Μετά τον Μπουτάρη: Οι υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για τη Θεσσαλονικη που θα συζητηθούν – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις (ΟΝΟΜΑΤΑ)

To «τέλος εποχής» Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη γίνεται η απαρχή δύσκολων επιλογών για ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, με δεδομένο ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά αναγκάζονται πλέον να αναζητήσουν νέες και ισχυρές πολιτικές υποψηφιότητες για τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Και ο πρωθυπουργός και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είχαν σπεύσει αμφότεροι στην Θεσσαλονίκη για να δηλώσουν την υποστήριξή τους σε μια νέα υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος παρά την έντονη και ενίοτε αμφιλεγόμενη πολιτική του ιδιοσυγκρασία είχε διακομματική διείσδυση στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς και είχε καταφέρει να αναβαθμίσει τον ρόλο και το προφίλ του δημάρχου της πόλης. Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, δε, η στήριξη αμφοτέρων στον νυν δήμαρχο ήταν – έστω και ως μη στρατηγική επιλογή – μια ντε φάκτο δοκιμασία στο εγχείρημα σύγκλισης αριστεράς και κεντροαριστεράς από την βάση.

Η απόφασή Μπουτάρη ωστόσο να μην διεκδικήσει τρίτη θητεία αναγκάζει και τα δύο κόμματα σε επαναπροσδιορισμό στρατηγικής και αναζήτηση διάδοχης λύσης, και δη σε περιορισμένο πολιτικό χρόνο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι επικρατέστερες επιλογές που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο τραπέζι είναι δύο: Η πρώτη – και η πιο δύσκολη – είναι η εξεύρεση ενός προσώπου που να παραπέμπει στα χαρακτηριστικά του απερχόμενου δημάρχου, δηλαδή να σηματοδοτεί αφενός το αντισυμβατικό και ριζοσπαστικό στοιχείο και αφετέρου να υπηρετεί και το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά. Είναι η επιλογή που θα προτιμούσαν αρκετά στελέχη κυρίως στο Μαξίμου, μέχρι στιγμής ωστόσο δεν φαίνεται να έχει βρεθεί ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η δεύτερη επιλογή – η οποία έχει ήδη μετρηθεί και σε αρκετές εσωτερικές δημοσκοπήσεις – είναι εκείνη της νυν υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου. Οσοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της ποντάρουν στο ότι «γνωρίζει και την γνωρίζουν στην Θεσσαλονίκη» και, κυρίως, στο ότι κομίζει το μήνυμα της νέας γενιάς της πολιτικής αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα όμως, είναι σαφές πως πρόκειται και για μια υποψηφιότητα που θα δεχθεί ισχυρή πίεση μέσα στο κλίμα οξείας πόλωσης που θα επικρατήσει προεκλογικά, και ως εκ τούτου καμία οριστική απόφαση δεν υπάρχει ακόμη στο Μαξίμου.

Στο Κίνημα Αλλαγής, το όνομα της Ευας Καϊλή ήταν το πρώτο που άρχισε να συζητείται μόλις έγινε γνωστή η αποχώρηση Μπουτάρη. Είναι γνωστό πως η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έχει ήδη διαμηνύσει στην ευρωβουλευτή ότι θα προτιμούσε να μην είναι ξανά υποψήφια για την Ευρωβουλή, όπου η Φώφη Γεννηματά θέλει να προωθήσει άλλα πρόσωπα (όπως τον Γιώργο Καμίνη και τον Νίκο Παπανδρέου), και μια υποψηφιότητα Καϊλή στον δήμο ίσως να διευκόλυνε άπαντες στο Κίνημα.

Ηδη, ωστόσο, έχει μπει ως «σφήνα» ο Σπύρος Βούγιας, προαναγγέλλοντας πιθανή κοινή υποψηφιότητά του με τον Νίκο Νυφούδη του Ποταμιού. Ο Σπύρος Βούγιας είχε καταφέρει το 1998 να πάρει το ποσοστό – έκπληξη του 16% στο δήμο Θεσσαλονίκης, στηριζόμενος τότε και από τον Συνασπισμό αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους.

Η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη ούτε από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ενώ από την πλευρά της ΝΔ παίζουν τα ονόματα του Κώστα Γκιουλέκα, της Ελενας Ράπτη και του πρώην γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου. Ανοιχτός, σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει και ο έτερος μεγάλος πολιτικός γρίφος, εκείνος του δήμου της Αθήνας.

Μετά το μπαράζ σεναρίων και ονοματολογίας των προηγούμενων εβδομάδων, το μόνο που είναι καθαρό είναι πως αρκετά πρόσωπα «κάηκαν» χωρίς ακόμη να υπάρχει σαφές στίγμα ακόμη και των χαρακτηριστικών που θα έχει τελικά ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος κόντρα στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Παύλο Γερουλάνο.

Ως ασφαλής και «πολιτικά έντιμη» λύση παραμένει στο τραπέζι εκείνη του νυν υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου, και εδώ όμως αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και οι πληροφορίες φέρουν το Μαξίμου να αναζητεί ακόμη πρόσωπο εκτός στενών κομματικών τειχών με «δυναμική νίκης».

tvxs.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.