Στράτευση γυναικών & Εθνοφυλακή: Η ΝΔ υλοποιεί το όνειρο Καμμένου;

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Η επικοινωνιακή «επίθεση» για τα καλά της Εθνοφυλακής μέσα σε πόλεις, κρύβει κάποια σημεία τα οποία εντέχνως δεν «φωτίστηκαν» από τη δημοσιογραφική πένα που φανέρωσε τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την Εθνοφυλακή.

Φωτίστηκαν όμως από τα διαδικτυακά «φερέφωνα» του ΥΦΕΘΑ κι έτσι αποκαλύφθηκε ότι πίσω από το σχέδιο αναβίωσης των ταγμάτων εθνοφυλακής, κρύβεται η αύξηση της θητείας στον στρατό Ξηράς, η στράτευση στα 18 και η στράτευση των γυναικών.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι συγκεκριμένοι, παρά το γεγονός ότι ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος αρχικά είχε διαψεύσει την αύξηση της θητείας, τελικά συμπορεύτηκε με τις προτάσεις του Αλκιβιάδη Στεφανή και θα προχωρήσουν τα τρια αυτά μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΥΕΘΑ κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και δεν τοποθετείται ανοιχτά στο θεμα όπως έκανε ο ΥΦΕΘΑ.

Παραδόξως βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται με άλλα πρόσωπα, καθώς από την αρχή της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο πρώτος που είχε σπεύσει να θέσει ακριβώς αυτά τα θέματα ήταν ο Πάνος Καμμένος. 

Ο σημερινός ΥΦΕΘΑ φαίνεται ότι τα αντέγραψε και τα πλασάρει ως νέα και δική του πρόταση.

Ο τότε συντονιστής ΟΔΕ Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Κώστας Τασούλας, είχε δηλώσει ότι «όλη η συζήτηση που άνοιξε για την στράτευση των γυναικών και τα στρατιωτικά λύκεια δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα πραγματικά σοβαρά θέματα».

Έχει άραγε αλλάξει η θέση της ΝΔ από τότε που έγινε κυβέρνηση και πλέον δεν θεωρεί τα θέματα αυτά αποπροσανατολιστικά αλλά αναγκαία να γίνουν πράξη;

Τι μεσολάβησε μέσα σε 4 χρόνια και η ΝΔ υιοθέτησε τις προτάσεις Καμμένου;

Γεγονός είναι ότι από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, που η Ελλάδα ζει μια ειρηνική περίοδο, δεν έχει γίνει ποτέ αύξηση της στρατιωτικής θητείας, παρά μόνο μειώσεις.

Μάλιστα, η τελευταία μείωση στον Στρατό Ξηράς στους 9 μήνες έγινε το 2009 επί κυβέρνησης Ν.Δ. και υπουργού Αμυνας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. 

Οι δε ανάγκες καλύπτονταν από επαγγελματίες, οι οποίοι προσλαμβάνονταν στο στράτευμα κι έτσι ο ελληνικός στρατός θεωρείται πλέον ημι-επαγγελματικός.

Θα αναλάβει άραγε η ΝΔ το πολιτικό κόστος της πρότασης να αυξήσει την θητεία;

Στράτευση γυναικών

Το θέμα της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών έχει τεθεί και στο παρελθόν αλλά καμία κυβέρνηση δεν το τόλμησε συνυπολογίζοντας το πολιτικό κόστος και δεδομένου ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την απειλή όπως τουλάχιστον αυτή περιγράφεται στα θεσμικά κείμενα.

Η στράτευση των γυναικών είναι ο διακαής πόθος πολλών ανώτατων στρατιωτικών όπως ο Αλκιβιάδης Στεφανής ο οποίος έχοντας πολλές φορές προτείνει ως αρχηγός το μέτρο δεν το είχε δει να προχωράει και εκτιμά ότι τώρα μπορεί να το εφαρμόσει.

Μάλιστα θεωρείται ότι πίσω από τις προτάσεις του Πάνου Καμμένου για την στράτευση των γυναικών ήταν η επιμονή του Αλκιβιάδη Στεφανή για να προχωρήσει το θέμα.

Συνδέοντάς το με την εθνοφυλακή, ο Πάνος Καμμένος θα επέτρεπε να δημιουργήσει ένα μεγάλο εύρος γυναικών ψηφοφόρων που θα συμμετείχαν σε εκπαιδεύσεις έχοντας υπηρετήσει εθελοντικά στο στράτευμα. 

Το σχέδιο Καμμένου ωστόσο δεν προχώρησε, αφού το απέρριψε η κυβέρνηση στην οποία μετείχε.

Η ΝΔ έχει αλλάξει άραγε τη θέση της και θα φέρει στην Βουλή τις προτάσεις Καμμένου για ψήφιση;

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.