Ιδρύεται νέο μητρώο από μηδενική βάση στο Υπουργείο Μεταναστεύσεως για να ελεγχθεί η νομιμότητα των ΜΚΟ που ασχολούνται με πρόσφυγες και μετανάστες.
Την απόφαση να ελεγχθούν οι Ελληνικές και ξένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στην υποδοχή και τη διακίνηση μεταναστών και λαμβάνουν τα κονδύλια της ΕΕ, φέρεται να έλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από εισήγηση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ, στην κυβέρνηση υπάρχει γενικότερος προβληματισμός για την δράση των ΜΚΟ, εξαιτίας των ευρημάτων στα κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη και εκκενώθηκαν από την αστυνομία.
Στα ευρήματα περιλαμβάνονται ύποπτες διαδρομές μετά την σύλληψη παράνομων μεταναστών με προφίλ τζιχαντιστών, τους οποίους είχαν μεταφέρει περίεργες ΜΚΟ, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Επίσης προκύπτουν ατασθαλίες και κακοδιαχείριση κονδυλίων από τις ΜΚΟ.
Από το αρμόδιο Υπουργείο έχει ήδη σταλεί φάκελος με στοιχεία στον εισαγγελέα, ενώ θα διερευνηθεί η πιθανή διάπραξη παρανομιών.
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 172 ΜΚΟ, η λειτουργία των οποίων και τα πραγματικά τους κίνητρα είναι θολά. Υπάρχουν φυσικά και πολλές ΜΚΟ που είναι υγιείς και λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο, εκτελώντας άψογα την αποστολή τους.
Για τον λόγο αυτό ο Γιώργος Κουμουτσάκος ετοιμάζει τη δημιουργία μητρώου ΜΚΟ, επειδή τα μητρώα που τηρούνται στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Υπηρεσία Διεθνούς Αλληλεγγύης και Συνεργασίας και στο Υπουργείο Μετανάστευσης είναι ξεπερασμένα.
Θα απαιτηθεί πλήρης πληροφόρηση από κάθε ΜΚΟ που δρα στα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και την ενδοχώρα, για το έτος ίδρυσής της, τα ιδρυτικά της μέλη, τα οικονομικά της στοιχεία, τις επιχορηγήσεις που έλαβε, τη νομιμότητα αυτών, τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που στήριξε κλπ.
Η νέα υπηρεσία τύπου ΣΔΟΕ θα ελέγξει λεπτομερώς τα στοιχεία των ισολογισμών των ΜΚΟ και από τα συμπεράσματα θα κριθεί ποιες από αυτές θα ενταχθούν στο νέο μητρώο και ποιες όχι.
Η δουλειά δεν θα είναι εύκολη, καθώς τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από κάποιες ΜΚΟ διαπλέκονται με άριστο τρόπο.
Πληροφορίες της ΕΣΤΙΑΣ από την κυβέρνηση αναφέρουν πως έχει διαπιστωθεί πως οι Υπάλληλοι του Υπουργείου Μετανάστευσης που μετέχουν στις επιτροπές χορήγησης ασύλου, διακατέχονται από την κουλτούρα του «δικαιωματισμού».
Από την κυβέρνηση διαρρέεται πως η ευαισθησία που δείχνουν οι υπάλληλοι στην εξέταση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου είναι δικαιολογημένη για ανθρωπιστικούς λόγους, όμως η κυβέρνηση πιστεύει πως όσοι υπηρετούν στις επιτροπές χορήγησης ασύλου, εκπροσωπούν το κράτος και όχι τους πρόσφυγες.
Έτσι, οι υπάλληλοι θα πρέπει να είναι αυστηροί στην εφαρμογή του νόμου και να κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο όταν πρόκειται να αποδοθεί η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα για την χορήγηση ασύλου.
Κατά την σύσκεψη εκπροσώπων των αρμοδίων Υπουργείων διατυπώθηκε η πρόταση να αναλάβουν την προεδρία των επιτροπών χορήγησης ασύλου συνταξιούχοι δικαστές, μετά από νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα της αμοιβής τους αναφέρει το cosmostatus.
Η κυβέρνηση προβληματίζεται για το εάν θα πρέπει να σχεδιαστεί η διασπορά των μεταναστών σε νέα hot spot που θα δημιουργηθούν σε στρατόπεδα της χώρας ή όχι. Ο λόγος είναι πως δεν θα πρέπει η Ελλάδα να δίνει το μήνυμα ότι προετοιμάζεται να διαχειριστεί όλο και περισσότερους μετανάστες.