ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Σουμελά μαζί μας

Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:

panagia_soumela.jpg Προσκύνημα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο Πεντάγωνο Είναι η τέταρτη φορά που η πρώτη φορά Αριστερά υποδέχεται έναν υπερκόσμιο ανώτατο άρχοντα. | Φωτ: Βασίλης Μαθιουδάκης 23.05.2016, 13:59 | Ετικέτες:  Ελλάδα, θρησκείες, υπουργείο Εθνικής Άμυνας Συντάκτης:  Ντίνα Δασκαλοπούλου

Μετά τις δύο επισκέψεις του Αγίου Φωτός και μία της Αγίας Βαρβάρας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ. ήρθε η σειρά της εικόνας-σύμβολο για τους ορθόδοξους Ποντίους.

Χιλιάδες πιστοί προσήλθαν να την προσκυνήσουν στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Παντάνασσας στο Πεντάγωνο

«Καλώς ορίσατε, βοήθειά σας!». Το τεράστιο, τσιμεντένιο, σιδερόφρακτο υπουργείον της Εθνικής Αμύνης κάτω από έναν μολυβένιο ουρανό, τυλιγμένο στην αφρικανική σκόνη, μας υποδέχεται ευσεβώς.

Μόλις περάσει κανείς την «Πύλη των Ανωτάτων», μπαίνει σ’ ένα διάδρομο φτιαγμένο από κάγκελα. Παντού αυστηρές επιγραφές σε φωτοτυπίες: «Απαγορεύεται η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση».

Ανά δέκα μέτρα, δυάδες στρατιωτικών και φαντάρων από όλα τα Σώματα υποδέχονται τους πιστούς που έρχονται μαζικά να προσκυνήσουν την εικόνα-σύμβολο που έγινε δεκτή με τιμές αρχηγού κράτους.

Είναι η τέταρτη φορά που η πρώτη φορά Αριστερά υποδέχεται έναν υπερκόσμιο ανώτατο άρχοντα: έχουν προηγηθεί δύο επισκέψεις του Αγίου Φωτός και μία της Αγίας Βαρβάρας.

Προσκύνημα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο Πεντάγωνο Φωτ: Βασίλης Μαθιουδάκης

Η Παναγία Σουμελά ήρθε στην Αθήνα δόξη και τιμή, πιο ήσυχα ωστόσο από την Οσία που άναψε φωτιές πέρσι τέτοιες μέρες: αυτή τη φορά δεν υπήρξαν ούτε αντεγκλήσεις, ούτε ιαχές, ούτε σοβαρές αντιδράσεις.

Ισως γιατί στη Βουλή περνούσε το πολυνομοσχέδιο, ίσως γιατί το (απειλούμενο; προσδοκώμενο;) διαζύγιο Κράτους-Εκκλησίας έχει αναβληθεί επ’ αόριστον;

Πάντως, όλοι πια δείχνουν να αποδέχονται ως κάτι απολύτως κανονικό αυτό που συμβαίνει στο υπουργείο της λεωφόρου Μεσογείων.

Ετσι, απολύτως κανονικά, μια εικόνα (σύμβολο για τους ορθόδοξους, απαράμιλλης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας για τον ποντιακό ελληνισμό, της επικρατούσας θρησκείας, αλλά μια εικόνα πάντως) έγινε δεκτή σ’ έναν κοσμικό θεσμό όπως ένα υπουργείο.

Απολύτως κανονικά, στην τελετή παρευρέθησαν σύσσωμη η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων (εκτός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής που… κατήγγειλε τον αποκλεισμό της από τον κ. Καμμένο).

Απολύτως κανονικά, στην επίσημη υποδοχή συμμετείχε άγημα της προεδρικής φρουράς.

Και απολύτως κανονικά οργανώνεται τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στο Πεντάγωνο.

«Η Κυρία Θεοτόκος είναι διαχρονικώς στενά συνδεδεμένη με τον ελληνικό λαό και τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, των οποίων είναι η Προστάτις», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Βεροίας.

«Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά έρχεται στην Αθήνα για να τονώσει την πίστη μας. Ερχεται στην Αθήνα ως η μάνα όλων των ευλαβών πιστών που θα την τιμήσουν και θα την προσκυνήσουν», είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, που πήρε την πρωτοβουλία να φέρει την εικόνα.

Αλλωστε ο ίδιος ο κ. Καμμένος είχε προσφύγει στη μάνα των ευλαβών πιστών τον Δεκαπενταύγουστο του 2014, καταγγέλλοντας τους εκπροσώπους της «ξενοκίνητης χούντας της νέας τάξης πραγμάτων που προτίμησαν τις παραλίες» και προσευχόμενος για την απελευθέρωση της πατρίδας, αφού «η πίστη μπορεί πραγματικά να μας ελευθερώσει. Αρκεί κι εμείς να κάνουμε σωστά τον σταυρό μας».

Η σωτηρία της εικόνας

Προσκύνημα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο Πεντάγωνο Φωτ: Βασίλης Μαθιουδάκης

Ετσι, υπουργός πια, ο κ. Καμμένος –τιμώντας την 97η επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων– άνοιξε τους κήπους του Πενταγώνου για να κάνουμε σωστά τον σταυρό μας.

Ναυτάκια μάς υποδέχονται, φανταράκια μεταφέρουν τους πιστούς που έχουν κινητικά προβλήματα, άλλοι σβήνουν τα κεράκια στα μανουάλια κι άλλοι συντονίζουν το χριστεπώνυμον πλήθος.

Πηλήκια και καλυμμαύκια στέκουν γύρω από την Παναγία τη Σουμελά.

Είναι κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής τάξης οι ευσεβείς που έρχονται στο υπουργείον της Εθνικής Αμύνης για να προσκυνήσουν.

Κι όλοι φαίνεται να βρίσκουν παρηγοριά σ’ αυτήν την εικόνα που, σύμφωνα με την παράδοση, είναι έργο του Αποστόλου Λουκά και από τον 4ο αιώνα είχε ενθρονιστεί στο όρος Mελά στον Πόντο.

Προσκύνημα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο Πεντάγωνο Φωτ: Βασίλης Μαθιουδάκης

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι μοναχοί έκρυψαν την εικόνα.

Ο Πολύκαρπος Ψωμιάδης και ο Λεωνίδας Ιασονίδης, μητροπολίτης Ξάνθης και υπουργός αντίστοιχα, ζήτησαν τη μεσολάβηση του Ελευθέριου Βενιζέλου «για την(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.