Μετά την επιχείρηση εκκένωσης των καταλήψεων στα Εξάρχεια από την ΕΛΑΣ, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από αυτές δεκάδες μετανάστες, η συζήτηση γύρω από το μεταναστευτικό συνεχίστηκε με τη μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.
Καθώς μια σειρά από βουλευτές τοποθετούνται σχετικά στα ΜΜΕ ο ένας μετά τον άλλον, δε θα μπορούσε να μην πει και τη γνώμη του ο Θάνος Πλεύρης. Ο βουλευτής – πλέον -της ΝΔ είναι αυτός που θυμόμαστε όλοι ως τον άνθρωπο που το 2011 έλεγε πως δεν γίνεται να μην υπάρχουν νεκροί στα σύνορα στο πλαίσιο της φύλαξης τους και πως όταν βρίσκεται εδώ κάποιος μετανάστης θα πρέπει να μην τρώει, να μην πίνει, να μην πηγαίνει νοσοκομείο και τα σχετικά. «Όχι κοινωνική παροχή θα έχεις, δεν θα μπορείς να φας, δεν θα μπορείς να πιεις, δεν θα μπορείς να πας σε νοσοκομείο και θα λες στους άλλους στο Πακιστάν ‘εδώ πέρα περνάμε χειρότερα απ’ ό,τι στο Πακιστάν’. Αν δεν περνάνε χειρότερα θα έρχονται» έλεγε χαρακτηριστικά.
Σε εκπομπή όπου βρέθηκε καλεσμένος στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης επανήλθε στο ζήτημα που χρησιμοποιεί ως σημαία για την πολιτική του ύπαρξη, αλλά αυτή τη φορά, αντί για νεκρούς, αρκέστηκε σε επαναπροωθήσεις. Προέβη σε διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν πρόσφυγες που πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα και μετανάστες που ήρθαν στη χώρα μας για οικονομικούς λόγους και στόχος είναι να επαναπροωθηθούν στην… ασφαλή Τουρκία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Πλεύρης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να επαναπροωθεί τους μετανάστες πίσω στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, είπε:
«Ο χώρος όλων όσων έχουν έρθει στην Ελλάδα είναι να βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας. Με ταχύτητα να εξετάζεται το άσυλο, όσοι έχουν την προσφυγική ιδιότητα να έχουν όλα τα δικαιώματα και όσοι δεν έχουν την προσφυγική ιδιότητα και είναι για οικονομικούς λόγους εδώ πέρα να ξέρουν ότι η πορεία τους είναι – έστω και με τις δυσκολίες που υπάρχουν από την Τουρκία – να επαναπροωθηθούν».
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία όπου λίγες μέρες πριν το ΚΥΣΕΑ προέβη σε ανακοίνωση μέτρων για το προσφυγικό, μεταξύ των οποίων και η κατάργησή της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό των αιτημάτων ασύλου η οποία παραβιάζει κατάφωρα το Κοινοτικό Δίκαιο και τη Νομολογία, όπως επισημαίνουν διεθνείς οργανισμοί και κόμματα της αντιπολίτευσης.