Η «αξιοκρατική» διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεπέρασε χθες κάθε προηγούμενο. Αφού επέλεξε αδιαφορώντας για το τι προβλέπει ο νόμος τον αρχηγό της ΕΥΠ, αφού ξήλωσε τις… Ανεξάρτητες Αρχές και επέβαλε κράτος Μαξίμου «μπαμπούλα» ακόμα και για τους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός χθες περιχαρής ανακοίνωσε από τα Χανιά την τοποθέτηση ως προέδρου της δημόσιας τηλεόρασης του διευθυντή του γραφείου του.
Ο ίδιος δηλαδή άνθρωπος που κατάργησε διά νόμου την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρά το πολυετές δικαστικό έργο της, μόνο και μόνο επειδή πριν οριστεί στη θέση αυτή παρείχε τις νομικές υπηρεσίες της στο νομικό γραφείο του τέως πρωθυπουργού, τώρα διορίζει χωρίς αιδώ τον άνθρωπό του στη δημόσια τηλεόραση.
Από τη στιγμή βέβαια που έχει αναθέσει στον… εαυτό του όλους τους κρίσιμους τομείς οι οποίοι σχετίζονται με την πληροφόρηση, είτε με τη μορφή της ειδησεογραφίας (ΕΡΤ, ΑΠΕ) είτε με τη μορφή της συλλογής μυστικών πληροφοριών (ΕΥΠ), θα έπρεπε να περιμένουμε και την τοποθέτηση ανάλογων προσώπων.
Εχει περάσει μόλις ένας μήνας από τις εκλογές, από τότε δηλαδή που σύσσωμη η Ν.Δ. διαμαρτυρόταν για το «κομματικό κράτος» του ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα έχει ήδη εγκαθιδρυθεί ένα κράτος που θυμίζει Ορμπαν, αν όχι Οργουελ.
Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι με αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθίσταται πανίσχυρος πρωθυπουργός. Και κάποιοι άλλοι ότι οι έκτακτες συνθήκες της μεταμνημονιακής περιόδου απαιτούν στιβαρή διακυβέρνηση. Μόνο που οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν το εντελώς αντίθετο: ότι δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης έχει παραδώσει τα ηνία σε άλλους και ο ίδιος αποδεικνύεται απολύτως ανίσχυρος.
Αυτό που έχει ονομαστεί «επιτελικό κράτος» δεν είναι τίποτα άλλο παρά η παράδοση της διοίκησης στους «τεχνικούς» της εξουσίας, η μετακύλιση της διαχείρισης από τη Βουλή και την κυβέρνηση στους «ειδικούς». Κι αυτοί δεν είναι οι περίφημοι «άριστοι» τεχνοκράτες, αλλά οι εκλεκτοί του ΣΕΒ, των μεγαλοεπιχειρηματιών των ΜΜΕ, των πολυεθνικών εταιρειών ελέγχου.
Με τις κινήσεις αυτές ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει τη δική τους στήριξη τώρα που θεωρεί ότι δεν έχει ανάγκη τη στήριξη του λαού. Ομως η δημοκρατία είναι παράξενο πολίτευμα. Και η λαϊκή δύναμη δεν εμφανίζεται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια…
Πηγή: efsyn.gr