tsipras.jpg Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το υπόλοιπο της θητείας της παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 03.12.2018, 12:22 | Ετικέτες: Μνημόνιο, ΣΥΡΙΖΑ, σχολεία, Εκκλησία, συνέδριο Συντάκτης: Δημήτρης Κουκλουμπέρης
Μήνυμα αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ βασισμένο στο αφήγημα των πρώτων 100 ημερών της χώρας εκτός μνημονίων έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής. Περιγράφοντας ανάγλυφα τη στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος μέχρι τη λήξη της θητείας τον Οκτώβριο του 2019, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δείγματα γραφής που ήδη γίνονται φανερά, με προτεραιότητα στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.
Θέλησε, μάλιστα, αστειευόμενος να σχολιάσει την κριτική περί ταξικής μεροληψίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση, ομολογώντας ότι πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, με γνώμονα την ανάταξη της κοινωνίας και των πιο ευάλωτων οικονομικά στρωμάτων.
Την ίδια ώρα, συντήρησε στα ύψη την αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι έτοιμος να εφαρμόσει ένα μνημονιακό πρόγραμμα ακόμη και χωρίς την επιβολή των δανειστών.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μεγάλα ζητήματα που –παρά τον κίνδυνο πολιτικού κόστους– άνοιξε η κυβέρνησή του, όπως το Μακεδονικό, η προσπάθεια συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας για χρονίζουσες άλυτες υποθέσεις, καθώς και η συνταγματική αναθεώρηση, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε σε πέρας μόνο την «ιστορική αποστολή» να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, «προχώρησε και προχωράει με θάρρος ώστε να επιλυθούν επιτέλους και ιστορικές εκκρεμότητες-προβλήματα που χρόνιζαν επί δεκαετίες, διότι πιστεύουμε βαθιά ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες θεσμικές και πολιτικές τομές».
Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, που εξάλλου ήταν το επίσημο θέμα της ημερήσιας διάταξης προς συζήτηση, ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε τις κάλπες για την Ευρώπη τον Μάιο του 2019 ως μια μάχη ενάντια στην Ακροδεξιά και εκτίμησε ότι θα αποτελέσουν έναν καθοριστικό κόμβο στην πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος με απώτερο στόχο την αλλαγή σελίδας προς προοδευτική κατεύθυνση.
Αν και παραδέχθηκε τις αντιξοότητες του στοιχήματος, εξέφρασε τη βαθιά πίστη του για ένα θετικό αποτέλεσμα ενάντια στην άνοδο των εθνικισμών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για κάθε Ορμπαν, υπάρχει ένας Σάντσεθ. Για κάθε Λεπέν, υπάρχει ένας Κόστα. Για κάθε Λέγκα του Βορρά, υπάρχει κι ένας ΣΥΡΙΖΑ εδώ στην Ελλάδα, που ακόμα είναι ζωντανός και θα είναι ζωντανός και ισχυρή πρωταγωνιστική δύναμη και στις ερχόμενες ευρωεκλογές».
Οι πρώτες 100 μέρες
Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα της ομιλίας του ανέπτυξε τους άξονες της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας για τις πρώτες 100 μέρες της Ελλάδας εκτός μνημονίων, υπογραμμίζοντας ότι «σε πείσμα πολλών» πρόκειται «για μια πραγματικότητα, στην οποία η χώρα έχει ξανά στα χέρια της την πρωτοβουλία των κινήσεων και την ελευθερία να υλοποιήσει –στο πλαίσιο αυτών των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιθωρίων– ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, που έχει ανάγκη ο τόπος, έπειτα από οκτώ χρόνια παρατεταμένης λιτότητας και επιτροπείας».
Ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στη μη περικοπή των συντάξεων, επιρρίπτοντας βέλη στην αντιπολίτευση και σε μέσα ενημέρωσης, που, ξεπερνώντας «κάθε όριο φαιδρότητας και κυνισμού, ακόμη και ώς την τελευταία στιγμή, με πρωτοσέλιδα, πηχυαίους τίτλους και δήθεν αποκλειστικά ρεπορτάζ και fake news που τρομοκρατούσαν επί μήνες ολόκληρους τους συνταξιούχους, παρουσίαζαν ότι τελικά οι συντάξεις κόβονται». Και κατέληξε υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» τον περασμένο Ιούλιο, «φτάνοντας στο τελευταίο σκαλί της αναξιοπρέπειας περιόδευσε στη Γερμανία και στο Βερολίνο, προκειμένου να ζητήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητά της στο θέμα των συντάξεων».
Τέλος, με αφορμή τις καταλήψεις σε σχολεία για το Μακεδονικό, σχολίασε πως αποτελεί σημαντικό ζήτημα το ότι «τα σχολεία μολύνονται από το μικρόβιο του φασισμού» και κατήγγειλε τον ρόλο ακραίων σκοταδιστικών δυνάμεων και προσώπων, «που, με τη βοήθεια της Ν.Δ., περιθωριακοί και γραφικοί, όπως τους ξέραμε όλους αυτούς και τους θεωρούσαμε», επιχειρούν να περάσουν τις επικίνδυνες απόψεις τους ως φυσιολογικές και πατριωτικές.
Οπως όμως διευκρίνισε, «δεν θα κουνήσουμε το δάχτυλο σε κανέναν 16άρη και δεν θα τον ταυτίσουμε με καμιά νεοναζιστική συμμορία. Δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα του τόπου μας στους βάνδαλους της Ιστορίας. Θα καλέσουμε αυτά τα παιδιά να μελετήσουν την Ιστορία της πατρίδας μας».
■ Σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στα Καλάβρυτα και θα επισκεφθεί τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, ενώ στη συνέχεια θα έχει σύσκεψη με το προεδρείο του. Στις 14.15 θα πραγματοποιήσει…
Πηγή: https://www.efsyn.gr