Υπάλληλοι ΥΠΠΟ για νέο ΚΑΣ: Παραβιάζεται ο Αρχαιολογικός Νόμος!

Την αντίδρασή του για τη νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για «ευθεία παραβίαση του Αρχαιολογικού Νόμου, κάτι που θίγει όχι μόνο το κύρος του Συμβουλίου αλλά σε κάθε περίπτωση και τη νομιμότητα των αποφάσεών του».

Aναλυτικά η ανακοίνωση:

Παραβιάζεται ο Αρχαιολογικός Νόμος με τη νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου!

Στις 13 Αυγούστου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (558/ΥΟΔΔ/13-8-2019) η νέα σύνθεση των ανώτατων επιστημονικών συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι η σύνθεση του ΚΑΣ συμπεριλαμβάνει ευθεία παραβίαση του άρθρου 50 του Ν. 3028/2002, το οποίο ορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η σύνθεση των συμβουλίων. Συγκεκριμένα, ενώ η παράγραφος (ε) αναφέρει ως μέλη «Eπτά καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές Α.Ε.Ι. ή αντίστοιχης βαθμίδας ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων ή άλλους έγκριτους επιστήμονες, υπαλλήλους ή μη του Υπουργείου Πολιτισμού, με υπερδεκαετή επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία μετά την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στην αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, τη συντήρηση αρχαιοτήτων, την ιστορία της τέχνης, τη γεωλογία, την επιστήμη και τεχνική των υλικών, τη δομοστατική, την εδαφομηχανική ή άλλη επιστήμη σχετική με την προστασία των αρχαίων μνημείων και χώρων, αναπληρούμενους από πρόσωπα με τα ίδια προσόντα», με απόφαση της Υπουργού έχει διοριστεί ως ένας εκ των 7 πρόσωπο το οποίο δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.

Πρόκειται για ευθεία παραβίαση του Αρχαιολογικού Νόμου, κάτι που θίγει όχι μόνο το κύρος του Συμβουλίου αλλά σε κάθε περίπτωση και τη νομιμότητα των αποφάσεών του. Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι «επισπεύδει» τις διαδικασίες για το Ελληνικό με συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 21 Αυγούστου. Φαίνεται, ότι ήταν τέτοια η «σπουδή» να φτιαχτεί ένα νέο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απόλυτα ελεγχόμενο από τη νέα πολιτική ηγεσία, ώστε αγνοήθηκε και ο ίδιος ο νόμος. Νόμος τον οποίο η Υπουργός κ. Λ. Μενδώνη γνωρίζει πολύ καλά, καθώς ήταν γενική γραμματέας κατά το χρόνο συγγραφής και ψήφισής του.

Δηλώνουμε, ότι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ δεν θα αφήσουμε να παραβιαστεί η νομιμότητα. Οποιαδήποτε παρατυπία ή αβλεψία  στη Σύνθεση των Ανώτατων Γνωμοδοτικών οργάνων πρέπει να θεραπευτεί άμεσα προκειμένου η αξιοπιστία και η νομιμότητα των εν λόγω οργάνων και των αποφάσεών τους να είναι δεδομένη.

Η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πρέπει να είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στον Ν. 3028/2002.

Να μην τροποποιηθούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης, οι αποφάσεις για το Ελληνικό.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Δέδες Λιώνης

Ο Γεν. Γραμματέας Στάθης Γκότσης

Η πρώτη συνεδρίαση

Το ΥΠΠΟ δημοσιοποίησε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (13/8) και στη Διαύγεια (14/8) τη νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), τα οποία θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για την τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά το Ελληνικό, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ, με τον νέο γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γεώργιο Διδασκάλου, θα πραγματοποιηθεί στις 20 ή 21 Αυγούστου, ενώ θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του ΚΣΝΜ το οποίο έχει αρμοδιότητα για τέσσερα κτήρια στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού. Η συζήτηση και η γνωμοδότηση θα αφορούν τον προσδιορισμό των αποστάσεων (από τα μνημεία) για τις οποίες ο προτιμητέος επενδυτής δεν θα μπορεί να προχωρεί σε κατασκευαστικές εργασίες πριν λάβει την έγκριση του ΥΠΠΟ. Στόχος, τουλάχιστον για το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι οι τρεις ΚΥΑ που αφορούν και το ΥΠΠΟ να εγκριθούν μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Τα νέα μέλη του ΚΑΣ με θητεία έως τις 22 Μαΐου 2020, είναι οι:

