Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Ενέργειας και τη ΝΔ, στη Βουλή στη συζήτηση επερώτησης 27 βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.
Ο Γιώργος Σταθάκης κατηγόρησε ΝΔ για καταστροφολογία σε σχέση με τη ΔΕΗ, τη στιγμή που, όπως είπε, η Standard & Poor’s αναβαθμίζει την ΔΕΗ.
Ανέφερε δε ότι η ΝΔ πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να κάμψει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης όταν αναφέρεται σε «σκάνδαλα» τύπου ΔΕΠΑ, για τα οποία έχουν δοθεί αναλυτικές απαντήσεις.
Επίσης επισήμανε ότι η αναβάθμιση αυτή εκ μέρους του οίκου αξιολόγησης συνδέεται και με τη διαχείριση της ΔΕΗ, αλλά και συνολικά με τις προοπτικές συνολικά της ελληνικής οικονομίας. Ταυτοχρόνως, ο αρμόδιος υπουργός, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αντιθέτως, όπως ακριβώς έγινε και επί δύο συνεχόμενες χρονιές, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μειώνεται κι επίσης δεν θα υπάρξει εθελούσια έξοδος προσωπικού, παρά θα ακολουθηθεί το σχέδιο που έχει εισηγηθεί η ΔΕΗ. Επιπλέον ενημέρωσε ότι αυτή η κυβέρνηση διευθέτησε το πρόβλημα βραχυχρόνιου δανεισμού της ΔΕΗ που κληρονόμησε από την προηγούμενη. ΔΕΗ απαξιωμένη
Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ παρουσίασαν εικόνα κατάρρευσης της ΔΕΗ με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη να επικεντρώνεται «στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ», τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Ν. Δένδια, να κατηγορεί την κυβέρνηση «ότι τηρεί εκκωφαντική σιωπή» για τα όσα της καταλογίζονται και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το ηθικό πλεονέκτημα που προσπαθεί να «περάσει» στην κοινή γνώμη.
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι πριν από την αναβάθμιση, η κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για υποβάθμιση της ΔΕΗ κατά τρεις βαθμίδες συγκριτικά με ό,τι παρέδωσε η ΝΔ, ενώ η εταιρεία έχει απωλέσει το 80% της χρηματιστηριακής της αξίας σε σχέση με το 2014.
Ακόμη οι επερωτώντες ανέφεραν ότι πληθαίνουν οι παρεμβάσεις της Κομισιόν που θέτουν εμπόδια στην καταστροφή της περιουσίας του Δημοσίου, που επιχειρεί η κυβέρνηση.
Κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου τοποθετήθηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης, Κ. Κατσαφάδος, Γ. Βλάχος και Χρ. Μπουκώρος οι οποίοι υποστήριξαν το θέμα της επερώτησης «Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τη ΔΕΗ από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία». Απάντηση Σταθάκη
«Η Νέα Δημοκρατία προτείνει το τρίπτυχο: λιγνίτες για πάντα χωρίς να κλείσει ποτέ καμία μονάδα, μείωση προσωπικού με απόλυση 4.000 εργαζομένων στη ΔΕΗ και αύξηση των τιμολογίων» υποστήριξε ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης στα τρία αυτά ζητήματα είναι ξεκάθαρες:
-Όταν κλείνει ο κύκλος της ζωής μιας λιγνιτικής μονάδας, αυτή θα αποσύρεται, όπως προβλέπεται στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2030.
–Η ΔΕΗ, βάσει της στρατηγικής της, δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού, προκρίνοντας τις συνταξιοδοτήσεις.
«Εμείς θεωρούμε ότι είναι βάσιμη αυτή η στρατηγική της ΔΕΗ. Άρα, δεν υπάρχει θέμα απολύσεων και εθελουσίας. Αν έχετε άλλη γνώμη, προτείνετέ την», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
–Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ρεύματος, ο υπουργός σημείωσε ότι με βάση τη Eurostat, δύο διαδοχικά εξάμηνα μειώνεται η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα.
«Τα στοιχεία διαψεύδουν και πάλι τη ΝΔ. Αποκλείσαμε αύξηση στην τιμή του ρεύματος, οπότε η ΝΔ πρέπει να αναζητήσει άλλα πεδία μήπως και εκμαιεύσει κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει κάποιας μορφής εντύπωση», επισήμανε.
Ο υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι όπως και συνολικά για την πορεία της οικονομίας, σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΔΕΗ, η ΝΔ επενδύει στην καταστροφολογία και αναρωτήθηκε «όλη αυτή η καταστροφολογία δεν έρχεται σε αντίφαση με το ότι ψηφίζετε όλες τις θεσμικές αλλαγές που φέρνουμε στη Βουλή;».
Παρέπεμψε, δε, στον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poors, που μόλις προχθές αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ.
«Θέλω να το ξεκαθαρίσω: Το πρόβλημά της ΝΔ είναι ότι ανατρέψαμε το σχέδιο που κληρονομήσαμε το 2015 και προέβλεπε πλήρη ιδιωτικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα», υπογράμμισε.
Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι το 2015 η ΔΕΗ ήταν υπερχρεωμένη με δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ τα οποία είχαν ορίζοντα πενταετίας: «Αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα αναχρηματοδότησης των δανείων, κάνοντας δύο πράγματα: ο δανεισμός της ΔΕΗ απομειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ και τα 3,9 δισ. ευρώ αναχρηματοδοτήθηκαν σε δύο διαδοχικές φάσεις, με μακροπρόθεσμο δανεισμό».
Πλέον, σημείωσε ο υπουργός, η ΔΕΗ προσαρμόζεται στο νέο ενεργειακό τοπίο, με ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά, μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ και συνδυασμό των υπηρεσιών της,…
Πηγή: https://www.newsit.gr