Με υπολογισμένη αταραξία αντιμετώπισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για τη ΔΕΠΑ. «Δεν έχει προσκομιστεί κανένα νέο στοιχείο από τη ΝΔ» είπε, σαν όσα βγήκαν στην επιφάνεια ως τώρα να μην έχουν καμία αξία. Αλλωστε, το χρέος των λιπασμάτων αυξήθηκε «μόλις 12 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια», όπως είπε, ενώ επανέλαβε το επιχείρημα ότι το σχέδιο για την ανταλλαγή ακινήτων δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Δεσμεύτηκε, όμως, να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα η επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ για το σκάνδαλο λεηλασίας της ΔΕΠΑ «για να δούμε αν πρόκειται για φαντασιακό ή υπαρκτό σκάνδαλο» δήλωσε. Με τον κ. Σταθάκη διαφωνούν οι αριθμοί και μάλιστα τα στοιχεία της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τα οποία το χρέος της ΕLFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, από περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ που ήταν στο τέλος του 2014 εκτοξεύτηκε σε πάνω από 122 εκατομμύρια ευρώ το 2018!
Οσο για το σχέδιο που δεν υλοποιήθηκε, ο κ. Σταθάκης το συζητούσε με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο, παρότι γνώριζαν ότι τα ακίνητα που ήθελε να ανταλλάξει με χρέος ο Λ. Λαυρεντιάδης ήταν και δημόσια και υποθηκευμένα και δεσμευμένα από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από το 2014. Και δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας του σάλου που ξέσπασε στα μέσα ενημέρωσης και των αντιδράσεων της νομικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ.Εξηγήσεις στη Βουλή
Την Παρασκευή στη Βουλή συζητήθηκε η ερώτηση της ΝΔ για τη ΔΕΗ, αλλά με την ευκαιρία ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για τη ΔΕΠΑ, όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από το ΚΙΝΑΛ. Ο Κωστής Χατζηδάκης έθεσε σειρά ερωτημάτων στον κ. Σταθάκη, π.χ. γιατί διώκεται ο Θ. Κιτσάκος και όχι οι προηγούμενοι διευθύνοντες σύμβουλοι, αν υπήρχε σχέδιο συμψηφισμού ακινήτων με χρέος, αν αποτιμήθηκαν κτίρια εμπορικής αξίας 9 εκατ. ευρώ στα 90 εκατ. ευρώ. «Εσείς και πέντε συνάδελφοί σας στην κυβέρνηση πρέπει να δώσετε σαφείς απαντήσεις» είπε ο κ. Χατζηδάκης. Ο κ. Σταθάκης παρακολουθούσε χαμογελαστός και ήρεμος. «Θαυμάζω τη γαλήνη σας» του είπε ο επόμενος ομιλητής Νίκος Δένδιας. «Τελειώνει ο καιρός σας και οφείλετε να δώσετε απαντήσεις, αντί να αναβάλλετε ή να επιφυλάσσεσθε να δώσετε σε συνέχειες, λες και πρόκειται για τηλεοπτικό σήριαλ. Το θέμα της ΔΕΠΑ έχει γίνει σε σειρές, το έχουμε κάνει Netflix! Ηρεμα ο κ. υπουργός αντιπαρέρχεται τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος!» πρόσθεσε. Σιωπή και αδράνεια
Για τα παραπάνω ερωτήματα και για τις αποκαλύψεις που τα ενισχύουν η κυβέρνηση μέχρι στιγμής σιωπά. Αλλά και η Δικαιοσύνη αδρανεί. Στον Θ. Κιτσάκο έχει μεν ασκηθεί δίωξη για κακουργηματική απιστία, αλλά θα έπρεπε να είχε κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση μετά τις δημόσιες δηλώσεις του ότι γνώριζαν τους χειρισμούς του στη ΔΕΠΑ πέντε υπουργοί, τους οποίους κατονόμασε. Επιπλέον, η δικογραφία για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – ELFE είναι γεμάτη με αναφορές σε υπουργούς. Από τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑ μάλιστα προκύπτουν υπόνοιες ότι οι υπουργοί όχι μόνο γνώριζαν αλλά κατηύθυναν τις ενέργειες του διευθύνοντος συμβούλου. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στις έγγραφες εξηγήσεις που έχει δώσει ο Θ. Κιτσάκος γίνονται αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Προκαλεί, λοιπόν, απορία πώς δεν έχει διαβιβαστεί ακόμη στη Βουλή η σχετική δικογραφία.
Ακόμη περισσότερα ερωτήματα προκαλεί η ζέση του Θ. Κιτσάκου να βρει λύση στο θέμα της ELFE ακόμη και κόντρα στα συμφέροντα της ΔΕΠΑ, γεγονός που τον έφερε σε σύγκρουση με το ΔΣ της εταιρείας, μόλις τρεις ημέρες προτού αποφασιστεί η αντικατάστασή του σε έκτακτη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου 2017 στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον κ. Σταθάκη.
Στις 20 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε μια θυελλώδης συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑ. Τα μέλη του ΔΣ ζητούσαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Θεόδωρο Κιτσάκο, εξηγήσεις για τη συνεννόηση που επιχειρούσε με την επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου.Το email στο ΤΑΙΠΕΔ
Στις 2 Νοεμβρίου ο Θ. Κιτσάκος, με email που έστειλε στη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, με την ένδειξη «σημαντικό» και αντικείμενο «Σχόλια σε πρόταση ΕΛΦΕ για διακανονισμό της οφειλής τους προς τη ΔΕΠΑ», αναφέρει:
«Με δεδομένη τη σημερινή εξέλιξη αναφορικά με την απόσυρση της αγωγής ύψους 302 εκατ. ευρώ της ΕΛΦΕ κατά της ΔΕΠΑ εκτιμώ προσωπικά ότι διαφαίνεται κάποια πιθανότητα βιώσιμου σεναρίου με την προϋπόθεση ότι κάποια «υγιής» εταιρεία διαχείρισης του εργοστασίου λιπασμάτων Καβάλας, εν προκειμένω η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, θα εδέχετο να αναλάβει την εγγύηση του χρέους της ΕΛΦΕ στη βάση της διεθνούς πρακτικής «rolling on quarantee», ήτοι «κυλιόμενης ανά Χ έτη εγγύησης»». Στη συνέχεια…
Πηγή: https://www.in.gr