Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για τη Novartis, τη Δευτέρα στη Βουλή η δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα

Προ αποφάσεων για την περαιτέρω διαχείριση της υπόθεσης Novartis βρίσκεται η κυβέρνηση, μιας και μπορεί από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός να τόνισε ότι δεν θα μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών, οι εξελίξεις, όμως, δημιουργούν πεδίο για τη διερεύνηση των χειρισμών κυβερνητικών αξιωματούχων τα προηγούμενα χρόνια.

Οι επικείμενες εξελίξεις κινούνται σε δύο μέτωπα. Αφενός, υπάρχει το ποινικό σκέλος, με την Εισαγγελία να διαβιβάζει στο υπουργείο Δικαιοσύνης αμελητί τις καταγγελίες που έκαναν τις προηγούμενες μέρες για πολιτικά πρόσωπα τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν, δε, και οι καταγγελίες του εισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή για τον περίφημο Ρασπούτιν, τον οποίο περιέγραψε ως «πανταχού παρόντα» στη δικαιοσύνη, προσδίδοντάς του, επί της ουσίας, έναν ρόλο συντονιστή ενός παραδικαστικού κυκλώματος. Βεβαίως, για τις καταγγελίες Αγγελή το ερώτημα είναι αν συνοδεύονται και από αδιάσειστα στοιχεία που να τις τεκμηριώνουν.

Τη Δευτέρα, πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, όπως είπε στην εκπομπή Ακραία Φαινόμενα του ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, θα διαβιβάσει στη Βουλή τον φάκελο, με την ολομέλεια πλέον να καλείται να λάβει τις περαιτέρω αποφάσεις. Πρακτικά, το ερώτημα που θα τεθεί είναι αν θα αρθεί η ασυλία των κατονομαζόμενων πολιτικών προσώπων, με βασικό πρόσωπο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος περιγράφουν ως ενορχηστρωτή του χειρισμού που έγινε στην εν λόγω υπόθεση. Για τον, δε, πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, μιας και δεν έχει βουλευτική ασυλία.

Πέραν του ποινικού σκέλος, πάντως, το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση με την υπόθεση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ που, συζητώντας με το Reader.gr, περιγράφουν ως επιτακτική την ανάγκη κοινοβουλευτικής διερεύνησης των χειρισμών που έγιναν στην υπόθεση της Novartis. Για το ζήτημα αναμένεται να υπάρξει συζήτηση στο κυβερνητικό επιτελείο τη Δευτέρα, με τον πρωθυπουργό να σταθμίζει τις επιλογές του, συνυπολογίζοντας τόσο το ενδεχόμενο της Εξεταστικής Επιτροπής όσο και της Προνακριτικής Επιτροπής, όπως αυτή που είχε συσταθεί για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονταν στη δικογραφία την άνοιξη του 2018. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, μεταξύ των δύο, ισχυρότερη είναι η πιθανότητα Εξεταστικής Επιτροπής, με τις οριστικές αποφάσεις, πάντως, να εκκρεμούν, αλλά να μην αργούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει Εξεταστική, Προανακριτική, ακόμα και Ειδικά Δικαστήρια «για να μάθει όλος ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια είναι η σκευωρία», όπως λένε από την Κουμουνδούρου. Από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν με σαφήνεια για κυβερνητικές μεθοδεύσεις, με ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά-Βενιζέλου από το αρχείο. Από την άλλη, βεβαίως, κυβερνητικά στελέχη αντιτείνουν ότι οι εν λόγω μηνύσεις ποτέ δεν διερευνήθηκαν ουσιαστικά πριν την αρχειοθέτησή τους, συνυπολογιζομένων και των καταγγελιών του κ. Αγγελή.

Πηγή: Reader.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.