«Βαβέλ» τάσεων για τη νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε αναζήτηση βηματισμού σε όλα τα επίπεδα βρίσκεται, εν μέσω θερινής περιόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας. Η αναπόφευκτη άλλωστε πολιτική υποτονικότητα του Αυγούστου και η «απαλλαγή» από τις κυβερνητικές ευθύνες προσφέρονται για ανασύνταξη και προγραμματισμό ενόψει του Σεπτεμβρίου, όταν θα ξεκινήσει η προσυνεδριακή συζήτηση του κόμματος, η οποία πρέπει να απαντήσει σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο βασικότερα ερωτήματα, η απάντηση των οποίων εκκρεμεί ακόμα, είναι τι είδους κόμμα θέλει να συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας και το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει φθινοπώρου. Τον περίπου ένα μήνα που έχει παρέλθει από την ήττα του κόμματος στις εθνικές εκλογές, τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν απαντηθεί. Και όχι μόνο. Η συζήτηση που έχει ανοίξει άτυπα στο εσωτερικό του κόμματος έχει περιπλέξει τα πράγματα αφού αποτυπώνει μια βαβέλ απόψεων και τάσεων, που είναι ενδεικτική της ζύμωσης που θα ακολουθήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας.

Οσον αφορά το μείζον, δηλαδή το στίγμα που πρέπει να πάρει το κόμμα στον πολιτικό χάρτη, έχουν διατυπωθεί όλες οι απόψεις. Η γκάμα των λέξεων που χρησιμοποιείται από τα στελέχη του κόμματος για να περιγράψει τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης φάσης φανερώνει και τον δρόμο που έχει να διανυθεί ακόμα μέχρι την αποκρυστάλλωση της νέας ταυτότητας. Μέχρι τώρα έχουν μπει πάνω στο τραπέζι όλοι οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί: από τη «σοσιαλδημοκρατία», την «προοδευτική παράταξη», την «ευρύτερη προοδευτική παράταξη», τη «σύγχρονη Αριστερά», την «Πράσινη Αριστερά της Οικολογίας», ενώ τελευταία έχει προστεθεί και ο όρος «πληθυντική Αριστερά», που αποτελεί έναν συμβιβαστικό όρο μεταξύ της πολιτικής καταγωγής του κόμματος και του 31,6% που το ψήφισαν στις εκλογές. Στην παρούσα φάση άλλωστε παρατηρείται μεγάλη δυστοκία να ξεφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον όρο «Αριστερά», αν και ο τέως πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας γνωρίζει πως ένα μεγάλο ποσοστό του 31,6% που τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές δεν αυτοχαρακτηρίζεται «αριστερό».

Πλην του μείζονος ζητήματος του πολιτικού στίγματος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποσαφηνίσει και την αντιπολιτευτική του διάθεση. Από τη μια, σαφώς και θέλει να δώσει το στίγμα ενός κόμματος που έχει ωριμάσει μετά την εμπειρία της 4ετούς διακυβέρνησης, από την άλλη όμως, όπως έχει διαφανεί από τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα, δεν απορρίπτει και τις κινηματικές διαδικασίες. Το βέβαιο είναι πως η Κουμουνδούρου θα ασκεί σε πρώτο χρόνο σκληρή αντιπολίτευση ανά τομέα, όπως έπραξε για την τοποθέτηση του κ. Κοντολέοντος ως επικεφαλής της ΕΥΠ, όπου έγιναν αλλεπάλληλες ανακοινώσεις από τον κ. Ραγκούση. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εις διπλούν να γίνει γνωστό το βιογραφικό του νέου επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, το οποίο έδωσε τελικά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

www.kathimerini.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.