και Βουλγαρία, τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας, προκειμένου να μη χαθεί η ταυτότητα όσων υπηκόων της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε αυτές τις δύο χώρες. 

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, που κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, δήλωσε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς δεν υπάρχει το πρωτότυπο κείμενο της φερόμενης δήλωσης Ζάεφ. 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως».

Επίσης, μιλώντας για τη γλώσσα που αναγνωρίζει η συμφωνία των Πρεσπών στο γειτονικό κράτος, ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα είναι σαφής η συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος διάβασε το άρθρο 4 παράγραφο 3 της συμφωνίας, σημειώνοντας πως καλύπτει και την παρούσα και μελλοντικές αναθεωρήσεις. Επισήμανε ακόμα πως στο άρθρο 7 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον επικαλούμενος την τελευταία παράγραφος του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, υιοθετώντας τις φερόμενες δηλώσεις Ζάεφ, μίλησε για πρόκληση από πλευράς ΠΓΔΜ και άσκησε κριτική στην «αφωνία» -όπως υποστήριξε- της κυβέρνησης: 

Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. 

Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες.  Και γι’ αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών κ. Τσίπρα. 

Σε ανάλογα αυστηρό ύφος κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και η δήλωση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά:

Άρχισαν τα όργανα… Κατά τον κ. Ζάεφ σε λίγο θα διδάσκουμε την δήθεν Μακεδονική γλώσσα στα Ελληνικά σχολεία.

Μεγάλη επιτυχία κ.Τσίπρα . «Ιστορική» η συμφωνία σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέρασε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η τροπολογία για το «Βόρεια Μακεδονία» Zάεφ πέραν πάσης προσδοκίας…

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.