O Κυριάκος Μητσοτάκης την έχει προαναγγείλει ως μείζον ζήτημα «κυβερνησιμότητας», η σημερινή «Κυριακάτικη Δημοκρατία» την εντάσσει στην επιχείρηση «Κωδικός: Εξοντώστε τον ΣΥΡΙΖΑ».
Κατά την εφημερίδα η εν λόγω επιχείρηση έχει ήδη δρομολογηθεί, με εντολή του πρωθυπουργού, και ένα εκ των βασικών οχημάτων της είναι η ταχύτατη συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το πολιτικό ερώτημα εδώ, βεβαίως, είναι γιατί ένας πρωθυπουργός με νωπή και καθαρή λαϊκή εντολή νοιώθει την ανάγκη να «εξοντώσει» τον αντίπαλό του. Η απάντηση, ενδεχομένως, είναι ο φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην απρόσμενη αντοχή και την επίσης ισχυρή εντολή αντιπολίτευσης που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας – οπότε, το επόμενο, θεσμικό πια, ερώτημα είναι ποια μέσα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει η ΝΔ για να αποδυναμώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη προβλέπει όντως διαδικασίες-εξπρές για την συνταγματική αναθεώρηση, με πρώτο στόχο αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και να μπορέσει να γίνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 και όχι με 180 βουλευτές – γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορεί να τον επιλέξει ακόμη και μόνη της, χωρίς ευρύτερες συναινέσεις η ΝΔ.
Ο δεύτερος στόχος του ίδιου σχεδιασμού είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής, με βάση την οποία όπως προβλέπει ο ισχύων εκλογικός νόμος θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. «Είναι ξεκάθαρη η δέσμευσή μας για κατάργηση της απλής αναλογικής, η οποία οδηγεί σε ακυβερνησία», επαναβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να βρεθεί εκείνη η φόρμουλα που θα επιτρέπει την αλλαγή του εκλογικού συστήματος με άμεση ισχύ – δηλαδή, την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής από τις επόμενες και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Το πρόβλημα όμως είναι πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν συγκροτεί πλειοψηφία 200 ψήφων, η οποία όπως προβλέπει το σύνταγμα όντως θα επέτρεπε την αλλαγή του εκλογικού νόμου με άμεση ισχύ. Η ΝΔ διαθέτει 158 έδρες και το Κίνημα Αλλαγής 22 έδρες στη νέα Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι αθροιστικά, και ακόμη κι εάν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ συνταχθούν σύσσωμοι πίσω από την δέσμευση της Φώφης Γεννηματά ότι θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κατάργηση της απλής αναλογικής, διαμορφώνεται πλειοψηφία 180.
Πάνω, όμως, ακριβώς σ’ αυτή την πλειοψηφία των 180 που διαμορφώνουν πλέον ΝΔ και ΚΙΝΑΛ βασίζεται το σχέδιο που συζητείται μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου και το οποίο, ουσιαστικά, προανήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος από την βραδιά των εκλογών. Ο βουλευτής, και συνταματολόγος του ΚΙΝΑΛ, είπε πως με δεδομένο ότι υπάρχει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, μπορεί να αλλάξει το σχετικό άρθρο και να οριστεί ότι η αλλαγή εκλογικού νόμου θα ισχύει από τις αμέσως επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές, όπως ισχύει έως σήμερα.
Το άρθρο 54, παρ. 1 του συντάγματος ορίζει ρητά πως το «εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».
Το συγκεκριμένο άρθρο έχει συμπεριληφθεί στις αναθεωρητέες διατάξεις, με δεδομένο όμως ότι πέρασε με 151 ψήφους, απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 180 ψήφων για να αλλάξει. Ως εκ τούτου, το σχέδιο Μητσοτάκη – Λοβέρδου προβλέπει αναθεώρηση του άρθρου 54 με τις 180 ψήφους που συγκεντρώνουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έτσι ώστε να ορίζεται συνταγματικά πλέον πως η αλλαγή του εκλογικού συστήματος μπορεί να έχει άμεση ισχύ εάν ο εκλογικός νόμος ψηφίζεται όχι με πλειοψηφία δύο τρίτων αλλά 180 βουλευτών. Κι αμέσως μετά προβλέπει την κατάθεση στην Βουλή νέου εκλογικού νόμου που θα επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική και θα ψηφιστεί από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που, όπως λένε έγκριτοι συνταγματολόγοι στο Tvxs.gr, αγγίζει τα όρια της «συνταγματικής εκτροπής» καθώς το άρθρο 54 κρίθηκε αναθεωρητέο στην κατεύθυνση κυρίως εκείνη που αφορά την ψήφο των ομογενών, και χωρίς να υπάρξει συζήτηση συνταγματικής κατοχύρωσης της ενισχυμένης αναλογικής. Πρόκειται όμως για το σχέδιο που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προτίθεται να βάλει άμεσα σε τροχιά η κυβέρνηση με στόχο οι συνταγματικές αλλαγές να ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο.