Iσχυρό μήνυμα καταδίκης της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής έστειλε το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών που κήρυξε ενόχους τους Περιφερειάρχες και ταγματάρχες εφόδου Ιωάννη Λαγό και Νίκο Μίχο για ηθική αυτουργία στην επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο» (10/7/2013).
Καταδίκασε επίσης ως φυσικούς αυτουργούς άλλους πέντε χρυσαυγίτες και συγκεκριμένα τον πρώην πυρηνάρχη Πειραιά Θωμά Μπαρέκα, τον κατηγορούμενο και για τη δολοφονία Φύσσα Γ. Σταμπέλο και τους Γ. Καλπιτζή, Δ. Αγιοβλασίτη και Χρ. Γαλανάκη· όλοι τους κατηγορούμενοι και στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Πρόκειται για μια απόφαση που έρχεται με ηχηρό τρόπο να επιβεβαιώσει τον οργανωμένο χαρακτήρα των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης και να πιστοποιήσει ότι αυτές πραγματοποιούνται μόνο με εντολή της ηγεσίας. Γιατί χθες δεν καταδικάστηκαν απλώς κάποια μέλη ή κάποια στελέχη της Χρυσής Αυγής. Χθες καταδικάστηκε η ίδια η ηγεσία της.
Ο Λαγός δεν ήταν μόνο ο Περιφερειάρχης Πειραιά, αλλά και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, δηλαδή του στενού Πυρήνα του Αρχηγού. Μάλιστα μέχρι πρότινος ο Μιχαλολιάκος τον είχε χρίσει άτυπο υπαρχηγό του. Αλλά ο Λαγός είναι βέβαια και ο άνθρωπος που εμπλέκεται σε όλες τις υποθέσεις που διερευνά το Κακουργιοδικείο και ο Μιχαλολιάκος γνωρίζει ότι μαζί του είναι δεμένος. Γι’ αυτό και μετά την καταδίκη λούζει κρύος ιδρώτας τον Φίρερ και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.
Το άγχος του Μιχαλολιάκου για την έκβαση της δίκης του «Συνεργείου» πρόδωσε ο συνήγορός του και ανιψιός του, Γιώργος Μιχαλόλιας κατά την τελευταία συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Χωρίς να τον ρωτήσει κανείς, ο Γ. Μιχαλόλιας θεώρησε σκόπιμο να δηλώσει στο δικαστήριο ότι «θα φέρουμε την αθωωτική απόφαση (σ.σ. για το “Συνεργείο”) αύριο να τελειώνουμε». Τώρα βέβαια θα πρέπει να φέρει την καταδικαστική.
Εκθετη η κυβέρνηση
Αλλά η απόφαση αυτή αφήνει έκθετο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την κυβέρνηση την ίδια που εμφανίζεται να χειρίζεται με τέτοια ελαφρότητα ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.
Και αυτό γιατί κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας επέλεξε να εμπλέξει το ευαίσθητο αυτό θέμα στο πεδίο της μικροκομματικής αντιπαράθεσης και των πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Οπως γράφαμε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρενέβη ως μη όφειλε και βιάστηκε να υιοθετήσει την απαλλακτική για τους δράστες εισαγγελική πρόταση, προκαταλαμβάνοντας έτσι την απόφαση του δικαστηρίου. Και όλα αυτά μόνο και μόνο για να ρίξει την ευθύνη στους νέους Ποινικούς Κώδικες και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά βέβαια η απόρριψη της εισαγγελικής πρότασης από την έδρα απέδειξε ότι κανένας ποινικός κώδικας δεν ευθυνόταν γι’ αυτήν, παρά μόνο η προσωπική επιλογή της εισαγγελέως της ίδιας, που επέλεξε να ζητήσει τη μετατροπή της βασικής κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απλή σωματική βλάβη -κάτι που θα οδηγούσε στην παραγραφή του αδικήματος- και δεν αξιολόγησε το αποδεικτικό υλικό.
Με τον τρόπο αυτό η εισαγγελέας επιχειρούσε να υποβιβάσει την οργανωμένη επίθεση του μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου, που αποτελούνταν από στελέχη τριών Τοπικών Οργανώσεων της Χρυσής Αυγής (Νίκαια, Πειραιάς, Αλιμος), σε έναν υποτιθέμενο απλό καβγά του δρόμου.
