ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ Βουλή υπό την απειλή μομφής

Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:

brexit.jpg Brexit AP Photo/Frank Augstein 03.12.2018, 15:10 | Ετικέτες:  Brexit, Βρετανία, Τερέζα Μέι, Κοινοβούλιο, Ιρλανδία Συντάκτης:  efsyn.gr

Μια διαρροή προσχεδίου νομικής γνωμοδότησης για τη συμφωνία Ε.Ε.-Βρετανίας για το Brexit αυξάνει την πίεση προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό εν όψει της κρίσιμης συζήτησης στο Κοινοβούλιο. Ο γενικός εισαγγελέας αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές για τις νομικές επιπτώσεις της συμφωνίας και δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι κρίνει πως η απόφαση για τα ιρλανδικά σύνορα θα δεσμεύσει επ’ αόριστον το Λονδίνο στην τελωνειακή ένωση, ίσως γίνουν η αφορμή για πρόταση δυσπιστίας από το Εργατικό Κόμμα.

Το κείμενο που διέρρευσε είναι το προσχέδιο την νομικής γνωμοδότησης από υπηρεσία της Βουλής των Κοινοτήτων αναφέρει ότι η συμφωνία για τα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας δημιουργεί «πρακτικά εμπόδια» για πλήρη αποδέσμευση της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση, αλλά και θα εμποδίσει τις σχεδιαζόμενες διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Τα ιρλανδικά σύνορα υπήρξαν ίσως το σοβαρότερο σημείο τριβής στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, γιατί η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεσμεύει τη Βρετανία με τους ευρωπαϊκούς εμπορικούς κανόνες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά τη λήξη της περιόδου μετάβασης.

Ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ (ο ανώτερος νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης και του θρόνου) έχει προγραμματιστεί να ενημερώσει το κοινοβούλιο, σχετικά με τη νομική γνωμοδότηση που έλαβε η κυβέρνηση για τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κόμματος των Συντηρητικών, Μπράντον Λιούις, «τα μέλη του κοινοβουλίου θα ικανοποιηθούν από αυτήν».

«Πρόκειται για μία κατάσταση, την οποία δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ κι έτσι θα βρισκόμαστε αύριο σε μία απρόσμενη κατάσταση, όταν ο γενικός εισαγγελέας θα ενημερώνει το Κοινοβούλιο», είπε ο Λιούις.

Ωστόσο, λίγες μόνο ημέρες πριν από την ψηφοφορία για τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο (11 Δεκεμβρίου), οι Εργατικοί απειλούν -σε συνεργασία με άλλα κόμματα- να προχωρήσει σε πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Απαιτούν την πλήρη δημοσιοποίηση του κειμένου της νομικής γνωμοδότησης του γενικού εισαγγελέα, η οποία υπό κανονικές συνθήκες είναι απόρρητη, διότι υπάρχουν πληροφορίες ότι και αυτή στηρίζει την άποψη ότι η συμφωνία για τα ιρλανδικά σύνορα θα δεσμεύσει επ’ αόριστον τη Βρετανία στην τελωνειακή ένωση.

Ο αρμόδιος σκιώδης υπουργός, Κιρ Στάρμερ, είπε ότι αν δεν έρθουν στο φως, αναλυμένες διεξοδικά οι συνέπειες της συμφωνίας, θα υπάρξει «ιστορικά μεγάλη σύγκρουση» επί του Συντάγματος στη Βουλή.

Ο Στάρμερ τόνισε ότι μέσα σε εννέα μέρες, το βρετανικό Κοινοβούλιο «θα πρέπει να λάβει ίσως την πιο σημαντική απόφαση για μια ολόκληρη γενιά».

Συνεπώς, «θα πρέπει να γνωρίζουμε τις πλήρεις συνέπειές της συμφωνίας που θέλει να υπογράψει η Τερέζα Μέι».

Τερέζα Μέι AP Photo/Alastair Grant «Δεν θα φύγω»

Στο μεταξύ η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποβαθμίζει διαρκώς τις εκτιμήσεις ότι μπορεί να παραιτηθεί αν χάσει την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit.

«Θα εξακολουθώ να έχω δουλειά σε δύο εβδομάδες», είπε η Μέι σε συνέντευξή στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

«Δουλειά μου είναι να διασφαλίσω πως κάνουμε ό,τι το κοινό μάς ζήτησε να κάνουμε: να φύγουμε από την ΕΕ αλλά να το κάνουμε με έναν τρόπο που θα είναι καλός για τον κόσμο», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με πρόταση δυσπιστίας απειλούν οι Εργατικοί τη Μέι Φτωχότερη θα κάνει το Brexit τη χώρα, προειδοποιεί η βρετανική κυβέρνηση

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.