Στο http://www.kathimerini.gr διαβάσαμε:
Τις τελευταίες τους κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, ενόψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων του νέου έτους, σχεδιάζουν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ το επόμενο θα είναι, επίσης, διάστημα κρίσιμων αποφάσεων για Π. Καμμένο και Στ. Θεοδωράκη, καθώς εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να έλθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.
Επί της ουσίας, η αναμέτρηση των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη θα κριθεί στον χώρο του κέντρου, με τη Ν.Δ., όμως, να διαθέτει παγιωμένο και ευρύ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, παρά τα προεκλογικά χαρτιά που βάζει στο τραπέζι ο πρωθυπουργός, όπως η καταβολή των αναδρομικών και του κοινωνικού μερίσματος: Η μάχη για τον μεσαίο χώρο συνιστά μονόδρομο για τους δύο μονομάχους. Ο πολυκερματισμός της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς δεν συνιστά απειλή για το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το ίδιο ισχύει για την Πειραιώς σε σχέση με τους σχηματισμούς που κινούνται στα δεξιά της.
Τα «ανοίγματα» του πρωθυπουργού προς την Κεντροαριστερά εκφράζονται με το φλερτ με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, τις δεσμεύσεις για μελλοντικές παροχές προς τη μεσαία τάξη και τη στήριξη προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Περνούν, όμως, και από το προεκλογικό διαζύγιο –βελούδινο ή μη– με τους ΑΝΕΛ του κ. Π. Καμμένου, με όχημα τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος πιθανότατα θα εμμείνει στη θέση του οι ΑΝΕΛ να αποσυρθούν από την κυβέρνηση όταν η συμφωνία των Πρεσπών έλθει προς κύρωση στη Βουλή, χωρίς όμως να στηρίξει την –σχεδόν προαναγγελθείσα– πρόταση μομφής της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Καμμένος εξωθείται σε αυτή την επιλογή δεδομένου ότι το κόμμα του κινείται σταθερά πολύ κάτω από το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή.
Ομως, ενδεχόμενη αποχώρηση του υπουργού Αμυνας θέτει τον πρωθυπουργό ενώπιον ενός κρίσιμου διλήμματος. Οπως αναφέρουν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εάν ο κ. Τσίπρας επιλέξει οι εθνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές τον Μάιο ή νωρίτερα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να πορευθεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Εάν, αντιθέτως, προκρίνει την εξάντληση της τετραετίας, θα είναι απαραίτητο να διαμορφώσει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών που, με τους υφιστάμενους συσχετισμούς στη Βουλή, «περνάει» μέσα από τον διεμβολισμό της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ.
Σενάρια
Θα πρέπει να επισημανθεί πως τις τελευταίες εβδομάδες συζητείται στο κυβερνητικό παρασκήνιο ένα σενάριο που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πολιτικά τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, αλλά και γενικότερα τα μικρότερα κόμματα. Σύμφωνα με αυτό, οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούσαν να διορίζουν οι ίδιοι τους επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων τους, με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές να εκλέγονται, όπως τώρα, με σταυρό προτίμησης. Ομως, ο πρωθυπουργός φέρεται να απορρίπτει σχετικές εισηγήσεις.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το προεκλογικό «διαζύγιο» των κ. Τσίπρα και Καμμένου διευκολύνει το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου ότι η σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ήταν συγκυριακή και είχε αποκλειστικό στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια. Παράλληλα, τυχόν αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση οδηγεί εκ των πραγμάτων σε ανασχηματισμό, που μπορεί να αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό για αμφίπλευρα ανοίγματα, όπως συνέβη με τις τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με την αξιοποίηση των κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Μυρσίνης Ζορμπά και Κατερίνας Παπακώστα.
Από την πλευρά του, αντίστοιχες κινήσεις προσέλκυσης ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου προετοιμάζει και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιμείνει σε κεντρικές του επιλογές. Οπως προαναφέρθηκε, αφήνει ανοικτή μια νέα πρόταση μομφής για τη συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, δεν πρέπει να αποκλειστεί η Ν.Δ. να μη μετάσχει μέχρι τέλους στη διαδικασία αναθεώρησης, εάν η κυβέρνηση επιμείνει σε μια λογική τακτικισμών. Ειδικότερα, η Πειραιώς θα επανεξετάσει τη στάση της, εάν το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρήσει να «δεσμεύσει» την επόμενη Βουλή για το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων, ή εάν δεν αποδεχθεί κάποιες τουλάχιστον από τις προτάσεις της Ν.Δ. να συγκεντρώσουν 151 ψήφους, ώστε να είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν στην αναθεώρηση εάν ψηφιστούν από 180 βουλευτές από την επόμενη Βουλή.
Παράλληλα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει στο ξεδίπλωμα και μιας θετικής, αλλά και προοδευτικής ατζέντας στην πορεία προς τις προσεχείς πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις. Οπως αναφέρεται, η πρωτοβουλία του προέδρου της Ν.Δ. να συναντηθεί την περασμένη Πέμπτη με οροθετικούς δεν ήταν αποσπασματική κίνηση, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες. Επίσης, η Πειραιώς παρακολουθεί(Πηγή)