Στο κενό οι “Κασσάνδρες”! “Πέρασε” ο προϋπολογισμός της Ελλάδας την ώρα που «κόπηκαν» Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο

Τη σχετική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητά διευκρινίσεις σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού έλαβαν οι πέντε χώρες. Παρόμοια επιστολή έχει λάβει εδώ και μέρες και η Ιταλία.

Ιδιαίτερα για τη Γαλλία στην επιστολή της προς τη γαλλική κυβέρνηση η Κομισιόν εκφράζει τον φόβο ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση του χρέους είναι ανεπαρκείς και ζητά περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό.

Η περίπτωση της Γαλλίας είναι διαφορετική από εκείνη της Ιταλίας, ο προϋπολογισμός της οποίας ενδέχεται να απορριφθεί από τις Βρυξέλλες. Η Ρώμη δεν κατηγορείται για “ανεπαρκείς” προσπάθειες αλλά για σκόπιμη απόκλιση από τους κανόνες σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και το έλλειμμα.

Το έλλειμμα της Γαλλίας, η οποία βγήκε πέρσι από τη λεγόμενη “διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος” εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2019 στο 2,8% του ΑΕΠ, θα βρίσκεται δηλαδή κάτω από το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ.

Ένα άλλο κριτήριο όμως θεωρείται καθοριστικό για τις Βρυξέλλες: η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος που το 2019 θα βρίσκεται στο 98,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Παρίσι. Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η Γαλλία πρέπει να το μειώσει κατά 0,6 της μονάδας το 2019, όμως ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει μείωση που δεν θα ξεπεράσει το 0,3%.

Η Ιταλία και ο Νότος

Τα επιτόκια των περιφερειακών ευρωπαϊκών κρατών πιέζονται από τα ρεύματα της Ιταλίας, στο φόντο της διελκυστίνδας Ρώμης-Βρυξελλών, γράφει η γαλλική Les Echos. Το επιτόκιο του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου πλησιάζει το 4%. Η Ιταλία δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τις πιέσεις των οικονομικών αγορών. Το sread φτάνει σε υψηλό από το 2013.

Ενώ μέχρι στιγμής οι πιέσεις ήταν εσωτερικές στην Ιταλία, η άνοδος των επιτοκίων χτυπάει πλέον όλα τα περιφερειακά κράτη, φέρνοντας δύσκολες αναμνήσεις από την κρίση. Ισπανικά, πορτογαλικά και ελληνικά επιτόκια ανεβαίνουν. Οι εξελίξεις ακολουθούν την αποστολή της επιστολής από τις Βρυξέλλες, στην οποία ζητούνται αποσαφηνίσεις από την κυβέρνηση της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό της. «Την επόμενη εβδομάδα οι πιέσεις θα ενταθούν με δεδομένη την κόντρα Βρυξελλών-Σαλβίνι. Δεν θα πρέπει να αναμένεται κατανόηση ούτε από την ΕΚΤ» προειδοποιούν οικονομολόγοι της Deutsche Bank.

Επιπλέον S&P και Moody’s είναι πιθανό να ξαναδούν τις αξιολογήσεις τους την επόμενη Παρασκευή, πράγμα σημαντικό για τις αγορές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.