Έχουν και τα κόμματα τα… φυτά τους;

Ο Γιώργος Θεοδοσίου δημοσίευσε την έρευνά του, με επιβλέποντα τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Γιώργο Φωτιάδη, στην ιστοσελίδα votaniki.gr όπου αναρτώνται μελέτες, κυρίως φοιτητών του Τμήματος.

“Καταρχήν, επειδή το χρώμα των σοσιαλιστών είναι το κόκκινο που συμβολίζει την αντίσταση, την επανάσταση και τον αγώνα, τα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά κόμματα επιλέγουν συμβολικά τριαντάφυλλα και γαρύφαλλα με κόκκινο χρώμα της αριστεράς” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Θεοδοσίου.

Όπως καταγράφει στην εργασία του, “ψωμί και τριαντάφυλλα ζητούσαν οι 15.000 γυναίκες που παρέλασαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, στις 8 του Μάρτη 1908, διεκδικώντας καλύτερο μισθό και δικαίωμα ψήφου, με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα καλύτερη ποιότητα ζωής”.

“Το κυρίαρχο είδος στα κινήματα αυτά είναι το γαρύφαλλο (Dianthus), το τριαντάφυλλο (Rosa) και η τουλίπα (Tulipa). Στην Ελλάδα εμφανίζεται στο ΑΣΚΕ με το κόκκινο γαρύφαλλο (σύμβολο αντίστασης), ενώ έχει εμφανιστεί παλαιότερα στη «Δυναμική Ελλάδα», το τριαντάφυλλο, που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της «Ελιάς» το 2014, αλλά ένα κόκκινο τριαντάφυλλο ήταν και το σύμβολο του κόμματος που ίδρυσε ο Γεώργιος Παπανδρέου το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», τον Ιανουάριο του 2015, και συμμετέχει στις εκλογές του 2019 στο Κίνημα Αλλαγής”.

“Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος «Κίνημα Αλλαγής» (ΚΙΝΑΛ), το έμβλημα του κινήματος αλλαγής που ηγείται η κυρία Φώφη Γεννηματά είναι ρόδο με τέσσερα εξωτερικά πέταλα, που περικλείουν έναν ύπερο (ωοθήκη) πράσινου χρώματος, εκ των οποίων τα τρία κόκκινου χρώματος (το πάνω αριστερά, το πάνω δεξιά και το κάτω δεξιά) και ένα μπλε χρώματος (το κάτω αριστερά), διαφοροποιώντας το από το έντονο κόκκινο των αριστερών κομμάτων” περιγράφεται στην εργασία.

Από τα φυτά που προτιμούν τα κόμματα, δεν θα μπορούσε να λείπει η ελιά που έδωσε μάλιστα και το όνομά της στον συνασπισμό της “Ελιάς”, μια προσωρινή συμμαχία κεντροαριστερών κομμάτων στην Ιταλία. Το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν και διάφορα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ΠΑΣΟΚ, στις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014.

Σύμβολο της συμμαχίας ήταν φυσικά η ελιά (Olea europaea). Η ελιά αποτελεί σύμβολο για τα κόμματα «Πολίτες» και «Ελεύθερη Πατρίδα» που συμμετείχαν στις ευρωεκλογές του 2019, αλλά και για κόμματα που είχαν μικρή διάρκεια ζωής, όπως η “Δημοκρατική Συμμαχία” της Ντόρας Μπακογιάννη.

Την δάφνη φαίνεται ότι… προτιμά η άκρα δεξιά, καθώς, όπως διαπιστώνει ο κ. Θεοδοσίου, κλαδιά δάφνης (Laurus nobilis) επιλέγουν κόμματα τα οποία συνήθως τοποθετούνται στη δεξιά ή στην άκρα δεξιά, όπως η “Χρυσή Αυγή”, ο “ΛΑΟΣ” και το “Διέξοδος Ελλάς”. Διακόσμηση με δάφνες και ένα περιστέρι να κρατάει στο ράμφος του κότινο είχε στο παρελθόν και το κόμμα “Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωσις» (ΕΛΛΑΣ).

Λογικά, η δάφνη ως σύμβολο νίκης σημαίνει και την “υπεροχή” και για αυτό χρησιμοποιείται από κόμματα με την αντίστοιχη ιδεολογία.

Σύμφωνα με την μελέτη του κ.Θεοδοσίου, το σιτάρι επιλέγουν τα κόμματα «Ελληνική Χριστιανική Δημοκρατία», «ΣΕΚΕ» και «Ένωση Κέντρου» ενώ σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, οι «Οικολόγοι-Πράσινοι» έχουν για σύμβολο τον ηλίανθο (ήλιο) (Helianthus).

“Θεωρείται το ιδανικό σήμα για την έκφραση της αειφόρου ανάπτυξης λόγω της καλλιέργειας του για την παραγωγή πράσινων καυσίμων που αντικαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα. Το όνομα του κινήματος παρουσιάζεται πάντα με πράσινα γράμματα δείχνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον”, αναφέρεται σχετικά.

Η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια απέκτησε νέο λογότυπο, που αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις. Έτσι, την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 2019, την οποία το ελληνικό κόμμα θέλησε να τιμήσει, πρόσθεσε στο σήμα του ένα μικρό αρτίφυτρο βάφοντας το σχέδιο από γαλάζιο χρώμα σε καστανό.

Το τριφύλλι και ειδικότερα το “τετράφυλλο τριφύλλι” έχει χρησιμοποιηθεί εκτός από σύμβολο ομάδων και σύμβολο κομμάτων, ως σύμβολο τύχης. Στην Ελλάδα υπήρξε το κόμμα “Παναθηναϊκό Κίνημα” αλλά και στην Ευρώπη χρησιμοποιείται πολύ συχνά από κόμματα του κέντρου, καθώς θεωρείται ότι το κέντρο θα δώσει στην Ευρώπη την τύχη που χρειάζεται για την ευφορία, την ισορροπία και την ανάπτυξη της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.