«Τον κ. Φρουζή ουδέποτε τον έχω συναντήσει ιδιωτικά» δήλωνε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής την 21η Φεβρουαρίου 2018, εξαπολύοντας μύδρους κατά πάντων και καταγγέλλοντας ότι η υπόθεση της Novartis αποτελεί σκευωρία. Ο κ. Φρουζής όπως έχει αποκαλύψει το Documento –σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της Novartis– ήταν μεταξύ των συμβούλων της ομάδας σκέψης (think tank) που φέρεται να ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Παράλληλα, όμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, ο κ. Φρουζής επιδίωξε ήδη από το 2009 να συναντήσει τον κ. Σαμαρά όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Πολιτισμού. Δεν ήταν αίτημα για διεξαγωγή κοινωνικής εκδήλωσης. Ηταν αίτημα για παροχή βοήθειας, για ρουσφέτι: «Θα επιθυμούσα μια ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί σας… ώστε πολύ συνοπτικά να ζητήσω την κατανόηση/ βοήθειά σας σ’ ένα προσωπικό μου θέμα» αναγράφει ο κ. Φρουζής στην επιστολή –είναι μεταξύ των κατασχεμένων από τις διωκτικές αρχές εγγράφων του κ. Φρουζή και της Novartis– προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Παραμένει άγνωστο αν ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε το αίτημα για συνάντηση.
Η επίμαχη βοήθεια που ζητάει ο κ. Φρουζής αφορά το πατρικό του σπίτι στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για ακίνητο που ο ίδιος ήθελε να γκρεμίσει, αλλά οι προθέσεις του… σκόνταψαν προσωρινά, όπως αποδείχθηκε, στην άρνηση της Διεύθυνσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς αλλά και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου – Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΑΣ-ΚΣΝΜ) που χαρακτήρισαν το κτίριο διατηρητέο.
Αποτέλεσμα των γνωμοδοτήσεων από τα αρμόδια όργανα ήταν σε ΦΕΚ της 8ης Απριλίου 2009 το ακίνητο να χαρακτηριστεί μνημείο «διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της Παλαιάς Πόλης του Ηρακλείου, χρονολογημένο περίπου στα μέσα του 20ού αιώνα». Το ΦΕΚ φέρει την υπογραφή του τότε αρμόδιου υπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Το ΦΕΚ της 8ης Απριλίου 2009 υπογράφεται από τον τότε αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά και χαρακτηρίζει μνημείο το πατρικό σπίτι του Φρουζή, κατόπιν και σχετικής γνωμοδότησης από το ΚΑΣ-ΚΣΝΜ
Ο κ. Φρουζής καταθέτει αίτηση θεραπείας προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση και στο πλαίσιο αυτό αποστέλλει σχετικό αίτημα προς τον κ. Σαμαρά. Περίπου έναν μήνα μετά η υπόθεση αναπέμπεται εκ νέου από τη Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομίας –το έγγραφο θεωρείται και από τον Αντ. Σαμαρά– στο ΚΑΣ-ΚΣΝΜ, το οποίο λίγους μήνες πριν είχε χαρακτηρίσει το ακίνητο διατηρητέο με οριακή πλειοψηφία (10 ψήφοι έναντι 9). Μετά την εκ νέου αναπομπή της υπόθεσης στο ΚΑΣ-ΚΣΝΜ, αυτό αλλάζει άρδην την απόφασή του –την περίοδο υπουργίας του κ. Σαμαρά– αφού γνωμοδοτεί ομόφωνα να μη χαρακτηριστεί τελικά διατηρητέο το ακίνητο!
Με έγκριση Σαμαρά η υπόθεση αναπέμπεται εκ νέου από τη Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομίας προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων
Αξιοπερίεργο είναι ότι όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΠΟ ο φάκελος αναπομπής της υπόθεσης έχει εξαφανιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.
Το ιστορικό
Στις 17 Μαΐου 1995 μέσω γονικής παροχής ο Κωνσταντίνος Φρουζής λαμβάνει την ψιλή κυριότητα του πατρικού σπιτιού του στο Ηράκλειο, το οποίο ανήκε στη μητέρα του, και ακολούθως την επικαρπία αυτού μετά τον θάνατό της το 2006. Τον Σεπτέμβριο του 2002 στο πλαίσιο μελέτης από την Πολεοδομία σχετικά με τα κτίρια που θα χαρακτηρίζονταν διατηρητέα στην –βαρύνουσα από αρχιτεκτονική άποψη– παλαιά πόλη του Ηρακλείου εξετάστηκε και το συγκεκριμένο ακίνητο, χτισμένο το 1935. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του ακινήτου από την υπηρεσία: «Παρόλο που πρόκειται για μεσοπολεμικό κτίσμα, ακολουθεί γενικά τις γραμμές του μοντέρνου κινήματος, διατηρώντας ταυτόχρονα εκλεκτικιστικά διακοσμητικά στοιχεία […] Οι όψεις διαρθρώνονται με άξονες συμμετρία, εκ των οποίων τονίζονται δύο: αυτός της εισόδου, όπου δημιουργείται εσοχή και στους δύο ορόφους και προβάλλεται εξώστης, και αυτός της γωνίας, όπου έχουμε όμοιο, αλλά καμπυλωτό, εξώστη. Αυτοί οι άξονες ενισχύονται και από το στηθαίο του δώματος, το οποίο διακόπτεται στην περιοχή τους με παραστάδες και γραμμικό κιγκλίδωμα ανάμεσα…».
Αίτηση κατεδάφισης και κήρυξη μνημείου
Η πρόθεση του κ. Φρουζή ήταν να κατεδαφίσει το ακίνητο και γι’ αυτό στις 16 Μαΐου 2008 αποστέλλει αίτημα προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης προκειμένου να εγκριθεί η κατεδάφιση του ακινήτου. Στις 30 Μαΐου 2008 η υπηρεσία απαντά ότι απαιτούνται και άλλα δικαιολογητικά, όπως «πλήρη σειρά σχεδίων αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης όπου θα απεικονίζονται τα κτίσματα τα οποία όπως διαπιστώθηκε ανήκουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους». Στις 10 Νοεμβρίου…