Το δικαστήριο απέρριψε επίσης την πρόταση της εισαγγελέως για αναγνώριση του ελαφρυντικού τού πρότερου σύννομου βίου για όλους τους κατηγορούμενους και επέβαλε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή στους ηθικούς αυτουργούς Λαγό και Μίχο.
Επέβαλε ακόμα ποινή έντεκα μηνών με αναστολή στους φυσικούς αυτουργούς, εκτός από τον Καλπιτζή, στον οποίο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, καταλογίζοντάς του ποινή πέντε μηνών, ενώ κήρυξε αθώους τους δύο από τους 9 κατηγορουμένους (Στρ. Μπραβάκο και Α. Κονταξίου).
Η καταδίκη των χρυσαυγιτών για την επίθεση στο «Συνεργείο», η οποία οργανώθηκε δύο μήνες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και εκτελέστηκε από τα ίδια τάγματα εφόδου, έρχεται την ώρα που στο Κακουργιοδικείο η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει μπει στην τελική ευθεία.
Οπως τονίζουν οι δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης και Δημήτρης Ζώτος, «η απόφαση δίνει ένα σημαντικό όπλο στη δικαστική σύνθεση του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς το modus operandi της επίθεσης στο “Συνεργείο” είναι ταυτόσημο με τις επιθέσεις που αυτό συνεκδικάζει».
Ταυτόχρονα στηλιτεύουν την κίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου «που έσπευσε να προδικάσει την υιοθέτηση της εισαγγελικής πρότασης από το δικαστήριο, εμφανίζοντάς την ως αναπόδραστη συνέπεια των ρυθμίσεων του νέου Ποινικού Κώδικα. Πρόκειται για απαράδεκτη πολιτική παρέμβαση προς όφελος της ναζιστικής οργάνωσης, που αποκρούστηκε από το δικαστήριο».
«Δικαίωση»
Ο Παναγιώτης Δριμυλής, το θύμα της χρυσαυγίτικης βίας, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται να δικαιώσει όσους όλα αυτά τα χρόνια με τρομερή υπομονή και επιμονή προσπαθούν να αποδείξουν στα δικαστήρια αυτό που η ελληνική κοινωνία έχει πλέον κάνει κτήμα της: ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση».
Σημειώνεται ότι στη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής βοήθησαν καταλυτικά απλοί πολίτες. Εκείνος που τράβηξε από το αυτοκίνητό του βίντεο με τη μοτο-πορεία των χρυσαυγιτών και κατέγραψε την πινακίδα του αυτοκινήτου που, όπως αποδείχτηκε, ήταν το βουλευτικό αυτοκίνητο του Λαγού· ο γείτονας που τηλεφώνησε στο «Συνεργείο» και ενημέρωσε τον Π. Δριμυλή ότι «χρυσαυγίτες έρχονται προς τα εκεί», με αποτέλεσμα δύο μαθητές να προλάβουν να φύγουν και οι υπόλοιποι να κρυφτούν στην τουαλέτα με τη δασκάλα τους· ο γιατρός του πάνω ορόφου που τράβηξε φωτογραφίες την ώρα της επίθεσης και ταυτοποίησε τη συμμετοχή Μίχου και Μπαρέκα· και φυσικά οι περίοικοι που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και κατέγραφαν τις πινακίδες των μοτοσικλετών των δραστών, όταν οι παρόντες αστυνομικοί κοιτούσαν άπραγοι.
Η περίοδος που τα τάγματα εφόδου σκορπούσαν ανενόχλητα τον τρόμο και τον θάνατο σταμάτησε ακριβώς πριν από έξι χρόνια, όταν ο Παύλος Φύσσας στάθηκε όρθιος και υπέδειξε τον δολοφόνο του.
Εξι χρόνια μετά η οργάνωση του Μιχαλολιάκου είναι εκτός Βουλής, το αντιφασιστικό κίνημα ετοιμάζεται να βγει στους δρόμους τιμώντας τη μνήμη του Παύλου και η Δικαιοσύνη κηρύσσει ένοχη την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για την εγκληματική ενέργεια στο «Συνεργείο». Το Κερατσίνι και η Ηλιούπολη έδειξαν τον δρόμο.