Σε πολιτική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου, προχώρησε η Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, επαναλαμβάνοντας τις αιχμές που άφησε και εχθές κατά στελεχών που “δεν πίστεψαν”, όπως ανέφερε στην προσπάθεια που έκανε η παράταξη.
“Η πορεία αυτή δεν εξελίχθηκε γραμμικά και δεν απέδωσε όλα όσα προσδοκούσαμε. Δεν πίστεψαν όλοι δυστυχώς σε αυτή την προσπάθεια. Άλλοι δέχθηκαν την συμμετοχή τους μόνο ‘για λίγο’ και την ίδια στιγμή μελετούσαν το πως θα φύγουν, χωρίς να διστάζουν να διαπραγματεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πρόσφατα ομολόγησε ο κ. Τσίπρας. Άλλοι νόμισαν ότι τους ‘χρωστάει ο χώρος’ και έσπευσαν να αποχωρήσουν -με ή χωρίς προσχήματα- όταν διαπίστωσαν ότι δεν μοιράζουμε καρέκλες εξουσίας. Και άλλοι δεν πίστεψαν ποτέ στην αυτόνομη πορεία μας. Αντιλαμβάνονταν το Κίνημα Αλλαγής μόνο ως πρόθυμο συμπλήρωμα σε μια Κυβέρνηση ΝΔ, ως κόμμα ‘μιας χρήσης’ μια και θα εξαφανιζόμασταν αμέσως μετά”, είπε η κ. Γεννηματά.
Όπως τόνισε, “δεν έχω μάθει να αναζητώ ευθύνες μόνο σε άλλους. Έγιναν και λάθη και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου”, ενώ υπογράμμισε πως “δεν θριαμβολογούμε για το 8,1%” στις εκλογές, ωστόσο το ποσοστό αυτό, αποτελεί “στέρεη βάση για το νέο κύκλο που ανοίγει”.
Είμαστε εδώ, δυνατοί και αποφασισμένοι, συνεχίζουμε
Η κ. Γεννηματά ευχαρίστησε “τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν” και συνεχάρη “όλους τους υποψηφίους, τα στελέχη και τα μέλη της παράταξης που έδωσαν με όλες τους τις δυνάμεις τη μάχη για την παράταξη και τον τόπο για να συμπληρώσει πως “με τον αγώνα τους διέψευσαν τις Κασσάνδρες που έσπευδαν να περιγράψουν αρνητικά την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής. Είμαστε εδώ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι. Συνεχίζουμε”.
Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι “με την πολιτική του και τον καθεστωτισμό του, έχει την αποκλειστική ευθύνη για την επιστροφή στην εξουσία της παράταξης που χρεοκόπησε τη χώρα”, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι “το σημερινό πολιτικό τοπίο είναι αποτέλεσμα μιας κρυφής σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ για την συγκάλυψη των ευθυνών της κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009” για να διευκρινίσει πως “η ΝΔ πήρε από τον κ. Τσίπρα την πολιτική ασυλία για την ευθύνη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ο κ. Τσίπρας πήρε ως αντάλλαγμα την «Καραμανλική συνιστώσα» στην κυβέρνηση του και κρίσιμους και χρήσιμους θύλακες στήριξης και ελέγχου στο βαθύ κράτος ( Δικαιοσύνη – Σώματα Ασφαλείας- Ένοπλες Δυνάμεις).
