Οι Πρέσπες βαρίδι για τον Μητσοτάκη στην Ευρώπη

Σπύρος Σιδέρης

Μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την ανάληψη της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Ιούλιο, οριοθετήθηκε και το αφήγημα της νέας κυβέρνησης εκτός των τειχών.

Πρώτον ενημερώνουμε τους Ευρωπαίους για το πλάνο της κυβέρνησης και δεύτερον να κερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας.

Σημειολογικά Παρίσι και Βερολίνο ως κυρίαρχες πρωτεύουσες των αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να είναι ο στόχος για επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, ώστε να αποδοθούν και τα διαπιστευτήρια του. Όπερ και εγένετο.

Δυο επισκέψεις που στήθηκαν όμως γρήγορα, χωρίς πλάνο και ουσία, ενώ τόσο τα Ηλύσια Πεδία όσο και η Καγκελαρία έκαναν διακριτικά λόγο για αφόρητες πιέσεις που δέχτηκαν ώστε να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του να επιδείξει στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης την αποδοχή της νέας Κυβέρνησης από την «εξουσία» της Ευρώπης.

Κι αν ένας καλόπιστος παρατηρητής θεωρεί ως επιβεβλημένα τα ταξίδια αυτά, τότε για ποιο λόγο το ταξίδι στη Χάγη από διήμερο που ήταν προγραμματισμένο και με σειρά επαφών με επενδυτές έγινε μονοήμερο και στο μέχρι στιγμής πρόγραμμα υπάρχει μόνο η συνάντηση με τον Mark Rutte και μια επίσκεψη σε ένα innovation hub;

Η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι και η καλύτερη στην Ε.Ε.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, επίτευγμα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, παραμένει και θα παραμείνει για καιρό η Αχίλλειος πτέρνα του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού.

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στις Βρυξέλλες, μιλούν με επιφυλάξεις και σκεπτικισμό για την νέα ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Οι Ευρωπαίοι δεν ξέχασαν ούτε θα ξεχάσουν σύντομα τη στάση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Αν και ο Macron φάνηκε ευγενής στον Έλληνα Πρωθυπουργό και δεν έκανε αναφορά στη Βόρεια Μακεδονία, η Angela Merkel μίλησε ευθέως στην κοινή συνέντευξη Τύπου για την αναγκαία ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης για τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, μοιάζουν σπασμωδικές και χωρίς πλάνο.

Διεθνείς σχέσεις και Διπλωματία δεν είναι παιχνίδι δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζεται η κυβερνητική πολιτική.

Τα όσα απασχόλησαν τις συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με Macron και Merkel, που σημειωτέον ήταν μικρής διάρκειας για επίσκεψη εργασίας και επίσημη επίσκεψη, θα μπορούσαν να ειπωθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Αυτά λέγονται και συζητιούνται εκεί.

Στις επίσημες επισκέψεις υπάρχει ολοκληρωμένη ατζέντα, συμμετέχουν οι αντίστοιχοι υπουργοί των θεμάτων που θα συζητηθούν και με την ολοκλήρωση των επαφών, θα γίνουν και οι αντίστοιχες δηλώσεις.

Παραδόξως οι δηλώσεις στο Παρίσι έγιναν αμέσως μετά τη υποδοχή στα Ηλύσια Πεδία.

Συμπερασματικά δυο πολύ σημαντικές επισκέψεις «κάηκαν» στον βωμό της επικοινωνίας.

Δύσκολο το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει δεκτός ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο από τον Macron όσο και από την Merkel για επίσημες επισκέψεις, όπου ενδεχομένως να υπήρχε και ατζέντα διμερών θεμάτων συνεργασίας.

Κάποιοι συμβουλεύουν κακώς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, «καίγοντας» επισκέψεις που θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα στην διεθνή σκηνή για την Ελλάδα.

Επιπροσθέτως η απουσία του Υπουργείου Εξωτερικών από αυτές τις επισκέψεις αν μη τι άλλο προκαλούν ερωτηματικά και απαξιώνουν την ελληνική διπλωματία.

Αν τα ταξίδια και οι επαφές αυτές γίνονται για να κερδηθεί η χαμένη αξιοπιστία στην Ευρώπη του Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνονται με λάθος τρόπο και δίνουν λάθος μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.