του Παντελή Βαλασόπουλου
Παρελθόν αποτελεί εδώ και τρεις ημέρες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, όπου άφησε έντονο το αποτύπωμα του μετά από οκτώ χρόνια θητείας.
Παρελθόν αποτελεί εδώ και τρεις ημέρες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, όπου άφησε έντονο το αποτύπωμα του μετά από οκτώ χρόνια θητείας.
Μια ολόκληρη εποχή τελείωσε και στη θέση του τώρα -αρχικά προσωρινά- έχει αναλάβει ο Υπουργός Καγκελαρίας, Πέτερ Αλτμάγιερ.
Ο Αλτμάγιερ είναι το «μακρύ χέρι» της Καγκελαρίου Μέρκελ στο Υπουργείο Οικονομικών, ένας πολιτικός για όλες τις δουλειές, που τις ημέρες αυτές ενημερώνεται για τα θέματα του Υπουργείου και βέβαια για το που βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα.
Ένας νέος άνεμος φυσά στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ υπάρχει και μια αναδιάταξη των επιτελείων μετά και την αποχώρηση Σόιμπλε.
Όπως μας ενημέρωσε συνεργάτης του Υπουργείου Οικονομικών, «ο κ. Αλτμάγιερ έχει μια γενική γνώση του ελληνικού θέματος – άλλωστε συνεργάστηκε στενά με την Καγκελάριο Μέρκελ όλο αυτό το διάστημα – και ήταν το ενδιάμεσο άτομο μεταξύ της Καγκελαρίου και του Σόιμπλε.
Τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα μέχρι να σχηματισθεί κυβέρνηση, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στην οικονομική πολιτική, αλλά και απέναντι στην Ελλάδα.
Οι αποφάσεις είναι ειλημμένες από τα Eurogroup και προβλέπουν συγκεκριμένα πράγματα. Κλείσιμο της αξιολόγησης, επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο του 2018 και εάν και όταν χρειασθεί συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Ο Αλτμάγιερ είναι και αυτός της άποψης πως είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσει τώρα μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, καθώς και πως το θέμα αυτό δεν είναι το πρωταρχικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
Σε ότι αφορά τώρα την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, στο Βερολίνο επιμένουν πως δίχως το Ταμείο δεν μπορεί να υπάρξει, εξακολουθούν όμως να καλύπτονται πίσω από την μεσοβέζικη λύση που έχει βρεθεί, με το ΔΝΤ να βρίσκεται ουσιαστικά έξω από το ελληνικό πρόγραμμα.
Ρωτήσαμε στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών να μας σχολιάσει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή 1.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Όπως μας απάντησε «αυτό είναι κάτι που πρέπει πρώτα από όλα να συζητηθεί με τους θεσμούς. Πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες και η Ελλάδα να μην προβεί σε μια μονομερή κίνηση, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, όπως και συνέβη πριν από ένα χρόνο. Χωρίς συζήτηση δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί η Ελλάδα έχει ακόμη ένα ανοιχτό μέτωπο που πρέπει σύντομα να το κλείσει, δηλαδή τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες».
Επίσης στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως οι αγορές δεν έχουν ακόμη πεισθεί για την φερεγγυότητα της Ελλάδας και πως κάθε κίνηση για έξοδο ξανά στις αγορές πρέπει να σχεδιασθεί πολύ προσεκτικά.
Ο σημερινός προσωρινός Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Αλτμάγιερ, υπάρχει περίπτωση να είναι και νέος επικεφαλής του Υπουργείου, όταν σχηματισθεί κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων.
Ιδιαίτερα έντονα κυκλοφορεί το σενάριο αυτό, δηλαδή ότι θα ήταν μια καλή περίπτωση, εάν οι Χριστιανοδημοκράτες καταφέρουν τελικά να κρατήσουν στα χέρια τους το Υπουργείο Οικονομικών.
Όμως, εδώ και ενώ οι διαπραγματεύσεις των τριών κομμάτων έχουν ξεκινήσει, οι Φιλελεύθεροι θέτουν ένα ξεκάθαρο βέτο: ο επικεφαλής τους Κρίστιαν Λίντνερ, σε συνέντευξη του στην FAZ ξεκαθάρισε πως σε καμιά περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών δεν πρέπει να μείνει στους Χριστιανοδημοκράτες.
Ακόμη και τους Πράσινους θεωρεί ως καλύτερη λύση, προκειμένου να μην το πάρει ξανά ένας Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.
Βέβαια, ένας Πράσινος Υπουργός Οικονομικών θα αποτελούσε την καλύτερη δυνατή περίπτωση για την Ελλάδα, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται την στιγμή αυτή ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς ούτε οι ίδιοι οι Πράσινοι δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να αναλάβουν το Υπουργείο αυτό.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ των Φιλελευθέρων και οι Πράσινοι έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις για την οικονομία και ειδικότερα το ελληνικό πρόβλημα.
Οι Πράσινοι πιστεύουν πως το χρέος πρέπει να ελαφρυνθεί και να τερματισθούν γενικά στην Ευρώπη οι πολιτικές λιτότητας, ενώ το ακριβώς αντίθετο πιστεύει ο Λίντνερ και το κόμμα του.
Το ποιος θα αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και το ελληνικό πρόβλημα είναι από τα βασικά αγκάθια στις συνομιλίες των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Όλα δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές, με τον γενικό γραμματέα των Φιλελευθέρων, Βόλφγκανγκ Κουμπίνκι να τους δίνει πιθανότητα επιτυχίας 50%.
Όμως, η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη έβγαλε αισιόδοξα μηνύματα και όλα δείχνουν πως θα βρεθεί συμβιβασμός και για το Υπουργείο Οικονομικών και το ποιος θα το αναλάβει, καθώς τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να προβούν σε συμβιβασμό, μια και δεν υπάρχει άλλη λύση, ενώ το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας παραδοσιακά βασίζεται σε αμοιβαίες υποχωρήσεις των κομμάτων.
Πηγή: real.gr