Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί. Από τους Έλληνες…

Στο https://www.in.gr διαβάσαμε:

Η Ελλάδα οφείλει να αποδεχθεί σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και κοινωνικό, ότι μπαίνει σε μία νέα φάση.

Οφείλει επίσης να συνειδητοποιήσει ότι η νέα αυτή φάση σχεδόν αναγκαστικά θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τις θετικές προοπτικές της για ανάπτυξη, εγκατάλειψη των συνδρόμων του παρελθόντος και έναν γενικό αναστοχασμό για το πώς θα πορευτεί στο μέλλον.

Το χάσμα ανάμεσα στην χώρα και τον προηγμένο κόσμο είναι μεγάλο, για να μην πούμε αβυσσαλέο.

Δεν είναι αυτό μόνον αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης, της ρηχής πολιτικής αντιμετώπισης και των τεράστιων ευθυνών όσων κυβέρνησαν ή διεκδίκησαν την διακυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι κυρίως αποτέλεσμα μίας στρεβλής αντίληψης για την θέση της χώρας στον κόσμο, των ελλειμμάτων της (όχι των οικονομικών…) και της εσφαλμένης νοοτροπίας που κυριάρχησε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Αναδεικνύονται ακόμη και σήμερα αυτά, με πολλαπλές αφορμές. Όταν π.χ. μία πυρκαγιά εξακολουθεί να αποτελεί αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση, όταν προσπάθειες για εξορθολογσμό της δημόσιας διοίκησης αντιμετωπίζονται με κοντόφθαλμη καχυποψία (βλ. «επιτελικό κράτος»), όταν πλησιάζοντας τα μέσα του 21ου αιώνα συζητούμε παθιασμένα για πανεπιστημιακά άσυλα ή για τρόπους εισαγωγής στα πανεπιστήμια ή για το αν τα παιδιά θα έχουν θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή όταν τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση ενός νησιού με την ηπειρωτική χώρα γίνονται αντικείμενο πολιτικής σύγκρουσης, τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Για την ακρίβεια είναι απογοητευτικά.

Όπως έλεγε προσφάτως σε μία συζήτηση Έλληνας του εξωτερικού, από εκείνους που έφυγαν πολύ πριν την κρίση, αλλά και που διατηρούν στενές και διαρκείς επαφές με την χώρα, «η Ελλάδα σήμερα μπορεί να πάει μπροστά και μπορεί να πάει και γρήγορα. Χρειάζεται όμως μία μεγάλη βοήθεια. Από τους ίδιους τους Ελληνες».

Με λίγα λόγια, μία νέα νοοτροπία πρέπει να αναπτυχθεί και μάλιστα σύντομα. Οι ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων σε αυτό το πεδίο είναι μεγάλες και καθοριστικές. Των ΜΜΕ, επίσης. Παραδείγματα άλλα πρέπει να δοθούν, συζητήσεις εντός θέματος πρέπει να διεξάγονται, τα πάθη του παρελθόντος πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Η σύγκρουση για τα πανεπιστήμια και για τις βλάβες στα πλοία της Σαμοθράκης δεν μπορεί να απασχολούν ως κεντρικά θέματα την δημόσια και την πολιτική συζήτηση.

Το μόνο θέμα που έχει σημασία είναι πώς η χώρα θα τρέξει και πώς θα πάει μπροστά, με ότι αυτή η συζήτηση θα σημάνει για τα επιμέρους ζητήματα, τις προτεραιότητες και τις αναγκαίες ενέργειες.

Για όσους δεν το κατανοούν, η Ελλάδα αυτήν την στιγμή δίνει έναν αγώνα επιβίωσης. Αν η πολιτική σύγκρουση δεν γίνεται υπό αυτό το πρίσμα, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.

Και αν αυτό δεν αποτελέσει γενική συναίσθηση, το ποιος θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία. 

www.in.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.