“Οι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών χρησιμοποιούν με έμφαση στον δημόσιο λόγο τους τον όρο «Βόρεια Μακεδονία». Εάν οι συνομιλητές τους δεν χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο, με διάθεση διδακτισμού και εθνικής αυταρέσκειας επισημαίνουν ότι είναι προς το συμφέρον μας να τηρούμε τα συμφωνηθέντα”.
Τα παραπάνω έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος με αφορμή τη μηνυση εναντίον του επειδή ομιλεί για Σκοπιανούς και όχι “Βορειο-Μακεδόνες”. Πρόσθεσε και τα εξής:
Δεν εμφανίζουν, όμως, την ίδια ζέση όταν καλούνται να χρησιμοποιήσουν τον έτερο όρο που συμφωνήθηκε και αναφέρεται στους πολίτες της γειτονικής μας χώρας. Αποφεύγουν να τους αποκαλούν Μακεδόνες.
Αποκαλυπτική αυτής της επιλεκτικής αλαλίας είναι η 23 σελίδων μήνυση που δέχθηκα και στην οποία εγκαλούμαι που εξακολουθώ να χρησιμοποιώ και τον όρο Σκοπιανοί.
Ο ίδιος ο μηνυτής μου στο κείμενό του αποκαλεί τους γείτονές μας:
-κάτοικους της Βόρειας Μακεδονίας,
-λαό της Β. Μακεδονίας,
-Σλαβομακεδόνες
-και εντός εισαγωγικών «Μακεδόνες» 3 φορές και «Μακεδόνες/πολίτες της Β. Μακεδονίας» 1 φορά.
Πώς λοιπόν πρέπει να αποκαλούμε τους γείτονές μας αλλά και τους εαυτούς μας, όσοι κατάγονται από τη Μακεδονία; Υπενθυμίζεται ότι στη συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει ουδεμία ρητή αναφορά του όρου Μακεδονία ως προς την Ελλάδα. Στο άρθρο 7, αναφέρεται ως η «βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους», όπου πρώτο μέρος είναι η Ελλάδα. Προκειμένου δηλαδή να μην αναφερθεί το όνομα Μακεδονία, επεκτάθηκε η Μακεδονία και καταλαμβάνει τη Θράκη και την Ήπειρο.
Για να είμαστε πολιτικώς ορθοί πρέπει εφ’ εξής να αποκαλούμε τους κατοίκους της γειτονικής μας χώρας «Μακεδόνες/πολίτες της Β. Μακεδονίας» και τους κατοίκους της ελληνικής Μακεδονίας «κατοίκους της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους» ή πιο απλά Μακεδόνες και Βορειοπεριοχίτες. Εάν τυχόν μας ξεφύγει και χρησιμοποιήσουμε τον όρο Σκόπια ή Σκοπιανοί, θα πρέπει να συνοδεύεται από την έκφραση «μετά συγχωρήσεως» ή «με το συμπάθειο» διότι κατά τη γνώμη κάποιων ενέχει ρατσιστικά υπονοούμενα.
Α.Σ.
