Στο https://thefaq.gr διαβάσαμε:
– Η Ιστορική συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί έναν ιστορικό συμβιβασμό Εκκλησίας – Κράτους για την εκκλησιαστική περιουσία και τους διακριτούς ρόλους τους.
-Μετά από το 1931 διευθετείται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας
-Αποχωρούν οι ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με οτι αυτο συνεπάγεται για το ασφαλιστικό σύστημα καθώς “αποχωρούν” περίπου 10.000 ΔΥ !
-Η Πολιτεία αναλαμβάνει παροχή ετήσιου τιμήματος ( Σημείωση του the faq: στην ουσία κατι σαν “ενοίκιο” για την χρήση από την Πολιτεία ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως πχ ο χώρος που εχει ανεγερθεί ο Ευαγγελισμός, το ΝΙΜΙΤΣ κα …) προς την Εκκλησία, αναγνωρίζοντας ότι το 1939 απέκτησε περιουσία με τίμημα που υπολείπετο της αξίας της ( ΥΓ του the faq: Η μισθοδοσία ιερέων καθιερώθηκε στα 1931, όπου η εκκλησία παραχώρησε ένα μέρος της περιουσίας της στο κράτος το οποίο δεχόμενο οτι το τίμημα που κατέβαλε τοτε υπολοιπόταν της αξιας της εκκλησιαστικής περιουσίας, αναλάμβανε το κόστος της μισθοδοσίας εντασσοντας τους ιερείς στους ΔΥ ουσιαστικά. Οποιαδήποτε κατάργηση μισθοδοσίας χωρίς συμφωνία με την Εκκλησία θα απαιτούσε επιστροφή για παραδειγμα ακινητων εκτάσεων και κτηριων του κέντρου της Αθήνας στην Εκκλησία! Διαφορετικά θα υπηρχε καταδίκη της Πολιτείας από ελληνικά και ευρωπαικά Δικαστήρια και βαρβατες αποζημιώσιες στην Εκκλησία. )
-Η Εκκλησία αίρει τις διεκδικήσεις της και αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των ιερέων ( επίσης με οτι αυτο σημαίνει για τα ασφαλιστικά Ταμεια)
-Αξιοποιείται από κοινού μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΤΑΕΠ) η αμφισβητούμενη από το 1959 μέχρι σήμερα περιουσία της Εκκλησίας.
-Η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους στο άρθρο 3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το Κράτος αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας
-Διαβεβαιώσεις ΠΘ ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας.
Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ταμείου αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας (εκκλησιαστικό “ΤΑΠΕΔ” ) με 5μελες δ.σ. τα μέλη του οποίου θα είναι δύο διορισμένα από την κυβέρνηση, δύο από την εκκλησία και ένα μέλος διορισμένο από κοινού.
«Τα έσοδα θα πηγαίνουν κατ’ ισομοιρία σε κράτος και εκκλησία», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.