ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ Μουντιάλ 2030 στη Βάρνα (video)

Πρόταση για συνδιοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ρουμανία, προέκυψε την Παρασκευή (02/11) στην διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα. Αυτό προτάθηκε αρχικά από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος πρότεινε την κοινή υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο, αποκάλυψε πως ο σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εκδήλωσε την επιθυμία οι τέσσερις χώρες να διοργανώσουν ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός σε βάθος δεκαετίας. Τότε ήταν που ο Μπόϊκο Μπορίσοφ προχώρησε στην συγκεκριμένη πρόταση. «Θα συζητήσουμε το ενδεχόμενο να διεκδικήσουμε από κοινού οι 4 χώρες μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, σε βάθος 10ετίας» υπογράμμισε, ακόμα, ο έλληνας πρωθυπουργός.

Να σημειωθεί πάντως, ότι στην προσπάθειά τους αυτή, θα συναντήσουν δύσκολους αντιπάλους, αφού για το Μουντιάλ του 2030 υπάρχει ήδη η κοινή υποψηφιότητα Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάης, ενώ η ομοσπονδία της Ιρλανδίας, γνωστοποίησε πως θα σταθεί στο πλευρό των Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Β.Ιρλανδίας, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα κοινής υποψηφιότητας για το Μουντιάλ του 2030. Επιπλέον σκέψεις κάνουν για κοινή πρόταση Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που αποδεικνύει την μεγάλη δυναμική του εγχειρήματος και την προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, επιτρέποντας τους την εξέταση της από κοινού διοργάνωσης του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος στον κόσμο, του Μουντιάλ, το 2030.

Να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν δυο χώρες έχουν διοργανώσει μαζί Μουντιάλ ή EURO. Επίσης, τον Ιούνιο επιλέχθηκε από το κογκρέσο της FIFA η κοινή υποψηφιότητα των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά για τη διοργάνωση της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026. Η υποψηφιότητα των τριών χωρών CONCACAF συγκέντρωσε 134 ψήφους. Το Μαρόκο, που είχε πέρασε στον «τελικό» της ψηφοφορίας» είχε 65 ψήφους, ενώ υπήρξε και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Η τετραμερής Σύνοδος Κορυφής είναι η πέμπτη στη σειρά, με την προηγούμενη να είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη. Αρχισε ως Τριμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε Τετραμερή, με την συμμετοχή και της Ρουμανίας με την πρώτη Σύνοδο να πραγματοποιείται πριν ένα χρόνο στη Βάρνα.

Πηγή: https://www.altsantiri.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.