– Διδασκάλου Γεώργιος (ΓΓ ΥΠΠΟ) ως Πρόεδρο, αναπληρούμενος από τον Χατζηδάκη Παναγιώτη αρχαιολόγο, Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου – Ικαρίας.

– Σβολοπούλου Ελένη Νομική Σύμβουλος του Κράτους στο ΥΠΠΟΑ, αναπληρούμενη από την Γκαράνη Ευθυμία Πάρεδρο του Ν.Σ.Κ., που υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου στο ΥΠ.ΠΟ.Α

– Βελένη Πολυξένη του Θεμιστοκλή, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, αναπληρούμενη από τη Δελλαπόρτα Αικατερίνη-Μαρία-Ρόζα του Παύλου αρχαιολόγο, Προϊσταμένη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

– Ανδρουλιδάκη Αμαλία, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ, αναπληρούμενη από τον Ξενάκη Αλέξανδρο του Δημητρίου, αρχιτέκτονα μηχανικό, Αναπληρωτή Ελλείποντος Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

– Κουμούση Αναστασία αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας αναπληρούμενη από τη Σίμωση Αγγελική του Γεωργίου αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

– Βικάτου Ολυμπία αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος αναπληρούμενη από τον Κανονίδη Ιωάννη του Ορφέα, αρχαιολόγο, Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

– Τσιγαρίδα Ελισσάβετ, αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, αναπληρούμενη από την Μπάτζιου Ανθή του Αλέξανδρου, αρχαιολόγο, προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

– Μπάνου Ελένη, αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών αναπληρούμενη από την Καραπαναγιώτη Άννα Βασιλική του Δημητρίου αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

– Παπαδοπούλου Βαρβάρα αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας αναπληρούμενη από την Σκρέκα Ανδρομάχη του Στέργιου, αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς

– Τιβέριο Μιχάλη Ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας – Ακαδημαικό, αναπληρούμενο από τον Κίσσα Κωνσταντίνο, μόνιμο υπάλληλο με Α΄ Βαθμό του Κλάδου ΠΕ Αρχαιολόγων, ειδικότητας Προϊστορικών – Κλασικών του ΥΠ.ΠΟ.Α που κατέχει οργανική θέση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και επισκέπτη καθηγητή σε πανεπιστήμιο Αλλοδαπής.

– Πούλου Ναταλία Αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναπληρούμενη από την Μουστάκα Αλίκη Ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας

– Κυπαρίσση – Αποστολίκα Αικατερίνη αρχαιολόγο, επίτιμη Διευθύντρια του ΥΠ.ΠΟ.Α, αναπληρούμενη από την Αραπογιάννη Ξένη του Θωμά με ΑΔΤ Ν 329448, αρχαιολόγο, επίτιμη Διευθύντρια του ΥΠ.ΠΟ.Α.

– Κορρέ Εμμανουήλ, Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναπληρούμενο από την Μαλλούχου – Tufano, Φανή , πρώην Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης.

– Κουμούση Βλάσιο, πολιτικό μηχανικό, Καθηγητή Δομοστατικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναπληρούμενο από τον Σπυράκο Κωνσταντίνο του Χριστόφορου, πολιτικό μηχανικό, Καθηγητή Δομοστατικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

– Γατοπούλου Ευγενία επίτιμη Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης του ΥΠ.ΠΟ.Α, αναπληρούμενη από τον Πανέτσο Γεώργιο του Αχιλλέα, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών.

– Θεοδώρα Γαλάνη, αρχιτέκτονα μηχανικό – πολεοδόμο − χωροτάκτη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναπληρούμενη από την Χολέβα Ελένη του Γεωργίου, αρχιτέκτονα μηχανικό – πολεοδόμο, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο http://www.thestival.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.