Παράλληλα, υπογράμμισε, εξυπηρετήθηκε ο κοινός στόχος και των 2 να τα ρίξουν όλα στο ΠΑΣΟΚ, να λεηλατήσουν αμφίπλευρα το χώρο της Προοδευτικής Παράταξης και να στήσουν το νέο δικομματισμό. “Για αυτό και από κοινού αρνήθηκαν κατ’ επανάληψη την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής που προτείναμε για τον εντοπισμό των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση. Την πρόταση μας αυτή θα επαναφέρουμε και στη νέα Βουλή το φθινόπωρο”, τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Χρησιμοποιήθηκαν εναντίον μας όλα τα μέσα, οι εκβιασμοί, οι συναλλαγές και οι επικοινωνιακοί αποκλεισμοί
“Μέσα σε δύσκολες συνθήκες η παράταξή μας έδωσε μια άνιση μάχη. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δυο στρατηγικές. Η πρώτη ‘να φύγει ο Τσίπρας και η Κυβέρνηση του που μόνο κακό έκαναν στη χώρα’ που ανέδειξε νικητή τη ΝΔ στο όριο της αυτοδυναμίας στις ευρωεκλογές. Σύνθημα που εξελίχθηκε στο ‘αυτοδύναμη ΝΔ ή ακυβερνησία’ στις εθνικές εκλογές , στη δήθεν χαμένη ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής και έφερε τη ΝΔ αυτοδύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη με την πολιτική και την πολεμική του παρέσυρε ένα σημαντικό τμήμα της λαϊκής βάσης της προοδευτικής παράταξης στο όνομα της αντιδεξιάς συνείδησης, με αποτέλεσμα, αφού συγκράτησε ένα σημαντικό ποσοστό στις ευρωεκλογές, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά το αντιδεξιό σύνδρομο στις εθνικές εκλογές. Ο στόχος και των δύο στρατηγικών είμαστε εμείς. Η αυτόνομη στρατηγική και αυτοδύναμη πορεία της παράταξής μας”, είπε η κ. Γεννηματά.
Όπως κατήγγειλε, γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκαν “εναντίον μας όλα τα μέσα, οι εκβιασμοί, οι συναλλαγές, οι επικοινωνιακοί αποκλεισμοί. Μιλούσαμε και δεν μας πίστευαν. Προτείναμε και δεν μας άκουγαν. Για να μας αντιγράψουν λίγο μετά. Μέσα σε αυτό το κλίμα καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και μάχιμοι. Να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που δημιουργεί δυναμική προοπτική για το Κίνημα Αλλαγής”.
Συνέχισε λέγοντας πως “είναι αλήθεια για να βάλουμε το χέρι επί τον «τύπον των ήλων» ότι από το 2015 που αποχωρήσαμε από την εξουσία εμφανίστηκαν εξ αντικειμένου στο εσωτερικό της παράταξης δυο παράλληλες και αντικρουόμενες απόψεις που εκ των πραγμάτων αμφισβητούσαν την αυτόνομη πορεία μας. Αυτή που ήθελε να δικαιώσει, όχι μόνο εθνικά και για λόγους συγκυρίας και αίσθησης πατριωτικής ευθύνης, τη σύμπραξη με τη Δεξιά, μέχρι εδώ σωστά, αλλά ήθελε ουσιαστικά στρατηγικά να καταστήσει το Κίνημα συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ μακροπρόθεσμα. Και εκ διαμέτρου αντίθετα αυτή που ήθελε στο όνομα του αντιδεξιού χαρακτήρα τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν όμορων προοδευτικών χώρων”.
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, “έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα ετεροπροσδιορισμού του Κινήματος Αλλαγής σε σχέση με τους δυο πόλους του νέου δικομματισμού. Αυτό ουσιαστικά αντανακλούσε αρνητικά , διχαστικά στη βάση μας. Πάνω σ’ αυτόν τον ετεροπροσδιορισμό βρήκε έδαφος η επίθεση για τη συνολική ακύρωση του εγχειρήματος, τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ”.
Η κ. Γεννηματά τόνισε πως το ΚΙΝΑΛ έδωσε τη μάχη ανάμεσα στις συμπληγάδες. “Σταδιακά από την αρχή του εγχειρήματος που αναλάβαμε, αυξήσαμε τα ποσοστά μας. Αναγνωρίζουμε τη διπλή σημερινή πραγματικότητα. Δεν συντελέστηκε η επιδιωκόμενη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Δεν θριαμβολογούμε για το 8,1%. Αποτελεί όμως στέρεη βάση για το νέο κύκλο που ανοίγει”.
