Αυτή την στιγμή, το σενάριο που προκρίνεται είναι να συνοδευτεί το όποιο θετικό φορολογικό μέτρο για τα μεσαία στρώματα με την αλλαγή στη λεγόμενη «αρχιτεκτονική» του αφορολόγητου – δηλαδή, στο χτίσιμό του έως τα 8.864 ευρώ με πρόσθετες ηλεκτρονικές δαπάνες. Πρόκειται για ένα ακόμη, όμως, λογιστικό τρικ το οποίο στην πράξη θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους ακυρώνοντας εν μέρει και τα οφέλη από πιθανή μείωση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή.

Οι τελικές αποφάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο και σε ενδεχόμενες άλλες περικοπές δαπανών, δεν θα ανακοινωθούν βεβαίως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αλλά θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου.

Συνολικά ωστόσο, ο προβληματισμός εντείνεται στο οικονομικό επιτελείο για το σύνολο των προεκλογικών εξαγγελιών, με δεδομένο το ότι ουδείς σοβαρός παράγοντας εντός της κυβέρνησης θεωρεί ότι είναι εφικτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης του 4% και του 3% που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προϋπόθεση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Μόλις χθες έκθεση της Εθνικής Τράπεζας έδωσε ως πιο αισιόδοξο σενάριο την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% τον επόμενο χρόνο, ενώ προχθές η Citi έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στο 1,5% και το 2%. Και τούτο, υπό την αίρεση ότι δεν θα διολισθήσει σε ύφεση η ευρωζώνη, όπως δείχνουν επίμονα τα τελευταία μεγέθη και οι οιωνοί από τη Γερμανία…