Υ.Γ. Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι εκτός από τη μήνυση, εδώ και αρκετό καιρό δέχομαι συστηματικά επίθεση διότι εξ αρχής διαπίστωσα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μας δένει χειροπόδαρα και εφ’ όσον κυρωνόταν, τα προβλήματα από την απαλλαγή μας από αυτήν θα ήταν πολύ περισσότερα από τα όποια κέρδη μας. Κατηγορούμαι λοιπόν ότι όψιμα ανακάλυψα τα οφέλη από τη Συμφωνία ή ότι δήθεν άλλαξα απόψεις μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας. Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι προσπάθησαν να συνδέσουν την περιοδεία μου στη Βόρεια Ελλάδα, με τη λειτουργία κάποιου φροντιστηρίου σλαβικών, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πέλλα. Θερμή παράκληση προς τους καταγγέλλοντες: Παιδιά συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Ή είμαι εθνικιστής ή είμαι προδότης της πατρίδας. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΝΥΤΗΣ
Στη μήνυση που κατέθεσε στο ΑΤ Αίγινας ο επίτιμος δικηγόρος Κώστας Σοφιανός καταγράφει αναλυτικά με βάση ποιους νόμους είναι παράνομο να αποκαλεί κάποιος τη Βόρεια Μακεδονία… «Σκόπια» και τους πολίτες της «Σκοπιανούς» μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
O Κώστας Σοφιανός, στις παραγράφους 66, 67 και 68 προβάλλει τη νομική γνώμη ότι επιμένοντας να αποκαλεί την Βόρεια Μακεδονία «Σκόπια» και τον λαό της «Σκοπιανούς», ο Άγγελος Συρίγος, όχι μόνο παρανομεί (παραβαίνει τις διατάξεις του νόμου με τον οποίο κύρωσε η Βουλή 4588/2019 την Συμφωνία των Πρεσπών) αλλά και δηλώνοντας δημοσίως και επανειλημμένως ότι επιμένει σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς, παροτρύνει, ως νομικός και καθηγητή και βουλευτής, και άλλους Νεοδημοκράτες και μη, τους νεολαίους κλπ. να την αποκαλούν και αυτοί έτσι. Δηλαδή να παραβαίνουν τον νόμο (Διέγερση σε ανυπακοή).
Στις παραγράφους 69, 70, 71, 72, υποστηρίζει με νομικά επιχειρήματα, ότι επιμένοντας στο «Σκόπια» και «Σκοπιανούς» και προβαλλόμενος ως παράδειγμα διακινδυνεύει το ενδεχόμενο να προκληθούν διχόνοια και βιαιοπραγίες μεταξύ αυτών που τον μιμούνται και μιλάνε για «Σκόπια» και «Σκοπιανούς» και τους άλλους που θα ζητάνε το νόμιμο, δηλαδή να αποκαλούν τη γειτονική χώρα Βόρεια Μακεδονία και τους πολίτες της Βορειομακεδόνες.
Στις παραγράφους 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, στηρίζει νομικά τη θέση ότι η χρήση των ονομάτων «Σκόπια» και «Σκοπιανοί» είναι μειωτική, υβριστική και ρατσιστική. Ο δικηγόρος στηρίζει την άποψη αυτή στην αρνητική χροιά που έχουν αποκτήσει οι χαρακτηρισμοί (γυφτοσκοπιανοί) αλλά και συνθήματα όπως «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Σκοπιανέ».
Στις παραγράφους 81, 82, 83, 84, 85, 86, προβάλλει τη νομική γνώμη ότι η επιμονή του να αποκαλεί την Βόρεια Μακεδονία «Σκόπια» και τον λαό της «Σκοπιανούς» θέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις σχέσεις της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία, η οποία ως αντίποινα μπορεί να παραχωρήσει στρατιωτική βάση στην Τουρκία (παράγραφος 85), ενδεχόμενο το οποίο έχει επικαλεστεί ο ίδιος !
Στις παραγράφους 87, 88, 89, 90, 91, 92, εξηγεί ότι ο Άγγελος Συρίγος απευθυνόμενος εμμέσως στους Ελληνοκυπρίους που δεν συμμορφώνονται με τις Ελλαδικές θέσεις στο Κυπριακό με φράσεις όπως «…οι Τούρκοι όταν έρθει η ώρα να ορμήξουν ξέρουν τι σφάζουν και το έχουν αποδείξει στο παρελθόν», θέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Άλλωστε έχει ήδη εξοργίσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη με εισήγησή του στην Κύπρο (παράγραφος 32, όπου και παραπομπή σε ιστοσελίδα).
Τέλος στις παραγράφους 94, 95, 96 προβάλλει την ανησυχία του για τις απόλυτες και απερίσκεπτες όπως τις χαρακτηρίζει, θέσεις του (επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, επίρριψη της ευθύνης θερμού επεισοδίου ή και γενικευμένου ελληνοτουρκικού πολέμου κ.α.).