ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ TΥΠΟΥ 3.12.2018

Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:

guardian.jpg 03.12.2018, 13:28 | Ετικέτες:  ΜΜΕ, εφημερίδες Συντάκτης:  Δημήτρης Φαναριώτης

Η δραματική άνοδος του ρατσισμού σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής στη Βρετανία, η διαρκώς αυξανόμενη πίεση την οποία ασκούν στη γαλλική κυβέρνηση οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», η συμφωνία Τραμπ-Σι για μείωση των δασμών και αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, η πρωτοβουλία του Independent για την αντιμετώπιση του AIDS, καθώς και η βλάβη που παρουσίασε το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα μετέφερε την Άνγκελα Μέρκελ στο Μπουένος Άιρες, αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας που συναντάμε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του: «Αποκλειστικό: Ρατσισμός στη Βρετανία η πλήρης αλήθεια αποκαλύπτεται» και στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι στη δουλειά το ποσοστό ρατσισμού φθάνει το 43%, και το 37% στη Δικαιοσύνη. Στα καταστήματα το ποσοστό της ρατσιστικής συμπεριφοράς ανεβαίνει στο 55% , ενώ πέφτει στο 34% στα νυκτερινά κλαμπ, ενώ στα αεροδρόμια το ποσοστό εκτοξεύεται στο 62%.

Ο Independent από την πλευρά του έχει αφιερώσει το μονοθεματικό του πρωτοσέλιδο στην προχθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση του AIDS και στο κύριο άρθρο γράφει, μεταξύ άλλων, ότι τρεις δεκαετίες μετά τον τρόμο και την αγωνία που προκάλεσε η εμφάνιση του ιού, 37 εκατομμύρια άτομα είναι σήμερα οροθετικά, ένα νούμερο που αυξάνεται κατά 1,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα ετησίως και τονίζει ότι το χειρότερο είναι ότι ένας στους δέκα ανθρώπους δεν γνωρίζει ότι είναι φορέας του ιού. Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα με πρωτοβουλία της, ξεκινά μια καμπάνια ενημέρωσης και αντιμετώπισης του Aids σε έξι μεγαλουπόλεις του πλανήτη, όπου η νόσος παρουσιάζει έξαρση.

Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει στον τίτλο της: «Η Γαλλία υπό το σοκ περιμένει απαντήσεις» και στο κύριο άρθρο η εφημερίδα τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι μετά από μια ημέρα σοβαρών, βίαιων συγκρούσεων στην πρωτεύουσα και πολλές ακόμη άλλες πόλεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να βρει μια λύση σ’ ένα πρόβλημα το οποίο διαιωνίζεται.

Από την πλευρά της η «La Depeche du midi» διερωτάται στον τίτλο της:«“Και τώρα;» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να δεχθεί για συνομιλίες τους επικεφαλής των κομμάτων και των αποκαλούμενων «κίτρινων γιλέκων», με στόχο να βρεθεί μια λύση στο καυτό αυτό ζήτημα, το οποίο έχει αναστατώσει τις τελευταίες ημέρες ολόκληρη τη Γαλλία.

Στη Γερμανία, ένα από τα κυρίαρχα θέματα στον Τύπο είναι η βλάβη του κυβερνητικού αεροσκάφους που επρόκειτο να μεταφέρει την καγκελάριο Μέρκελ στο Μπουένος Άιρες και στη Σύνοδο του G20.

Για το θέμα η Frankfurter Rundschau σημειώνει: «Ντροπιαστικό. Η υπόθεση φέρνει στο φως τα προβλήματα που υπάρχουν στον γερμανικό στρατό όσον αφορά τις ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό… Όλες οι διαδικασίες στην ειδική υπηρεσία ετοιμότητας θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά. Η Γερμανία δεν μπορεί να επιτρέψει αναξιόπιστες κυβερνητικές αεροπορικές συγκοινωνίες».

Τέλος, η Kölner Stadt Anzeiger σχολιάζει: «Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν είναι σε θέση να μεταφέρει την ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου -σύμφωνα με το Forbes- με ακρίβεια στο Μπουένος Άιρες. Το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η Καγκελάριος κατάλαβε ίσως και η ίδια πόσο πολύ η χώρα που κυβερνά έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού».

Έτερο σημαντικό θέμα στο γερμανικό τύπο αποτελεί η συνέντευξη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, του πρώην προέδρου του Eurogroup στο Spiegel. Μία συνέντευξη η οποία ξεκινά με την επισήμανση ότι το 2015, στην αποκορύφωση της Ευρωκρίσης έπρεπε να συνομιλήσει με μια λαϊκιστική κυβέρνηση στην Αθήνα και με τον Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργό Οικονομικών, και η ερώτηση που τίθεται είναι τι θα συμβούλευε τους συναδέλφους του στις επαφές τους σήμερα με την ιταλική κυβέρνηση, η οποία επίσης αρνείται να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντά: «Το μήνυμα της Ε.Ε. πρέπει να είναι σαφές. Δεν εκβιαζόμαστε από την ιταλική κυβέρνηση. Εάν η Ιταλία χάσει την πρόσβαση στις αγορές, η Ευρώπη δεν πρόκειται να τη σώσει». Ακόμη, λίγο παρακάτω συμπληρώνει: «Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα. Εάν χρεοκοπήσει, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλες χώρες, αλλά καταλαβαίνω τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που λέει πως η Ιταλία θα πρέπει μόνη της να σωθεί».

Στις ΗΠΑ τέλος, οι New York Times γράφουν στον τίτλο τους: «Η διακοπή στον(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.