«Τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας (Βόρεια Μακεδονία) έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη συμφωνία των Πρεσπών». Όχι δεν είναι δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του νέου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σήμερα στο συνέδριο του Economist, παρόντος του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ.
Συγκεκριμένα και όπως ακούγεται στο σχετικό βίντεο ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης λέει χαρακτηριστικά:
«I may say one thing because there is great suspicion. Τhe two people are working together for years now. There is a great flow of tourism, and there is a great flow of exchange and products and also in investments. So the political issues that we have among us that have been dealt in great part in the Prespa agreement, leave us room for more and more to do in the economy. And therefore, in order to make these moves in the economy, I think that it should be clear to everybody how the product names are given and how to defend the greek companies that they have spent really time and money in order to invest in their title and the recognition of their products».
«Θα έλεγα ένα πράγμα διότι υπάρχει μεγάλη καχυποψία. Οι δύο λαοί δουλεύουν μαζί εδώ και χρόνια. Υπάρχει μια μεγάλη ροή τουρισμού, υπάρχει μεγάλη ροή ανταλλαγής προϊόντων και επίσης επενδύσεις. Έτσι τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας (σ.σ. με τη Βόρεια Μακεδονία) που έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μας αφήνουν χώρο για να κάνουμε περισσότερα στο χώρο της οικονομίας. Και επομένως, προκειμένου να κάνουμε αυτές τις κινήσεις στην οικονομία, νομίζω ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον καθένα πώς δίνονται τα ονόματα των προϊόντων και πώς να υπερασπιστούμε τις ελληνικές εταιρείες που έχουν ξοδέψει πραγματικά χρόνο και χρήμα για να επενδύσουν στην ονομασία τους και στην αναγνώριση των προϊόντων τους».
Συζήτηση του Economist.
Η ΝΔ παραδέχεται ανακουφισμένη (με τα φτωχά αγγλικά του ανΥπΕξ Μ. Βαρβιτσιώτη) πως τα πολιτικά ζητήματα επιλύθηκαν σε μεγάλο βαθμό με τις Πρέσπες.
Επίσης:
Η ΝΔ στηρίζει την Ευρωπαϊκή πορεία της Β Μακεδονίας.
Το θέμα πια είναι ΜΟΝΟ το όνομα στα προϊόντα. pic.twitter.com/k82kR1Paqn— Captain Ahab (@Capt_Ahab_1851) 17 Ιουλίου 2019
Νίκος Κοτζιάς: Στη ΝΔ «άρχισε να αρέσει η συμφωνία Πρεσπών»
Με ένα tweet απάντησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μετά την παρέμβαση-«κωλοτούμπα» του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
«Χαίρομαι που άρχισε να αρέσει σε ΝΔ η συμφωνία Πρεσπών. Επειδή όμως με είπαν προδότη, δέχτηκα 1100 επιστολές+εκατοντάδες απειλητικά τηλεφωνήματα, σφαίρες και κάθε είδους πυρομαχικά, μέχρι και αντιαεροπορικά, σακούλες γεμάτο αίματα, ρωτώ μήπως, λέω μήπως, περισσεύει καμία συγγνώμη;».
Χαίρομαι που άρχισε να αρέσει σε ΝΔ η συμφωνία Πρεσπών. Επειδή ομως με είπαν προδότη, δέχτηκα 1100 επιστολές+εκατοντάδες απειλητικά τηλεφωνήματα, σφαίρες και κάθε είδους πυρομαχικά, μέχρι και αντιαεροπορικά, σακούλες γεμάτο αίματα, ρωτώ μήπως,λέω μήπως, περισσεύει καμία συγγνώμη;
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) 17 Ιουλίου 2019
ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δικαιώνεται απόλυτα
«Η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δικαιώνεται απόλυτα» αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται ότι «επί μήνες, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, επιδόθηκαν σε μια απίστευτη πατριδοκαπηλία, υποδαυλίζοντας τον εθνικισμό και την ακροδεξιά συνωμοσιολογία, για να αλιεύσουν ψήφους από τα ακροδεξιά. Έφτασαν στο σημείο να μιλούν ακόμα και για ανταλλαγή της μη περικοπής των συντάξεων, με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Όπως συνεχίζει, «μόλις δέκα μέρες μετά τις εκλογές, η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δικαιώνεται απόλυτα. Τώρα, οι υπουργοί της μιλούν για “επωφελείς τρόπους συνεργασίας και για τις δύο πλευρές” (Μ. Βαρβιτσιώτης), και για “ένα καλύτερο μέλλον και για τις δύο χώρες” (Ν. Παναγιωτόπουλος)».
Καταλήγει δε η ίδια ανακοίνωση: «Δεν μπορούμε παρά να τους ευχηθούμε καλή επιστροφή στην πραγματικότητα, και την πάγια εθνική γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αλλά και καλά ξεμπερδέματα, με τους ακροδεξιούς και εθνικιστές που, με αφορμή τις Πρέσπες, ενσωμάτωσαν στο κόμμα τους».