Τέλος! Έδιωξε ο Τσίπρας το ΔΝΤ από την Ελλάδα. Μπορεί να χρειάστηκε υπομονή, διαπραγματεύσεις, τακτική, πολλές φορές και στρατηγικοί ελιγμοί αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε ποτέ τη στόχευση που είχε από την περίοδο που ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να διώξει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα που είχαν φροντίσει κάποιοι να το βάλουν, ανοίγοντάς του την πόρτα και για την Ευρώπη.
Αυτό που ήταν ήδη γνωστό εδώ και μερικούς μήνες, με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαίωσε και ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος της Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον.
Οι βασικές αποφάσεις για τη χώρα μας λαμβάνονται πλέον από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις. Διευκρίνισε για μία ακόμη φορά ότι το Ταμείο δεν έχει πλέον πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Κατά την ενημέρωση του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα hellasjournal.com για τη συζήτηση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και εάν τονίστηκε ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και εάν ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.
Απάντησε ότι «η βασική αλληλεπίδραση (interaction) είναι μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων καθώς όπως γνωρίζετε το Ταμείο δεν έχει ενεργό πρόγραμμα με την Ελλάδα». Ο κ. Ράις απάντησε και για τη θέση του ΔΝΤ για το ζήτημα των συντάξεων. Είπε ότι η περικοπή των συντάξεων είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο.
Όπως είπε, οι αποφάσεις για το πως θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια «ισχυρή θέση» μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους και την δημιουργία ταμειακού αποθέματος, ο εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε πως το θέμα της επαναγοράς των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει η ίδια στο πλαίσιο της διαχείρισης ενεργητικού.
«Σίγουρα (οι ελληνικές αρχές) έχουν πολλές επιλογές. Η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους και την οικοδόμηση ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος. Οπότε έχει την δυνατότητα να περιμένει και να δει πότε θα κάνει τις σχετικές ενέργειες», τόνισε χαρακτηριστικά.
(ΥΓ: Γιατί ήταν δικαιο και εγινε πραξη)
…
Πηγή: https://thefaq.gr