Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει πριν πάει στις εκλογές να δώσει την εικόνα ότι έχει πάρει και όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και ως προς τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αυτό, άλλωστε, θα δώσει και την εικόνα ενός ηγέτη που έχει ευρύτερο κύρος και αντίκτυπο και στο διεθνή χώρο και μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα για τις 7 Δεκεμβρίου, κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει την επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, έπειτα από μια μακρά περίοδο ψυχρού κλίματος στις διμερείς σχέσει.
Η πολιτική και επικοινωνιακή σκοπιμότητα της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα είναι προφανής. Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου υπάρχει γενικά θετική εικόνα για την Ρωσία και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ψηφοφόρους της αριστεράς. Αυτό αποτυπώνεται και στην παραδοσιακά αυξημένη δημοφιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όμως, αυτές οι παραδοσιακά θετικές σχέσεις έχουν διαταραχθεί.
Αφενός, γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει συμπαραταχθεί με μια σειρά από βασικές δυτικές επιλογές στην εξωτερική πολιτική: τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την ΕΕ με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και την υποτιθέμενη προσάρτηση της Κριμαίας, τη διακοπή σχεδίων ενεργειακής συνεργασίας, την αντιμετώπιση της Ρωσίας ως δυνητικής απειλής για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού χώρου.
Αφετέρου, γιατί προωθώντας η ελληνική κυβέρνηση τη Συμφωνία των Πρεσπών με κομβικό άξονα την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όχι απλώς συμπαρατάχθηκε με την αμερικανική θέση αλλά και συμβάλλει σε μια συνολικότερη τροποποίηση του συσχετισμού δύναμης στα Δυτικά Βαλκάνια σε βάρος της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ευελπιστεί στις συναντήσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ να στηθούν εκ νέου γέφυρες μεταξύ Αθήνας και Μόσχας και να υπάρξει ουσιαστική αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», σε μια χρονική στιγμή που υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα της συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία εκφράζει ισχυρές αντιρρήσεις η Μόσχα, αλλά η Αθήνα επιθυμεί διακαώς να εφαρμοστεί, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στα Βαλκάνια, η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο και καταγράφεται μεγάλη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσίπρας αναζητεί εκ νέου βοήθεια από τη Ρωσία.
Αυτή θα είναι η δεύτερη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα ως πρωθυπουργού – η πρώτη ήταν στις αρχές Απριλίου του 2015, εν μέσω τότε των κρίσιμων συζητήσεων για το ελληνικό χρέος και τη δημοσιονομική κατάσταση.
Για να φθάσουμε στην επικείμενη επίσκεψη υπήρξε έντονο παρασκήνιο, έγιναν οι αναγκαίες κινήσεις – παρά την πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ – από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου να λιώσουν οι πάγοι και να αποκατασταθεί η σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του «Βήματος της Κυριακής»…
Πηγή: https://www.in.gr