ΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ομιλία

Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:

tsipras.jpg Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 29.11.2018, 06:20 | Ετικέτες:  ΕΝΦΙΑ, ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας Συντάκτης:  Έλενα Βαρίνου

Το διακύβευμα των εκλογών του ’19 προλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας χθες στη Βουλή τη δεύτερη «δόση» του «μνημονίου» της κυβέρνησής του, τις ρυθμίσεις δηλαδή για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και τη μείωση φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις, αλλά και τη διανομή, για τρίτη συνεχή χρονιά, του κοινωνικού μερίσματος στους δικαιούχους του.

Επιλέγοντας προφανώς να σηματοδοτεί με την παρουσία του την υλοποίηση των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε για δεύτερη φορά το τελευταίο δεκαήμερο στη Βουλή –τρίτη αν συνυπολογιστεί και «η ώρα του πρωθυπουργού» της προηγούμενης Παρασκευής– απολύτως πεπεισμένος για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών που επανέλαβε ότι προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο του ’19.

«Ο λαός δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του μνημονιακού εφιάλτη που έζησε ο τόπος», είπε θεωρώντας αυτονόητο ότι η ετυμηγορία των ψηφοφόρων θα οδηγήσει σε εκλογική ήττα τη Νέα Δημοκρατία. Υποστήριξε ότι οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν μεταξύ της στοχευμένης και νοικοκυρεμένης πολιτικής που οδήγησε τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και στο ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο που επιτρέπει τις οικονομικές ελαφρύνσεις στους πολίτες και από την άλλη, του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για ένα Ασφαλιστικό τύπου «Πινοσέτ», για διάλυση των εργασιακών σχέσεων, για χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους.

Με το δίλημμα που κατά τη γνώμη του θα τεθεί στις εκλογές, αιτιολόγησε ο πρωθυπουργός και τη μετάθεση της νομοθέτησης αντίστοιχης μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2020, τον επόμενο χρόνο.

«Η απάντηση είναι έντιμη και καθαρή. Γιατί τον Οκτώβριο του ’19 ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει είτε για τη στοχευμένη και νοικοκυρεμένη πολιτική της κυβέρνησης είτε για το σχέδιο της Ν.Δ. που αφορά μόνον την ελίτ και τους κληρονόμους. Για να ξέρει ο κάθε πολίτης ότι αυτά που έχουμε εξασφαλίσει με κόπο δεν ήταν νομοτέλεια να γίνουν. Ο ασφαλής δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί και δεν θα γίνει καπνός και είδη πολυτελείας για την ελίτ. Είμαι βέβαιος ότι ο λαός δεν θα το επιτρέψει, οπότε μη βιάζεστε, του χρόνου θα νομοθετήσουμε και τον ΕΝΦΙΑ και άλλα μέτρα ελάφρυνσης».

Εκανε απολογισμό

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός έκανε τον απολογισμό τής μέχρι τώρα θητείας του, καταμετρώντας το «πραγματικό κυβερνητικό έργο» από τις 21 Αυγούστου. «Οσο θυμάμαι τον εαυτό μου κάθε κυβέρνηση συνήθιζε να κάνει απολογισμό για τις πρώτες 100 ημέρες της.

Τις πραγματικές, δικές μας 100 ημέρες τις κλείνουμε αύριο και άρα κάνουμε τον απολογισμό…», είπε διαβεβαιώνοντας πως τα θετικά μέτρα που ήδη νομοθετήθηκαν, αλλά και όσα έπονται, «θα είναι μόνο η αρχή». Από τη ΔΗΣΥ ο Θ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε πως «η κυβέρνηση παίρνει δέκα από τους πολίτες και τους δίνει πίσω ένα».

Το μέρισμα, οι ρυθμίσεις για το Μάτι και «μπηχτές» για «Ριχάρδο»

Στις 14 Δεκεμβρίου πρόκειται να ξεκινήσει η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στους περίπου 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους του, αφού μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίζεται να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, ώστε την Τρίτη να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έδωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή αναφερόμενος εκτενώς στις χθεσινές τροπολογίες. Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για τις ρυθμίσεις στο Μάτι, λέγοντας πως πρόκειται για αποκατάσταση αλλά «χωρίς τα λάθη του παρελθόντος». Σχολιάζοντας δε την απουσία του Κυρ. Μητσοτάκη δήλωσε πως «δεν θα έχω την τύχη να δεχθώ τις επόμενες ημέρες ερωτήσεις για την ασφάλεια και την ανομία…», αναφερόμενος στις πρόσφατες επιτυχίες της αστυνομίας και ειδικότερα στην εξάρθρωση του κυκλώματος ενεχυροδανειστηρίων «που είχε ξεζουμίσει χιλιάδες συμπολίτες μας τα χρόνια της κρίσης».

 Έντυπη έκδοση ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μας κουνούν το δάκτυλο οι εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ» Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ  

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.