Αιχμές κατά όσων δεν πίστεψαν στην προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ
Σε μια πρώτη πολιτική αποτίμηση του αποτελέσματος, επισήμανε ότι: “Όλο το διάστημα υπήρξε σειρά πρωτοβουλιών για την ενότητα, την διεύρυνση και την ανασύνθεση του πολιτικού μας χώρου που βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε άτακτη εκλογική και πολιτική υποχώρηση και κατακερματισμένος. Η πορεία αυτή δεν εξελίχθηκε γραμμικά και δεν απέδωσε όλα όσα προσδοκούσαμε” και άφησε σαφείς αιχμές λέγοντας: “Δεν πίστεψαν όλοι δυστυχώς σε αυτή την προσπάθεια. Άλλοι δέχθηκαν την συμμετοχή τους μόνο ‘για λίγο’ και την ίδια στιγμή μελετούσαν το πως θα φύγουν, χωρίς να διστάζουν να διαπραγματεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πρόσφατα ομολόγησε ο κ. Τσίπρας. Άλλοι νόμισαν ότι τους ‘χρωστάει ο χώρος» και έσπευσαν να αποχωρήσουν -με ή χωρίς προσχήματα- όταν διαπίστωσαν ότι δεν μοιράζουμε καρέκλες εξουσίας. Και άλλοι δεν πίστεψαν ποτέ στην αυτόνομη πορεία μας. Αντιλαμβάνονταν το Κίνημα Αλλαγής μόνο ως πρόθυμο συμπλήρωμα σε μια Κυβέρνηση ΝΔ, ως κόμμα «μιας χρήσης» μια και θα εξαφανιζόμασταν αμέσως μετά”.
Δεν έχω μάθει να αναζητώ ευθύνες μόνο σε άλλους, έγιναν και λάθη και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου, είπε η κ. Γεννηματά και σημείωσε: “Ας αναρωτηθούμε όμως όλοι και ιδιαίτερα οι κρυπτόμενοι στον αγώνα, που αρχίζουν τώρα, με κίνητρο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες να εμφανίζονται, αν θα υπήρχαμε καν σήμερα αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η προσπάθεια. Εμείς ξεκινήσαμε το 2015 όταν το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, ήταν το 7ο κόμμα και στον ευρύτερο χώρο υπήρχαν ταυτόχρονα, το ΠΟΤΑΜΙ, η ΔΗΜΑΡ, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΙΔΗΣΟ, η ώρα Αποφάσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση”.
Σήμερα το ΚΙΝΑΛ είναι το τρίτο κόμμα, “μόνοι στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας”, τόνισε η κ. Γεννηματά για να συμπληρώσει ότι “μπορεί και είναι αποφασισμένο να διατηρήσει την αυτονομία του και να ενισχύσει την παρουσία του”.
Υπογράμμισε την αναγκαιότητα με νηφαλιότητα και ευθύνη να μελετηθούν και να αναλυθούν όλα τα επιμέρους στοιχεία των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και συνολικά η πολιτική και εκλογική πορεία του ΚΙΝΑΛ από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Για το σκοπό αυτό, πρότεινε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής από πρόσωπα κύρους και ευρύτερης αποδοχής, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου της τον Οκτώβριο. Όπως είπε, σπικεφαλής θα είναι ο καθηγητής κ.Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Το πόρισμα θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στην ΚΠΕ.
Προσπάθεια Μητσοτάκη για εξαγορά “προθύμων”
Το αποτέλεσμα των εκλογών δημιούργησε ένα επικίνδυνο για την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία περιβάλλον, εκτίμησε η κ. Γεννηματά για να διευκρινίσει πως “η ΝΔ αυτοδύναμη πια θα «ανοίξει» στο σύνολό της την συντηρητική πολιτική της με την οποία έχουμε θεμελιώδεις ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές” και να συμπληρώσει ότι “είμαστε καθαρά απέναντι στην συντηρητική πολιτική που πρεσβεύει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης. Η ΝΔ είναι ο ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος. Ήταν , είναι και παραμένει”.
