Χονγκ Κονγκ: Καθιστική διαμαρτυρία στο Διεθνές Αεροδρόμιο

Περί τους 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην αίθουσα αφίξεων του Διεθνούς Αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ, ξεκινώντας μια σειρά από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που θα αναμένεται να διαρκέσουν όλο το σαββατοκύριακο.

Η τριήμερη καθιστική διαμαρτυρία σηματοδοτεί το 10ο συνεχές σαββατοκύριακο διαδηλώσεων στο ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο. Οι διαμαρτυρίες στο ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο ξεκίνησαν με αντιδράσεις στον νόμο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα –που αποσύρθηκε- και εξελίχθηκαν σε αιτήματα για πλήρη δημοκρατία, αποτελώντας πρόκληση για την κυβέρνηση της πόλης. Το Χονγκ Κονγκ διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική του κρίση από τότε που πέρασε και πάλι στην κυριαρχία του Πεκίνου το 1997, με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση, που συχνά εξελίσσονται σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ριζοσπαστικών ακτιβιστών και δυνάμεων της τάξης.

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν ντυμένοι στα μαύρα, το χρώμα έμβλημα του κινήματος που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου. Καθισμένοι στο πάτωμα στην αίθουσα αφίξεων, κρατούσαν πλακάτ στα αγγλικά και τα κινεζικά που καταδίκαζαν την αστυνομική βία. «Σώστε το Χονγκ Κονγκ από την τυραννία και την αστυνομική ωμότητα», έγραφε ένα από τα πλακάτ.

Τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο ήταν σήμερα πιο αυστηρά και οι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν τους επιβάτες να προσέλθουν εγκαίρως για τις πτήσεις τους.

Κοντά στο σημείο που οδηγεί στο τσεκ-ιν είχαν σχηματιστεί ουρές ενώ οι αρχές του αεροδρομίου είχαν στήσει μπαριέρες και ενημερωτικές πινακίδες, ζητώντας από τους επιβάτες να επιδείξουν τα εισιτήριά τους για να προχωρήσουν από ένα σημείο και πέρα, όπως ανέφερε η εφημερίδα South China Morning Post.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος της καθιστικής διαμαρτυρίας είναι να κάνουν γνωστά στους ξένους επισκέπτες τα αιτήματα τους: να αποσυρθεί οριστικά το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, να παύσει η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό ‘ταραχές’ για κάποιες διαδηλώσεις (σ.σ. η κατηγορία αυτή επισύρει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη), να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες διαδηλωτές χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας και να εκκινήσει και πάλι η εκλογική μεταρρύθμιση στην πόλη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.