ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 42 ΕΚΑΤ. ευρώ για τους κτηνοτρόφους των ορεινών και νησιωτικών περιοχών

Στο https://www.news247.gr διαβάσαμε:

«Σήμερα, που η χώρα είναι πλέον απαλλαγμένη από το βραχνά που κράτησε οκτώ χρόνια, οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγαλύτερες για έμπρακτη στήριξη στον αγροτικό κόσμο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε μέλη του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.

Θύμισε, ειδικότερα, ότι μέσα στο Νοέμβριο, η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12% -και έτσι, κάποιος που έχει εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα το 2019- και στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών και πρόσθεσε ότι η σχετική απόφαση έχει, ήδη, υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί, ενώ η βοήθεια θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018. Μάλιστα, η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Για το λόγο αυτό η δημόσια δαπάνη, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ (158 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές και 89 εκατ. ευρώ για τις μη ορεινές).

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «οργανώνουμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, το οποίο προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση της διαφάνειας, με στόχο την ένταξη στο καθεστώς αδειοδότησης του συνόλου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ενώ όσον αφορά την υποστήριξη του ελληνικού γιαουρτιού, είπε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει άμεσα τη σύνταξη φακέλου υποστήριξης της κατοχύρωσής του ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

Παράλληλα, είπε ότι «θα διατεθούν ποσότητες τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε δημόσια ιδρύματα, μία ενέργεια η οποία αποτελεί και αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση μας -συνέχισε ο Πρωθυπουργός- είναι να εξετασθεί η δυνατότητα διάθεσης φέτας και γραβιέρας μέσω των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία της σίτισης των μεταναστών και της επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους.

Και η βούληση μας τόνισε ο Πρωθυπουργός είναι αυτά να προέρχονται αποκλειστικά από αγροτικούς συνεταιρισμούς που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Αυτά, λοιπόν, και άλλα πολλά είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που δείχνουν την έγνοια μας για τον κόσμο της αγροτιάς», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα συνεχίσουμε μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία με τους αγρότες και τις αγρότισσες της πατρίδας μας για να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση σε ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε». Διότι, όπως εξήγησε, «αυτές οι ενισχύσεις είναι αναγκαίες γιατί μπορούν να στηρίξουν τους ανθρώπους του μόχθου και έχουμε τη δυνατότητα να τις δώσουμε χάρη στην εξαιρετική πορεία της οικονομίας, για αυτό και τις δίνουμε εκεί που πρέπει, δεν τις σπαταλάμε δεξιά και αριστερά, επιλέγουμε να τις δώσουμε στους αδύναμους, επιλέγουμε να τις δώσουμε σε αυτούς που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους τα επενδύσει στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα

Αναφερόμενος στον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, είπε ότι είναι «ένα από τα πιο πετυχημένα παραδείγματα συνεργασίας και αλληλεγγύης του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της πατρίδας μας για πάνω από 50 χρόνια» και συνέχισε απευθυνόμενος προς τα μέλη: «Ο συνεταιρισμός σας είναι υγιής, μεγαλώνει και εξελίσσει τη δραστηριότητά του και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα αντέχοντας στις μεγάλες πιέσεις των καιρών. Ένα εγχείρημα που πέτυχε και για αυτό πρέπει να τα αναδεικνύουμε αυτά τα εγχειρήματα που πέτυχαν και υπάρχουν πολλά στην πατρίδα μας. Αλλά υπάρχουν και κάποια που απέτυχαν και οι αιτίες είναι γνωστές. Όμως, εμείς πρέπει να αναδεικνύουμε τα πετυχημένα παραδείγματα και, κυρίως, να αναδεικνύουμε τις αιτίες για τις οποίες είναι πετυχημένα και οι αιτίες είναι η συλλογικότητα, είναι η συνεργασία. Είναι η ευθύνη για τον τόπο και για το διπλανό, είναι, αν θέλετε, η ανιδιοτέλεια των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με το συνεταιριστικό κίνημα. Αντιθέτως, οι αιτίες εκεί όπου έχουμε αποτυχημένα παραδείγματα δεν είναι άλλες από την επιθυμία ενός εφήμερου κέρδους, αλλά και ενός άκρατου ανταγωνισμού, που οδήγησε στον εκφυλισμό των βασικών αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Τέτοια παραδείγματα, λοιπόν, σαν το δικό σας είναι πλούτος για την παραγωγή και όχι μόνο για την αγροτική παραγωγή στη χώρα μας. Και(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.