Στηλίτευσε, δε, “την προσπάθεια του κ.Μητσοτάκη, να συνεχίσει τις απαράδεκτες πρακτικές του κ.Τσίπρα για την αναζήτηση και εξαγορά ‘πρόθυμων” από το χώρο μας, με αντάλλαγμα καρέκλες της εξουσίας και τα οφέλη τους”.
Και επανέλαβε “κάτι που – καθόλου τυχαία – είχα επισημάνει δημόσια προ καιρού. Όμως κάποιοι όχι μόνο δεν είχαν τα κότσια να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, τις υπόγειες συναλλαγές τους, αλλά έμειναν μέσα, ως δούρειος ίππος για να υπονομεύσουν”, καλώντας όσους “ακόμα στον πολιτικό μας φορέα αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας να φύγουν τώρα”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στον πυρήνα του DNA του ένα βαθιά λαϊκίστικο κόμμα
Επίθεση εξαπέλυσε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, του δίνει την δυνατότητα να αρχίσει ένα δεύτερο κύκλο τυφλής αντιπολίτευσης. Έκανε λόγο για ένα νέο κύμα πόλωσης και διχασμού αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση για να προσθέσει: “Όσο και αν μεταμφιέζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στον πυρήνα του DNA του ένα βαθιά λαϊκίστικο κόμμα που τρέφεται και αναπαράγεται από διχαστικές και τυχοδιωκτικές επιλογές”.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αυτοπροβάλλεται ως ο αντιδεξιός-προοδευτικός πόλος, όχι μόνο γιατί επί τέσσερα χρόνια κυβέρνησε σε αγαστή συνεργασία με την ακροδεξιά και τη δεξιά, αλλά κυρίως γιατί η διακυβέρνησή του δεν είχε να ζηλέψει πολλά από τις σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές. Η δε ΝΔ δεν μπορεί να αυτοπροβάλλεται ως ο φιλοευρωπαϊκός μεταρρυθμιστικός πόλος που αντιμάχεται δήθεν τον λαϊκισμό, γιατί κουβαλάει μαζί της όλη τη συντηρητική παράδοση της παράταξης με το πελατειακό κράτος, τις διακρίσεις, τις ανισότητες, το κομματικό κράτος, είναι χαρακτηριστική η περίοδος 2004-09 την οποία ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει αποκηρύξει”, είπε η κ. Γεννηματά για να συμπληρώσει πως απέναντι σε αυτό το δίπολο το Κίνημα Αλλαγής θα μείνει σταθερά στις θέσεις του για μαχητική και δυναμική αντιπολίτευση, υπεύθυνη και προγραμματική, ίσχυρό προοδευτικό αντίβαρο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, των εργασιακών δικαιωμάτων, των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους.
Υπογράμμισε ότι για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο, “είμαστε σταθεροί στην Εθνική Συνεννόηση. Τα Εθνικά Θέματα, την επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων Τσίπρα για τα πλεονάσματα και το Υπερταμείο, την Συνταγματική Αναθεώρηση” και υπενθύμισε πως “για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και τον εκλογικό νόμο έχουμε διατυπώσει συγκριμένες θέσεις και προτάσεις”.
Είμαστε ένα κόμμα τελείως διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ
Σε ό,τι αφορά στο μέλλον του ΚΙΝΑΛ, σημείωσε ότι “θα αξιοποιήσει τη νέα θέση που καταλαμβάνει στο κέντρο του κομματικού συστήματος για την υπέρβαση του εθνικού διχασμού και την επίτευξη μιας μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότηση τη χώρας”.
