«Οι σημερινές αποκαλύψεις για τον κ. Λοβέρδο επιβεβαιώνουν το χθεσινό φιάσκο της ΝΔ για τη δήθεν σκευωρία Novartis» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην υπουργού.
«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης μιλά αμήχανα για «σκευωρία», βασιζόμενος στις ψευδομηνύσεις Σαμαρά – Βενιζέλου που δεν έχουν ούτε μισό στοιχείο παρά μόνο αόριστες συκοφαντίες, η Δικαιοσύνη ζητά την άρση ασυλίας του κ. Λοβέρδου για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων της Novartis με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα.
Όσο και αν προσπαθεί λοιπόν η ΝΔ, δε θα περάσει ούτε ο χυδαίος αντιπερισπασμός από το πραγματικό σκάνδαλο, ούτε η νέα προσπάθεια τρομοκράτησης δικαστικών λειτουργών» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Ο κ. Μητσοτάκης με τη δειλία του να παραπέμψει σε Προανακριτική και τον Αλέξη Τσίπρα για να γλιτώσει και ένα δεύτερο φιάσκο, αναίρεσε όλες τις ασυναρτησίες του κ. Σαμαρά περί «σκευωρίας» και ομολόγησε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ψευδομηνυτής είναι απλά κοινοί συκοφάντες.
»Το μόνο που μένει να πει ο κ. Μητσοτάκης, είναι εάν και αυτός, όπως ο κ. Γεωργιάδης, έχει «χάσει πάσα ιδέα για το FBI», επειδή τόλμησε να διερευνήσει το σκάνδαλο Novartis».
«Καίει» τον πρώην υπουργό η πολυσέλιδη δικογραφία, βάσει της οποίας η Τουλουπάκη ζητεί την ποινική δίωξή του για δωροληψία, όπως αποκαλύπτει η «Δημοκρατία».
Tη δικογραφία των 231 σελίδων, που είναι γεμάτη από μαρτυρίες οι οποίες «καίνε» τον Ανδρέα Λοβέρδο και βάσει της οποίας η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη ζητά από τη Βουλή την άρση της ασυλίας του, τονίζοντας επί λέξει ότι «από τα στοιχεία προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ώστε να ασκηθεί σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας ποινική δίωξη για την τέλεση του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση», αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία».
Το διαβιβαστικό σημείωμα της κυρίας Τουλουπάκη, που προηγείται των στοιχείων της δικογραφίας, συμπυκνώνοντας τα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας, συνιστά πραγματικό κόλαφο κατά όσων επιχειρούν να εμφανίσουν ως «σκευωρία» το υπαρκτό σκάνδαλο της Νοvartis, εξαιτίας του οποίου επιβαρύνθηκαν άγρια το ελληνικό δημόσιο ταμείο και οι Ελληνες πολίτες γενικότερα, εν μέσω μάλιστα ασφυκτικής λιτότητας και Μνημονίων.
Βάσει όλων αυτών, η δικογραφία βρίσκεται στη Βουλή προκειμένου να αρθεί η ασυλία του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ.
Το οξύμωρο, όμως, της υπόθεσης είναι ότι, ενώ η δικογραφία έχει διαβιβαστεί εδώ και δύο εβδομάδες, εντούτοις η σχετική διαδικασία δεν έχει ακόμη κινηθεί όπως θα έπρεπε, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.
Ο κ. Λοβέρδος κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ κατά την περίοδο από την 1η Απριλίου 2011 έως την 17η Μαΐου 2015.
«Σε βαλίτσα»
Τα κομβικά στοιχεία που ρίχνουν σκιά στον ρόλο του πρώην υπουργού Υγείας και νυν βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. αφορούν κυρίως τις υπερτιμολογήσεις τεσσάρων φαρμάκων της Novartis επί θητείας του στο υπουργείο.
Πρόκειται για αντικαρκινικά σκευάσματα και φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, και συγκεκριμένα τα Gilenya, Tasigna (150 mg και 200 mg) και Lucentis.
Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με την ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» στις καταθέσεις είναι κάθετοι όσον αφορά αν «τα πήρε» ο πρώην υπουργός προκειμένου να πριμοδοτήσει τα φάρμακα της εταιρίας.
Μάλιστα, η πρώτη σε μια από τις αναφορές εξιστορεί περιστατικό κατά το οποίο ο ίδιος ήταν παρών στο γραφείο του Κωνσταντίνου Φρουζή και μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο τότε ισχυρός άντρας της Novartis με τον νυν βουλευτή.
«Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα.
»Όταν η κυρία Τουλουπάκη τη ρωτά εάν “είστε σίγουρη ότι ο Φρουζής συνομίλησε εκείνη τη στιγμή με τον τέως υπουργό Υγείας;”, η μάρτυς απαντά:
»“Είμαι σίγουρη διότι αμέσως μετά έγινε κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον υπουργό ως αντάλλαγμα για την έγκριση του φαρμάκου Gilenya, το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη Novartis”».
Αποκαλυπτικός είναι και ο μάρτυς με την ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», αφού στην αρχή της κατάθεσής του τονίζει ότι ο Α. Λοβέρδος και ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχαν απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους μέσω των προσωπικών τους e-mails αλλά και διά ζώσης.
Εκτιμά, μάλιστα, ότι για τις υπηρεσίες που προσέφερε στον Φρουζή το ύψος του δώρου που έλαβε δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ.
Σημειώνει επίσης ότι επί υπουργίας του η εταιρία δωροδόκησε κατ’ επανάληψη και εν γνώσει του (εννοώντας τον κύριο Λοβέρδο) τον σύμβουλό του Νίκο Μανία, ο οποίος ήταν αρμόδιος για να περνάει τις τιμές των φαρμάκων στο λογισμικό που είχε ο ίδιος δημιουργήσει με… χρηματοδότηση της Novartis.
Ο «Μoneydakis»
Ο ίδιος μάρτυς αναφέρεται και στον ρόλο που διαδραμάτισε ο Νίκος Μανιαδάκης.
Τον αναφέρει ως έμπιστο του κυρίου Λοβέρδου και γι’ αυτό τον όρισε σύμβουλό του για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής.
Επισημαίνει δε ότι ο πρώην πρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς Α. Σαρλικιώτης τον αποκαλούσε χαρακτηριστικά «Μoneydakis» παραφράζοντας το επώνυμό του προκειμένου να τονίσει τη σχέση του με το χρήμα και τα κίνητρά του.
«Ως σύμβουλος του υπουργού ανέλαβε για λογαριασμό της Novartis να γίνει ο ίδιος δίαυλος επικοινωνίας της εταιρίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
»Ο ίδιος ο Λοβέρδος ζήτησε μέσω Μανιαδάκη τα δώρα που θα ελάμβανε για να αποφασίζει ευνοϊκά υπέρ της εταιρίας να του δίνονται μέσω του τελευταίου (του Μανιαδάκη).
»Αυτό μου το είπε ο ίδιος ο Φρουζής πολλές φορές κατά τις εβδομαδιαίες τακτικές συναντήσεις που είχαμε στο πλαίσιο λειτουργίας του τμήματος market access της Νοβάρτις» δηλώνει στην κατάθεσή του ο μάρτυς.
Ο ρόλος του Μανία
Ο «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρεται εκτενώς στην ειδική αποστολή που είχε ο Νίκος Μανίας, σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις του.
Λέει χαρακτηριστικά ερωτώμενος από την κυρία Τουλουπάκη:
«Παρείχε τις υπηρεσίες του ως εξωτερικός συνεργάτης.
»Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκου της οποίας ήταν μέλος ήταν υποχρεωμένη να τον καλεί για να διαμορφώνει τις τιμές γιατί ήταν ο μόνος που μπορούσε να διαχειριστεί τη δυσνόητη φόρμουλα που χρησιμοποιήθηκε για την τιμολόγηση.
»Ο Μανίας ήταν σε στενή συνεργασία με τον Φρουζή για θέματα τιμολόγησης.
»Ο Μανίας βοήθησε τη Νοβάρτις με δύο τρόπους.
»Ο πρώτος τρόπος ήταν η προστασία από μειώσεις τιμών φαρμάκων της εταιρίας, οι οποίες δεν ήταν ανάλογες, αλλά αντιθέτως μικρότερες από τις μειώσεις του μέσου όρου της αγοράς.
»Ο δεύτερος τρόπος ήταν η αύξηση των τιμών των φαρμάκων της Νοβάρτις.
»Στο Δελτίο Τιμών που εκδόθηκε στις 2 Αυγούστου 2011 η Νοβάρτις όχι μόνο προστατεύτηκε από μειώσεις τιμών οι οποίες επιβλήθηκαν στις άλλες φαρμακευτικές εταιρίες, αλλά και πέτυχε αυξήσεις κρίσιμες για την κερδοφορία».
</h2Ποινική>
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)