Τον Απρίλιο του 2019 εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας ένας τηλεοπτικός κατά βάση ηθοποιός με ειδικότητα στην ελαφρά κωμωδία. Οι Ουκρανοί πολίτες τον επέλεξαν ακολουθώντας τα βήματα άλλων κοινωνιών της Δύσης, οι οποίες εξέλεξαν άτομα όπως τον Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία, τον Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία, τον αμφιλεγόμενο Μίλος Ζέμαν στην Τσεχία. Τελικά, οι Ουκρανοί επέλεξαν έναν άνθρωπο ο οποίος μπορούσε να συνεννοηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ανήκουν, προφανώς, στην ίδια κατηγορία.
Τον Ιούλιο του 2019 καταγράφηκε μία τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του νέου προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ντόναλντ Τραμπ. Η συνομιλία προφανώς μαγνητοφωνείται, ως είθισται. Τη συνομιλία επεξεργάζεται ειδική υπηρεσία ασφαλείας, ως είθισται επίσης. Ο διαχειριστής, κάποιος ανώνυμος πράκτορας, ακούει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ζητεί από τον Ουκρανό ομόλογό του τη διεξαγωγή έρευνας για τον υιό και την εταιρεία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος όμως θα είναι και ένας εκ των βασικών αντιπάλων του Ντόναλντ Τραμπ στις επόμενες εκλογές του 2020. Ο ανώνυμος πράκτορας αντιλαμβάνεται πως το θέμα είναι σοβαρό, διότι εμπίπτει στην κατηγορία αδικημάτων που έχουν να κάνουν με την παραβίαση του Συντάγματος.
H Βουλή των Αντιπροσώπων δεν επαρκεί σε μία τέτοια διαδικασία. Χρειάζεται και η πλειοψηφία της Γερουσίας, όπου όμως κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι και όχι οι Δημοκρατικοί της Νάνσι Πελόζι. Ο χαμηλόβαθμος πράκτωρ ενημερώνει -ως όφειλε- τον άμεσο προϊστάμενό του, τον Γενικό Επιθεωρητή του εθνικού συστήματος πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον. Αυτός ενημερώνει πάραυτα -ως οφείλει- τον επικεφαλής της NSA Τζότζεφ Μαγκουάιρ. Ο τελευταίος αρνείται να ενημερώσει (ως θα όφειλε) το Κογκρέσο, με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο χαμηλόβαθμος πράκτωρ, ωστόσο, είναι ένας «επίμονος κηπουρός» στο θερμοκήπιο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Σηκώνει το τηλέφωνο και «καρφώνει» την υπόθεση. Η «Washington Post» και η «Νew York Times» δεν χάνουν την ευκαιρία.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόζι από την Καλιφόρνια, βετεράνος και έμπειρη πολιτικός, πείθεται να εξαγγείλει διεξαγωγή έρευνας για παραβίαση του Συντάγματος με την κατηγορία της «προδοσίας» κατά του Ντόναλντ Τραμπ, με την προοπτική παραπομπής του στο Κογκρέσο. Τελικός στόχος, η αποκαθήλωση του προέδρου.
Ωστόσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν επαρκεί σε μία τέτοια διαδικασία. Χρειάζεται και η πλειοψηφία της Γερουσίας, όπου όμως κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι και όχι οι Δημοκρατικοί της Νάνσι Πελόζι. Είναι, δηλαδή, προφανώς αδύνατο υπό τις παρούσες συνθήκες και συσχετισμούς να αποπεμφθεί ο Τραμπ. Εκτός κι εάν υπάρξουν διαρροές στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.
Υπ’ αυτήν την έννοια, το νέο κτύπημα στον Ντόναλντ Τραμπ είναι περισσότερο συμβολικό και στοχεύει να τον κρατήσει σε καθεστώς άτυπης ομηρίας από την αρχή της εκλογικής καμπάνιας για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Εκτός κι εάν το προανακριτικό υλικό που θα προκύψει στη συνέχεια θα είναι τέτοιας εμβέλειας, που θα διασπάσει τις τάξεις του πολιτικού κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Τότε ενδεχομένως να έχουμε τη δημιουργία πολιτικού τσουνάμι, όπως συνέβη στην υπόθεση «Watergate» επί εποχής Ρίτσαρντ Νίξον.
Στον αέρα η συνομιλία Τραμπ
Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του άφησε να εννοηθεί πως θα δοθούν στη δημοσιότητα τόσο η τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του όσο και το όνομα του πράκτορα που ειδοποίησε τις Αρχές για το περιεχόμενό της. Με αυτόν τον τρόπο ο Λευκός Οίκος και το σύστημα Τραμπ επιχειρεί να στήσει τη στρατηγική άμυνας του Αμερικανού προέδρου. Σημειώνεται πως όντως ο γιος του Τζο Μπάιντεν, ο Hunter Biden (το όνομά του σημαίνει κυνηγός), δραστηριοποιήθηκε στην Ουκρανία. Ο πατέρας του, ωστόσο, είχε σπεύσει από νωρίς να δηλώσει πως δεν έχει καμία σχέση με τις οικονομικές – επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του.
Όσον αφορά στον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, φαίνεται πως αντελήφθη επιτέλους ότι η Πολιτική δεν είναι παλκοσένικο και πως το προεδρικό έδρανο δεν είναι σκηνικό τηλεοπτικής κωμικής σειράς.