“Η Ελλάδα έχει μπει σε νέα ιστορική φάση και αγωνίζεται να αφήσει πίσω της τη δεκαετία της χρεοκοπίας. Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τις ευθύνες του και επιτέλεσε το πατριωτικό του χρέος ώστε να αποφύγουμε την εθνική κατάρρευση. Πλήρωσε το κόστος αυτής της επιλογής για την οποία δεν μετανιώνει. Στη νέα ιστορική φάση το πατριωτικό χρέος του ΚΙΝΑΛ και ο στρατηγικός του στόχος είναι να συμβάλει από θέσεις αυτονομίας στην εθνική ανασυγκρότηση της χώρας. Στην υπέρβαση του εμφυλιοπολεμικού’ διχασμού που προωθούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζουν για μικροκομματικούς λόγους να διχάζουν την Ελληνική κοινωνία, βάζοντας απέναντι τη μεσαία τάξη με τους πιο αδύναμους, από αυτή τη σύγκρουση κερδίζει μόνο η ελίτ. Από αυτή τη θέση το ΚΙΝΑΛ είναι και χώρος υποδοχής των πολιτών που σίγουρα στο επόμενο διάστημα θα απομακρυνθούν απογοητευμένοι από την κυβερνητική πρακτική και από τον λαϊκιστικό χαρακτήρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε εμάς θα βρουν πραγματική στήριξη και αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων τους”, τόνισε.
Εξήγησε στη συνέχεια πως το ΚΙΝΑΛ θα επιμείνει στον αυτόνομο ρόλο του και στην αυτοδύναμη πορεία του. “Η αυτονομία του ΚΙΝΑΛ είναι στρατηγικού, πολιτικού χαρακτήρα και έχει ιστορικό βάθος. Η Δημοκρατική Παράταξη υπήρξε πάντα διακριτή από τα ρεύματα της Δεξιάς και της Αριστεράς” και απάντησε σε όσους “αρχίζουν το βιολί της ουράς του δήθεν προοδευτικού πόλου του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνω: Είμαστε ένα κόμμα τελείως διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις”.
Το ΚΙΝΑΛ έχει ένα βασικό πλεονέκτημα, όπως τόνισε, “το αξιακό φορτίο της Δημοκρατικής Παράταξης και τις ιδέες της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Κατά συνέπεια έχει μια σαφή ταυτότητα. Δεν ψαρεύει στα θολά νερά, ούτε αναζητά σημαία ευκαιρίας. Δεν δίνει ραντεβού στα τυφλά, ούτε προσαρμόζει τον χαρακτήρα του σε λογικές κόμματος σούπερ μάρκετ. Έχουμε κάνει την επιλογή μας. Είμαστε το σύγχρονο, ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που έχει σαφή, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό λόγο, ευδιάκριτα στοιχεία πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού και κυρίως πιστεύει σταθερά σε πολιτικές που προωθούν την Ανάπτυξη πάντα όμως σε συνδυασμό με την οικοδόμηση ενός σύγχρονου Κοινωνικού Κράτους. Και με στοχευμένες προτάσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις συνέπειές του, για την οικονομία, την εργασία, την δημοκρατία και για το μείζον θέμα της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και των διακρίσεων. Αυτή την φυσιογνωμία θα αναδείξουμε με συντεταγμένη πορεία και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όλο το επόμενο διάστημα”.
Οι αποφάσεις
Όπως εξήγησε η κ. Γεννηματά το ΚΙΝΑΛ προχωρά:
– Το φθινόπωρο σε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ με την προβλεπόμενη από το άρθρο 24 του καταστατικού σύνθεση με θέμα « Η Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα»
– Στην προκήρυξη Συνεδρίου Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Θα προηγηθεί εντός του 2019 Συνδιάσκεψη Νεολαίας για τα πολιτικά θέματα που αφορούν τη νέα γενιά.
– Στην ίδρυση της καταστατικά προβλεπόμενης Ακαδημίας Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης Στελεχών και δημιουργία μητρώου Στελεχών, επικεφαλής θα είναι ο Θανάσης Τσούρας, ιστορικό και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.
– Σε συνδιάσκεψη για την αυτοδιοίκηση , που θα ετοιμάσουν οι εκλεγμένοι μας στο χώρο. Ήδη την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε με σύσκεψη για τον Κλεισθένη.
