Το διαζύγιο μεταξύ της Αγγλίας και της ΕΕ μπήκε στην τελική ευθεία. Η Τερίζα Μέι έκανε μια συμφωνία με την Κομισιόν και πήρε ένα πολύ διστακτικό και με πολλές ενστάσεις, αιρέσεις και υποσημειώσεις πράσινο φως. Δίχως ενθουσιασμό, με πολλές απώλειες και με έναν Γολγοθά που μόλις ξεκίνησε, η Μέι προχώρα προς την καταρχήν ημερομηνία λήξης του γάμου.
Και μπορεί στην ηπειρωτική Ευρώπη να έχουμε κουραστεί με την υπόθεση του Brexit, όμως στο νησί προκαλεί τεράστιες και παθιασμένες αντιπαραθέσεις, χώρισε και χωρίζει οικογένειες, δημιουργεί διαφορετικά στρατόπεδα στα πολιτικά κόμματα και ανησυχεί ή ακριβέστερα τρομάζει τους επενδυτές.
Είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία με την ΕΕ δεν αρέσει σε κανέναν, άλλα η Μέι θα τα παίξει όλα για όλα, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι μπορεί να μην κάνει γιορτές στο πρωθυπουργικό γραφείο. Και εύλογα αναρωτιέται κανείς: Πώς τα κατάφερε η βρετανική πολιτική τάξη να μπει σε τέτοιον μπελά; Να βάλει σε κίνδυνο το μέλλον 60 εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς σχέδιο και χωρίς στρατηγική, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος;
Να θυμίσουμε εδώ ότι στο Ηνωμένο – κατά τα άλλα – Βασίλειο, η Σκωτία, η Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και πολλά από τα μεγάλα αγγλικά αστικά κέντρα, του Λονδίνου συμπεριλαμβανομένου, ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Η υπόλοιπη Αγγλία, ένα κομμάτι της Ουαλίας και οι ξεχασμένοι της παγκοσμιοποίησης, ωστόσο, αποφάσισαν Brexit. Η διαφορά αυτή παραμένει έντονη και έτσι ο εφιάλτης δεν τελειώνει.
Τα δε αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν πολλά: Τι θα γίνει στο σύνορο με την Ιρλανδία; Ποια η τύχη στη Βρετανία των εμπορικών συμφωνιών που υπέγραψε η ΕΕ με τρίτες χώρες, όπως η Κίνα; Ποιο θα είναι το μέλλον των ελεύθερων συναλλαγών; Υποτίθεται ότι κάθε μέρα βγαίνουν διευκρινιστικές απαντήσεις, οι οποίες, ωστόσο, αντί να ξεκαθαρίζουν την κατάσταση, την κάνουν πιο συγκεχυμένη.
Από την άλλη, η Βρετανία θα κρατήσει πολλές από τις σημερινές οικονομικές και άλλες σχέσεις της με την ΕΕ, οι εξαγορές δεν θα υποστούν καμία σημαντική ζημία, ενώ οι Βρυξέλλες μπορεί να κερδίσουν και λεφτά.
Το συμπέρασμα; Πρόκειται περί μιας ομιχλώδους κατάστασης η οποία, χωρίς καμία διάθεση να την τρολάρουμε, δεν θα τελειώσει σύντομα. Πολλή φασαρία για το τίποτα; Οχι ακριβώς για το Ηνωμένο Βασίλειο, που κινδυνεύει να διαλυθεί, κυριολεκτικά. Κάποιοι μιλούν απλώς για πολιτική έκρηξη, που ωστόσο αποδυναμώνει τους Βρετανούς και το Λονδίνο, το οποίο χάνει τη σημερινή δεσπόζουσα θέση του.
Οι δε εναλλακτικές λύσεις – Brexit χωρίς συμφωνία ή δεύτερο δημοψήφισμα – μπορεί να σημαίνουν μεγαλύτερη τραγωδία, πολιτική και οικονομική, για τη χώρα. Ομως, αυτή είναι η realpolitik, που η Μέι φαίνεται να την ανακάλυψε κάπως αργά.