ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΖΑΕΦ περί… «διδασκαλίας της Μακεδονικής» και στην Ελλάδα

Στο https://www.protothema.gr διαβάσαμε:

Εντονότατες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και αμηχανία στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι σημερινές προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για την ύπαρξη «Μακεδόνων» στην Ελλάδα, που με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχουν πλέον την δυνατότητα να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας!

Η πρώτη εντονότατη αντίδραση ήρθε από τη Νέα Δημοκρατία η οποία τόνισε πως πλέον επιβεβαιώνεται η άποψη που είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Η δήλωση Ζάεφ είναι τόσο προκλητική όσο και η αφωνία του Πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών συμπλήρωσε η ΝΔ εκτοξεύοντας τα βέλη της και προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Εξίσου επικριτική ήταν και η Φώφη Γεννηματά η οποία με ειρωνική διάθεση έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία» του Αλέξη Τσίπρα και… «ιστορική συμφωνία». Στον αντίποδα των πολιτικών αντιδράσεων, η κυβέρνηση απέφυγε να αντιπαρατεθεί ανοικτά με τον Ζόραν Ζάεφ για τις προκλητικές του δηλώσεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κτρούγκαλος που ανέλαβε την ευθύνη να απαντήσει περιορίστηκε να πει εμμέσως ότι οι δηλώσεις Ζάεφ κινούνται έξω από το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών και ότι η Αθήνα αναμένει από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ:

«Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες. Και γι’ αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών κ. Τσίπρα».

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά

«Άρχισαν τα όργανα…» επεσήμανε στο δηκτικό της σχόλιο η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και σημείωσε:
«Κατά τον κ. Ζάεφ σε λίγο θα διδάσκουμε την δήθεν Μακεδονική γλώσσα στα Ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία κ.Τσίπρα . «Ιστορική» η συμφωνία σας».

Κατρούγκαλος: Σεβασμός στο πνεύμα της συμφωνίας

Μήνυμα στην πΓΔΜ, ότι η Ελλάδα αναμένει τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως» και διαμήνυσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολίας ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά»

Τι είπε ο Ζάεφ

Απαντώντας σε αιτιάσεις του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, πως με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας «δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους “Μακεδόνες” στις γειτονικές χώρες», ο Ζάεφ υπεραμύνθηκε -από το βήμα της βουλής των Σκοπίων- της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας πως όχι μόνο «Η χώρα παραμένει η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών», αλλά δημιουργούνται προϋποθέσεις ακόμη και για πιθανή διδασκαλία της “μακεδονικής” γλώσσας στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vecer, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επεσήμανε πως ειδικά για τους “Μακεδόνες” του Αιγαίου, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια -από την ανεξαρτησία της “Μακεδονίας”- και ότι με τη συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η “μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το σκοπιανό εθνικό αφήγημα, “Μακεδονία του Αιγαίου” αποκαλείται η ελληνική Μακεδονία, η οποία το 1913 “κατακτήθηκε” από την Ελλάδα, που στη συνέχεια εφάρμοσε πολιτικές “εθνοκάθαρσης” κατά των … “Μακεδόνων” που είτε “εκδιώχθηκαν” στα Σκόπια, είτε αφομοιώθηκαν στη συνέχεια.

Η αναφορά του Ζάεφ σε “Μακεδόνες” που(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.