Προχωρούμε επίσης:
– Στην ανασύσταση με βάση το νέο μας καταστατικό των Οργανώσεων χώρου δουλειάς, στους εργαζόμενους επικεφαλής αναλαμβάνει ο Χρήστος Ασπιώτης, αλλά και των «Δικτύων» μας στους ΕΒΕ, στους επιστήμονες, στους αγρότες.
– Στην ολοκλήρωση της οργάνωσης του κινήματός μας και των οργανώσεων εξωτερικού.
Με βάση τις Νομαρχιακές Επιτροπές Εκλογικού Αγώνα, συγκροτούνται οι Προσωρινές Νομαρχιακές Επιτροπές, οι οποίες θα οδηγήσουν τις Οργανώσεις ανά Νομό στην εκλογή νέων οργάνων (Νομαρχιακές Επιτροπές και Συντονιστικές Γραμματείες Τοπικών Οργανώσεων).
Συγκροτούνται οι Τομείς Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής σε αντιστοιχία με τα Υπουργεία. Το συντονισμό του έργου τους αναλαμβάνει ο Αποστόλης Σπυρόπουλος. Της σύνθεσης τους θα προηγηθεί ανοιχτό κάλεσμα υποβολής ενδιαφέροντος.
– Γραμματέας οργανωτικού αναλαμβάνει ο Στέφανος Παραστατίδης.
– Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αναλαμβάνουν ευθύνη Περιφερειών.
– Το φθινόπωρο θα εκδοθεί κάρτα μέλους με συνδρομή , για την οικονομική στήριξη του κινήματος.
– Η νέα ΚΟ θα είναι και πάλι η αιχμή του δόρατος στην αντιπολιτευτική μας δράση. Διευθυντής της ΚΟ αναλαμβάνει ο Δημήτρης Μάντζος.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, τόνισε πως “δίνουμε σήμερα οριστικό τέλος στον ετερο-προσδιορισμό. Κανείς στο εσωτερικό της παράταξης δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητεί την αυτόνομη πορεία και την αυτοδύναμη στρατηγική που αποτελεί ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου μας. Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα. Είμαστε το σοσιαλδημοκρατικό κίνημα στη χώρα. Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι η πορεία μας ταυτίζεται με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Είμαστε ο μοναδικός πλέον προοδευτικός πόλος απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης Το κριτήριο των επιλογών μας έχει τρεις αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες, τρία προτάγματα : Πρώτα η Ελλάδα , η Δημοκρατία, το Δικαίωμα του Πολίτη. Κάθε πολιτική που προωθεί εθνικούς στόχους, κάθε πολιτική που ενώνει τους Έλληνες, κάθε πολιτική που δυναμώνει την Ελλάδα στην Ευρώπη και την περιοχή θα μας βρει συμμάχους και συμπαραστάτες. Κάθε επιλογή που αποδυναμώνει τη Δημοκρατία με αυθαιρεσίες της εξουσίας, με χειραγώγηση των θεσμών , θα μας βρει στην πρώτη γραμμή της αντίστασης. Κάθε απόφαση που φαλκιδεύει δικαιώματα, περιστέλλει ελευθερίες , μεγαλώνει ανισότητες, υψώνει τείχη απέναντι στον πολίτη, θα μας βρίσκει σταθερά απέναντι. Για μας, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες είναι προτεραιότητα. Η κοινωνική μας σημαία είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων και η προστασία των αδυνάτων. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ και θα δώσει το δικό της στίγμα στις εξελίξεις”.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, εξέφρασε επίσης τη θλίψη της για την απώλεια τόσων ανθρώπων στη Χαλκιδική, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επιβάλλεται να σταθεί άμεσα αρωγός στους πληγέντες. “Ο Βουλευτής μας, ο Απόστολος Πάνας από την πρώτη στιγμή είναι παρών για συμπαράσταση στους κατοίκους και πίεση προς την κυβέρνηση”, κατέληξε.