Στο https://www.altsantiri.gr διαβάσαμε:
Μια σημαντική αποκάλυψη για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ για τα εξοπλιστικά, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα για τις φρεγάτες, φέρνει σήμερα, Πέμπτης στο φως η εφημερίδα «Εστία», η οποία κάνει λόγο περί τεσσάρων μυστικών συναντήσεων που είχαν προηγηθεί μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του τότε υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.
Αναλυτικότερα, η «Εστία» φιλοξενεί άρθρο του εκδότη του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία», Αλέξανδρου Τάρκα, σύμφωνα με το οποίο, πριν από τη λήψη των επίμαχων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ προηγήθηκαν τέσσερις μυστικές συναντήσεις – συζητήσεις μεταξύ Σημίτη και Παπαντωνίου.
Όπως υποστηρίζει μάλιστα το δημοσίευμα, ο κ. Σημίτης γνώριζε και ενέκρινε αυτές τις αποφάσεις ώστε σήμερα να μη δικαιολογείται να χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» τον πρώην υπουργό του.
«Πρώτον, όλα – ανεξαιρέτως – τα υπογραφέντα συμβόλαια της περιόδου 2001-2004 δεν είχαν εγκριθεί απλώς από το ΚΥΣΕΑ, αλλά είχαν εξεταστεί λεπτομερειακά και προεγκριθεί από τον τότε πρωθυπουργό σε μακράς διάρκειας συναντήσεις με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, πριν υποβληθούν στις επίσημες συνεδριάσεις με τα άλλα μέλη της κυβέρνησης. Πρόκειται, σύμφωνα με τον αδόκιμο όρο, για τέσσερα”προ-ΚΥΣΕΑ”, με συναντήσεις των κυρίων Σημίτη και Παπαντωνίου στις 12 Φεβρουαρίου 2002, την 1η Αυγούστου 2002, στις 20 Νοεμβρίου 2002 και την 4η Νοεμβρίου 2003. Ασφαλώς, πέραν αυτών των τεσσάρων “προ-ΚΥΣΕΑ”, υπήρχε και πλήθος άλλων συναντήσεών τους», σημειώνεται στο άρθρο του εκδότη του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία».
Μάλιστα, σε άλλο σημείο του εν λόγω άρθρου ο κ. Τάρκας επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο συνομιλίας με τον Γερμανό καγκελάριο Γκ. Σρέντερ στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2002, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι αδύνατη η δέσμευσή του για το Eurofighter, αλλά σύντομα θα εξεταζόταν η δυνατότητα εκταμιεύσεων για άλλα εκκρεμή προγράμματα γερμανικού ενδιαφέροντος, όπως τα Leopard και τα υποβρύχια. Λίγο μετά, τον Μάρτιο του 2003, οι κ. Σημίτης και Παπαντωνίου μεταβάλλουν ξαφνικά τις δύο αποφάσεις τους (Φεβρουαρίου 2001 και 2002) περί συγκράτησης δαπανών, εγκρίνοντας την έκδοση των τελικών “κατακυρωτικών διαταγών” για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και για το συμβόλαιο ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων με τη SAIC (άνω των 650.000.000 ευρώ) τον Ιούνιο του 2003».
(Εφημερίδα «Εστία»)