Σε ένα ιδιόχειρο σημείωμα εμφανιζόταν να εμβάζονται σε δύο δόσεις 450.000 γερμανικά μάρκα (200.000 γερμανικά μάρκα το 1998 και 250.000 γερμανικά μάρκα το 2000), που φέρονται ότι προήλθαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και διακινήθηκαν την περίοδο 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.
Στο δρόμο για τον Κορυδαλλό και άλλοι αστέρες του εκσυγχρονισμού που λεηλάτησαν το δημόσιο χρήμα και οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία
ΤΗ ΦΑΥΛΗ περίοδο διακυβέρνησης από τον Κώστα Σημίτη, έπεφταν οι μίζες σαν βροχή!
Τώρα τα πρωτοπαλλήκαρα του αρχιερέα της διαπλοκής έχουν πάρει το δρόμο για τον Κορυδαλλό με τη Δικαιοσύνη να ρίχνει καμπάνες για το πλιάτσικο που συντελέστηκε σε βάρος του δημόσιου χρήματος.
Μετά τον Άκη και τον Γιάννο, ένας ακόμα έμπιστος συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης, ενώ είχε φροντίσει να επιστρέψει τις μίζες που πήρε από τη Siemens, για τη χαριστική ανάθεση των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.
Πρόκειται για τον Τάσο Μαντέλη, ο οποίος μαζί με τον Θόδωρο Τσουκάτο και τον Γιάννο Παπαντωνίου, αποτελούσαν την προεδρική φρουρά του αρχιερέα της διαπλοκής Κώστα Σημίτη.
Με καθυστέρηση χρόνων οι μιζαδόροι λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη και αποκαλύπτονται συγκλονιστικές λεπτομέρειες από τη λεηλασία που είχε συντελεστεί από την εγκληματική συμμορία που κυβερνούσε τον τόπο και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.
Όλες οι συμβάσεις την επίμαχη περίοδο, ειδικά αυτές που είχαν υπογραφεί με τους γερμανικούς κολοσσούς όπως η Siemens που είχαν αναλάβει εργολαβικά τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και άλλες πολύπαθες ΔΕΚΟ, ήταν χαριστικές και βέβαια επιζήμιες για το ελληνικό δημόσιο.
Οι Γερμανοί χρέωναν τα έργα σε τιμές τριπλάσιες και τετραπλάσιες του πραγματικού κόστους και για αντάλλαγμα το σύστημα Σημίτη έπαιρνε τις μίζες σε μαύρες σακούλες, τις οποίες κουβαλούσε ο στρατηγός Τσουκάτος ακόμα και στην Χαριλάου Τρικούπη.
Ένα δισεκατομμύριο έφτασαν οι μίζες για τα ναυπηγεία και τα μπαταρισμένα υποβρύχια που είχε αναλάβει η γερμανική HDV και ο πανίσχυρος όμιλος της ThyssenKrupp.
Δεκάδες εκατομμύρια δόθηκαν για μίζες από την κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο της ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων.
Η διαφθορά ήταν γενικευμένη σε όλα τα επίπεδα και τα ντοκουμέντα της λεηλασίας καίνε τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη.
Βέβαια ο αρχιερέας της διαπλοκής παραμένει στο απυρόβλητο και οι μόνοι που βγήκαν στη σέντρα είναι ο Άκης, ο Γιάννος, ο στρατηγός Τσουκάτος και ο Μαντέλης.
Απαίτηση της κοινωνίας είναι να συνεχιστεί η έρευνα για τη φαύλη περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη όλα τα λαμόγια.
Η ετυμηγορία
Κάθειρξη 8 ετών αλλά ελεύθερος μέχρι το Εφετείο, αφού ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής του μέχρι τότε, ήταν η ετυμηγορία του Εφετείου Κακουργημάτων για τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, ο οποίος είναι ο δεύτερος υπουργός του ΠΑΣΟΚ ο οποίος καταδικάζεται για υποθέσεις δωροδοκίας. Το δικαστήριο αφού προηγουμένως είχε αποφανθεί πως το αδίκημα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο για τον πρώην υπουργό, του επέβαλλε ποινή κάθειρξης 8 ετών για τη «χορηγία» τη μίζα των 450.000 γερμανικών μάρκων, την οποία ομολόγησε. Από τους συγκατηγορούμενούς του δύο ακόμα, το στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργίου, και ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς, κρίθηκαν ένοχοι. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πρόεδρος της έδρας είπε: “Ευχαριστούμε για την άψογη διαδικασία. Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η απόφασή μας”. Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Μαντέλης πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ και καταδικάσθηκε για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Στον 72χρονο πρώην υπουργό αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής έως την έφεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.
Ποινή κάθειρξης 12 ετών επιβλήθηκε στο 80χρονο στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργίου, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.
Επίσης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση, για απλή συνδρομής στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς. Αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητική δωροδοκία. Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν η Αντωνία Μάρκου (ελλείψει δόλου), και ο κουμπάρος του πρώην υπουργού, Γ. Τσουγκράνης, και αυτό ελλείψει δόλου.
Τα λεφτά
Ο Τάσος Μαντέλης και ο Γ. Τσουγκράνης, είχαν δηλώσει ότι παραχωρούν το σύνολο του ποσού των 450.00 γερμ. μάρκων (230.000 ευρώ) που χαρακτηρίστηκε ως ζημία, στο Δημόσιο. Αφορά στο ποσό των 175.000 ευρώ, που έχει κατασχεθεί, και ακόμη 55.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για μία κίνηση να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, εκμεταλλευόμενοι το νόμο ώστε να τύχουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση. Το δικαστήριο όμως απέρριψε τη δήλωση κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 230.000 ευρώ που έχει κατασχεθεί και κατατεθεί. Επίσης έκανε δεκτές τις αιτήσεις της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Ειδικότερα, επιδίκασε το ποσό των 50.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχα, για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση του ποσού των 30 ευρώ, με επιφύλαξη.
Η εισαγγελέας
Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να γίνει δεκτή η δήλωση για όλους τους κατηγορούμενους, αλλά όχι για τον πρώην υπουργό, υποστηρίζοντας ότι εξαιρείται καθώς υπάρχει σχετική δέσμευση, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιάννης Ηρειώτης, υποστήριξε πως η εν λόγω δέσμευση είναι αντισυνταγματική αφού δημιουργείται ιδιώνυμο αδίκημα με το οποίο εξαιρείται ο Τάσος Μαντέλης λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργός, αν και δικάζεται στο δικαστήριο ως πολίτης.
Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του Τ. Μαντέλη στα «μαύρα ταμεία» της Siemens ήρθε με τη δημοσίευση του περιβόητου λογαριασμού με την κωδική ονομασία «Α. Rocos». Σε ένα ιδιόχειρο σημείωμα εμφανιζόταν να εμβάζονται σε δύο δόσεις 450.000 γερμανικά μάρκα (200.000 γερμανικά μάρκα το 1998 και 250.000 γερμανικά μάρκα το 2000), που φέρονται ότι προήλθαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και διακινήθηκαν την περίοδο 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη. Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει – όπως ο ίδιος παραδέχεται – ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της Αντωνίας Μάρκου. Να σημειωθεί ότι η υπόθεση έχει διαχωριστεί από την κύρια δικογραφία για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens και αφορά στα 450.000 γερμ. μάρκα που έλαβε ο πρώην υπουργός για την υπογραφή της σύμβασης 8002/97. Αρχικά η δίκη είχε ξεκινήσει πριν περίπου τέσσερα χρόνια αλλά ελέω της πολύμηνη αποχής των συνηγόρων είχε καθυστερήσει. Τελικά ύστερα από περίπου τρία χρόνια διαδικασίας, το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη, λόγω θανάτου του προέδρου της έδρας. Με νέα σύνθεση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε εκ νέου τη δίκη τον περασμένο Νοέμβριο.
kontranews